Jäähyväiset Veikkausliigalle – "En tiedä, mitä olisin tehnyt toisin"

Juha Pasojalla on piisannut pohdittavaa tällä kaudella. Kauko Marko

Tuomas Heikkilä

Se, mikä alkoi huhtikuussa 2009, päättyy lokakuussa 2013. Ainakin tällä erää.

JJK:n veikkausliigataival on kestänyt viisi kautta. Kaksi kertaa joukkue on ollut viimeistä edellinen, kerran yhdeksäs, kerran pronssilla. Tällä kertaa jumbosija sinetöityi jo hyvissä ajoin. Matemaattisesti se tapahtui reilut kaksi viikkoa sitten, kun KuPS kävi Harjulla nöyryyttämässä kettunuttuja 4–0.

Nouseminen pois putoajan paikalta oli kuitenkin pitkään vain teoreettinen haave.

– Kyllähän ne Jaro-pelit kotona olivat aika ratkaiseva hetki, päävalmentaja Juha Pasoja paikallistaa kamelin selän katkeamisen.

Huhtikuisen avauskierroksen JJK–Jaro oli siirretty heinäkuun viimeiselle päivälle ja samainen pietarsaarelaisryhmä vieraili Harjulla myös elokuun 10. päivä. Siinä välissä kylässä kävi MYPA. Saldoksi jäi kaksi 0–0 -tasapeliä Jaroa vastaan ja 0–3 -tappio MYPA:lle.

Usko loppui, osa avainpelaajista joutui urakoimaan puolikuntoisina ja osa oli sairastuvan puolella. Pasoja aloitti päävalmentajana kesä-heinäkuun vaihteessa Kari Martosen saatua potkut. Kolme ensimmäistä ottelua tuottivat kaksi voittoa ja yhden tappion. Hetken näytti siltä, että JJK selviää. Alkukauden anemia palasi kuitenkin nopeasti.

– Kunnon draivia hommaan ei vain enää löytynyt, Pasoja huokaa.

Vuosi sitten pelaajauransa päättänyt ex-toppari nousi päävalmentajaksi toimittuaan kakkoskoutsina vain puolikkaan kauden.

– Koin olevani valmis. Jos näin ei olisi ollut, en olisi ottanut pestiä vastaan. Minulla oli myös mahdollisuus jatkaa kakkosvalmentajana. Tarkoitus oli nostaa vaatimustasoa ja sitä nostettiin. Sarjapaikan säilyttämiseen se ei riittänyt, Pasoja toteaa.

Veikkausliiga palaa nyt parin viikon maaottelutauolta. Harjoitusten lomassa myös ensi kaudella JJK:n peräsimessä jatkavalla Pasojalla on ollut aikaa tuumailla.

– Aika paljon olen tätä kelaillut, enkä oikein tiedä, mitä olisin voinut tehdä toisin. Pientä hienosäätöä ehkä, mutta eipä juuri muuta, hän sanoo.

Pasojan JJK:n saldo 15 ottelusta on kaksi voittoa, viisi tasapeliä ja kahdeksan tappiota. Martosen JJK voitti alkukauden 16 ottelustaan niin ikään kaksi, pelasi viisi kertaa tasan ja hävisi yhdeksän kamppailua. Pasojan maaliero oli 14–29, Martosen 13–27.

Tuloksellisesti ei valmentajan vaihtaminen ei siis muuttanut oikeastaan mitään. Toisaalta Pasoja on operoinut viimeiset pari kuukautta kapeammalla materiaalilla.

Veikkausliigaa on JJK:n osalta jäljellä kaksi kierrosta. Tänään Harjulla pistäytyy mestaruuden jo varmistanut HJK, päätöskierroksella matka vie MYPA:n vieraaksi.

– HJK sytyttää aina. Se on toistaiseksi viimeinen veikkausliigaottelu Jyväskylässä, yritetään tarjota kotiyleisölle kunniakas päätös tälle taipaleelle, Pasoja tuumaa.

Ensi kaudella Ykkösessä JJK:lla on edessä raju kulukuuri. Se tarkoittaa nuorten pelaajien esiinmarssia. Yksi heistä on jo veikkausliigailmaakin haistellut 18-vuotias toppari Severi Vielma. Hän on pelannut kuusi liigaottelua, joista neljässä täydet minuutit.

– Liigapelit ovat olleet hyvää valmistautumista ensi kauteen, alle 19-vuotiaiden maajoukkueessakin esiintynyt Vielma sanoo.

Puolitoista viikkoa sitten täysi-ikäistyneellä kettunutulla ei toistaiseksi ole kiire muualle, vaikka sarjataso vaihtuukin.

– Omalta osaltani en näe Ykkösessä pelaamista ongelmana. Se voi olla tässä kohtaa kehittymisen kannalta hyväkin asia, Vielma arvioi.

Ehkä se on sitä koko organisaatiolle. Kakkosesta nousun (2006) jälkeen kettuseura eteni hurjaa vauhtia.

Liiankin hurjaa. Se lasku lankeaa maksettavaksi nyt.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.