Vuorotellen mankelissa – Pyörälä veivasi voiton

Miika Lahti (vasemmalla) tuulettaa toisen erän lopussa iskemäänsä 1-1-tasoitusta. Jaana Kautto

Tuomas Heikkilä

Eipä olisi ensimmäisen erän perusteella uskonut, että JYP pisteenkin kairaa. Hurrikaaniryhmä oli nimittäin 20 minuuttia niin pahasti purjeessa, ettei miesmuistiin.

Kun muistilokeroita oikein kaiveli, nousi ensimmäisenä mieleen eräskin välieräottelu keväältä 2011 Espoon Bluesia vastaan. Sen jälkeen ei ole JYP tainnut olla niin pahassa pelillisessä pinteessä kuin se kauden 2013–14 sarja-avauksessa Kärppiä vastaan oli.

Kotijoukkueen onneksi avauserän ainoaksi kärppäosumaksi jäi Mikko Lehtosen ylivoimalla tulittama 0–1 reilun kolmen minuutin pelin jälkeen. JYPin tiiviit viisikot ja ahnas riistopeli loistivat poissaolollaan. Harjoituskauden aikana on puhuttu paljon reagointipelistä. Alussa JYPiltä puuttuivat sekä reagointi että peli.

Etäisyydet viisikon sisällä venyivät ja Kärpillä oli tilaa rakennella vaarallisia hyökkäyksiä. JYP puolestaan pääsi naapurin alueelle ainoastaan päätykiekoilla, joiden ajoitukset olivat pääosin pielessä. Mutta ei toki Kärpiltä mitään pois, joukkue pelasi erinomaista jääkiekkoa.

– Ensimmäisessä erässä ei päästy rytmiin ollenkaan. Se oli vähän sellaista... Tuntui, että vanhemmatkin pelaajat jännittivät, JYPin päävalmentaja Marko Virtanen summasi.

Toisessa erässä ääni muuttui kellossa heti alkuminuuttien jälkeen. Ote siirtyi JYPille ja noin vartin mittaisen mylläköinnin jälkeen tuli lopulta palkintokin. Miika Lahti käveli kulmasta maalilinjaa pitkin luukulle ja muilutti kiekon ohi Jussi Rynnäksen reilu minuutti ennen erän loppua.

– Opa (Louhivaara) huusi, että tilaa on. Siinä oli Kärpiltä merkkausvirhe (Ari Vallin), jonka pääsin hyödyntämään, Lahti kertasi.

Jos Kärpät olisi voinut tehdä enemmän kuin yhden ensimmäisessä erässä, sama päti JYPiin toisessa.

– Eka erä oli hyvä, mutta kyllähän me sitten aikamoisessa mankelissa oltiin. Onneksi pystyttiin silloinkin pitämään JYP aika hyvin pois laatupaikoilta, Kärppien käskijä Lauri Marjamäki analysoi.

Kolmas erä oli kamppailun tasaisin 20-minuuttinen. Maalinteon aloitti Kärpät, kun Ivan Huml ohjasi Julius Junttilan laukauksen ohi Tuomas Tarkin JYPin tötöiltyä kiekon kanssa omalla alueella pahemman kerran. Pelikellossa oli tässä vaiheessa rapiat 54 minuuttia.

Huml, joka oli mukana alustamassa Kärppien ensimmäistä maalia, oli lopulta osasyyllinen JYPin tasoitukseen. Tshekki otti turhanpäiväisen kampitusjäähyn keskialueella ja JYP iski mallikelpoisella rintamahyökkäyksellä 2–2. Ramzi Abid tarjoili poikkikentän lätyn Jani Tuppuraiselle, joka latoi suoraan syötöstä kiekon häkkiin.

Jatkoajalla parhaat paikat siunaantuivat JYPille, kun Miika Lahti pääsi ahdistelemaan Rynnästä parin minuutin pelin jälkeen ja Mikko Viitasella oli vielä tontti puoli minuuttia ennen loppua. Rynnäs kuitenkin kesti. Rankkarikisassa JYPin laukojat (Tuppurainen, Markus Nenonen ja Mikko Kalteva) vetivät kaikki vesiperän. Kärpiltä kävivät yrittämässä Juho Keränen, Mika Pyörälä ja Huml, näistä komean veivin esittänyt Pyörälä onnistui ainoana ohittamaan Tuomas Tarkin.

– Ehkä piste oli tänään se, mitä ansaittiinkin. Avauspeli on avauspeli ja se on on nyt hoidettu. Huomenna jatketaan, JYP-luotsi Virtanen totesi lauantain KalPa–JYP -otteluun viitaten.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut