Blatterille ja Platinille kahdeksan vuoden toimintakiellot – Blatter aikoo valittaa

Fifan puheenjohtaja Sepp Blatter ja Euroopan jalkapalloliiton Uefan puheenjohtaja Michel Platini saivat kahdeksan vuoden toimintakiellon. Coffrini Fabrice / Lehtikuva

STT, AFP-Reuters

Kansainvälisen jalkapalloliiton Fifan puheenjohtaja Sepp Blatter ja Euroopan jalkapalloliiton Uefan puheenjohtaja Michel Platini ovat molemmat saaneet kahdeksan vuoden toimintakiellon Fifan eettiseltä komitealta. Kielto kattaa kaiken jalkapalloon liittyvän toiminnan.

Rangaistus johtuu pääosin Fifan vuonna 2011 Platinille tekemästä 1,8 miljoonan euron maksusta, jonka Blatter hyväksyi. Fifan eettisen komitean mukaan kumpikin jalkapallojohtaja käytti valtaansa väärin.

– Blatter hyväksyi Platinille suoritetun maksun, jolla ei ollut mitään laillista pohjaa heidän vuonna 1999 allekirjoittamassaan sopimuksessa. Blatter ei pystynyt osoittamaan maksun laillisuutta kirjallisessa vastauksessaan eikä myöskään ollessaan komitean kuultavana. Hänen väitettään suullisesta sopimuksesta ei pidetty uskottavana, ja komitea hylkäsi sen, eettinen komitea kertoi Blatterista.

Komitean mukaan Platini "ei toiminut täysin uskottavasti ja lahjomattomasti, osoittaen tietämättömyyttä tehtäviensä tärkeydestä".

Kaksikko sai myös sakkoja. Blatter sai maksettavakseen 50?000 Sveitsin frangia eli noin 46?300 euroa ja Platini 80?000 Sveitsin frangia eli noin 74?000 euroa.

Blatter, 79, ja Platini, 60, saivat Fifalta 90 päivän toimintakiellot lokakuussa, kun tutkinta alkoi. Kumpikin on vakuuttanut syyttömyyttään väärinkäytöksiin, mutta tämänpäiväisen päätöksen myötä heidän päivänsä jalkapallon suurvaikuttajina mitä todennäköisimmin ovat ohi. Blatter on johtanut Fifaa vuodesta 1998, ja Platini oli ennakkosuosikki hänen seuraajakseen ennen skandaalia. Fifa valitsee uuden puheenjohtajan helmikuussa.

Blatter aikoo jättää valituksen pannasta Fifan vetoomuselimeen, ja sen jälkeen tarvittaessa myös urheilun kansainväliseen vetoomustuomioistuimeen CAS:iin. Blatter piti myös tiedotustilaisuuden, jossa hän parta ajamatta ja iso laastari kasvoillaan julisti olevansa yhä Fifan puheenjohtaja. Vierellä istui tytär Corinne.

– En ole häpeissäni. Olen pahoillani siitä, että olen yhä nyrkkeilysäkki. Minä, Fifan puheenjohtajana, olen tämä nyrkkeilysäkki. Olen pahoillani jalkapallon puolesta, ja Fifan puolesta. Olen palvellut sitä yli 40 vuotta, Blatter sanoi.

Platini-sopimuksesta Blatter jatkoi yhä jo aiemmin kertomaansa väitettä "suullisesta herrasmiessopimuksesta".

– Minua hämmästyttää, että Fifan eettinen komitea kieltää tämän sopimuksen. Kysytte tunnenko itseni petetyksi, ja vastaus on kyllä. Minut on asetettu pannaan kahdeksaksi vuodeksi, mutta taistelen itseni ja Fifan puolesta. Mistä syystä olen pannassa?

Blatter valittiin Fifa-johtoon kaikkiaan viisi kertaa, viimeisen kerran tämän vuoden toukokuussa. Hänen johtamansa liitto on historiansa pahimmassa kriisissä korruptioskandaalin ravistellessa.

– Minun olisi pitänyt lopettaa vuoden 2014 MM-lopputurnauksen jälkeen. Se olisi ehkä ollut viisasta. Nyt olemme tilanteessa, jossa emme ansaitse olla. Taistelen loppuun saakka.

Lehdistötilaisuus päättyi Arnold Schwarzenegger -sitaattiin Blatterilta:

– I'll be back.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.