Backe ratkoo Huuhkajien ongelmia – vaikeimman kautta

Belgia ja Italia motivoivat ja tuovat vastauksia.

Hans Backe yrittää katkaista Huuhkajien tappioputken. Roni Rekomaa / Lehtikuva

Janne Lehikainen / STT

Hans Backen alku Suomen jalkapallomaajoukkueen päävalmentajana on ollut synkkä: neljä peliä, neljä tappiota. Alku on jo yksi kaikkien aikojen kehnoimmista miesten päävalmentajahistoriassa, mutta asiaa ei silti ole lähdetty "korjaamaan" helpoilla vastustajilla. Päinvastoin: kesäkuun alun maaotteluissa vastaan tulevat vastukset liki pahimmasta päästä, kun Suomi matkaa Belgiaan ja Italiaan.

– Jos parhaat haluavat pelata meitä vastaan, niin antaa mennä vaan. Itseluottamustakaan suurten kohtaaminen ei heikennä. Pelaajat ovat erittäin motivoituneita ja tuulettavat, kun saavat kohdata tällaisia vastustajia, Backe painottaa kovien kohtaamista.

– Saamme näistä peleistä jälleen vastauksia ollaksemme valmiina (syksyllä alkaviin) MM-karsintoihin.

Backe jahtasi vastauksia jo edellisissä peleissä maaliskuussa, kun Puola möyhensi Suomen 5–0 ja Norjakin selvitti vieraansa 2–0. Kuten numeroista voi päätellä, kysymyksiä polttaa sekä puolustuspäässä että hyökkäyksessä.

– Puola-pelistä ei oikein ole selittelemistä. Mutta se on selvää, että emme selvinneet keskityksistä omassa päässä. Viimeisten vuosien aikana lähes 90 prosenttia maajoukkueen päästetyistä maaleista on tullut keskityksistä, Backe pohtii.

– Ja jos keskityksistä ei selviä, silloin on oltava vahvempi omalla rangaistusalueella. Siksi pelasimme kolmella topparilla Norjaa vastaan ja puolustusesitys oli ihan ookoo. Hyökkäyksessä emme luoneet paikkoja, ja pelaajille pitää painottaa yhä enemmän sitä tyyliä, jolla hyökkäämme. Emme ole pallonhallintajoukkue, tarvitsemme suoraviivaisuutta.

Kosovo vai Gibraltar?

Kesäkuun pelien jälkeen Backe suuntaa EM-lopputurnaukseen seuraamaan tulevia MM-karsintavastustajia, sillä Islanti, Kroatia, Ukraina ja Turkki ovat kaikki mukana EM:ssä. Jokerikortti karsintoihin on Kosovon tai Gibraltarin tulo Suomen lohkoon, ja Backe odottelee lopullista päätöstä asiasta viimeistään kesäkuun puolivälissä. Siihen, kumpi olisi mieluisampi, ei päävalmentaja ota kantaa.

– Odotellaan sen kanssa vielä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.