Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Jari Kurri: "Summanen ollut tahra touhuun"

Jari Kurri on MM-kotikisoissa viidettä kertaa: kahdesti hän oli mukana pelaajana ja nyt kolmatta kertaa joukkueen johdossa. Tomi Glad

Jouni Huttunen

Maailma muuttuu ja meno maailmassa sen mukana.

Sen on Leijonien joukkueenjohdossa ensin apuvalmentajana ja sittemmin GM:n (General Manager) tittelillä jo kahdettatoista kauttaan toimiva Jari Kurri saanut huomata.

Kiekkolegenda ei ole jaksanut enää aina ymmärtää maajoukkueen ympärillä pyörivää mediativolia. Milloin kritisoidaan pelitapaa, milloin pelaajavalintoja.

– Tarinoita tehdään viihteen kautta tyyliin lähipiiri tai sisäpiiri tiesi kertoa sitä ja tätä. Nimet sitten esiin. Pitäisi pystyä kertomaan, kuka on kertonut ja mitä. Harmittaa nähdä, miten asioita tehdään ja miten on syntynyt eri piirejä ja klikkejä.

Kurri vastaa maajoukkueen NHL-kontakteista. Viiden Stanley cup -sormuksen haltija on heti kritiikin keskiössä, jos taalaliigasta ei saada pelaajia maajoukkueeseen.

Nyt mukana on vain Phoenixin Lauri Korpikoski. Kurri on saanut kuulla asiasta kunniansa.

– Oma nahkani on kovettunut, sen suhteen ei ole ongelmaa. Päävalmentajien kohdalla on joskus miettinyt, miten herkästi heidät nostetaan seipään nokkoaan ilman perusteita. Ne, jotka tekevät töitä joukkueessa tietävät, missä mennään. On valitettavaa, että hatusta vedetyillä jutuilla luodaan sitten totuuksia muulle maailmalle.

Yksi kulminaatiopiste oli Moskovan MM-kisoissa 2007. Erkka Westerlund veti tuolloisen päävalmentajajaksonsa viimeistä turnausta.

Leijonat sijoittui hopealle. Koko kisojen ajan joukkue oli kuitenkin armottoman mediakäristyksen kohteena.

– Siellä hämmennettiin aivan ihmeellisistä asioista, muistelee Kurri.

Turnauksen jälkeen Westerlund huokaisi antaumuksella päästessään irti "Muppet Show'sta".

Normaalisti viilipyttymäinen Kurri avautui finaalin jälkeen poikkeuksellisen tunteellisella tukipuheella Westerlundin puolesta.

– Se härdellihän oli ihan naurettavaa touhua. Joissakin lehtijutuissa ei ollut päätä, ei häntää.

Weterlund vannoi tuolloin, ettei palaa enää koskaan maajoukkuetoimintaan. Koskaan ei pidä kuitenkaan sanoa ei koskaan, kuten myöhemmin huomattiin.

Ensi kaudella Westerlund ottaa maajoukkueen taas komentoonsa. Sotshin olympiakauden kutsu soi korviin liian kiehtovasti.

 – Erkka on ammattiosaaja viimeisen päälle. Kuten myös Ara (Hannu Aravirta), (Doug) Shedden ja Jukka (Jalonen), luotaa Kurri maajoukkueen johdossa viettämiensä vuosien päävalmentajia.

– Vain (Raimo) Summanen on ollut tahra touhuun.

Summanen valmensi Leijonat World cupin hopealle syyskuussa 2004. Äärimmäisyyksien miehenä tunnetun luotsin toimista maksettiin kuitenkin kovaa hintaa.

Summanen kyseenalaisti Kurrin ja joukkueenjohtaja Timo Jutilan sitoutumistason julkisesti. NHL-pakki Janne Niinimaa lähti joukkueesta kesken projektin omasta aloitteestaan. Osa Jääkiekkoliiton toimiston työntekijöistä oli sairauslomalla A-maajoukkueen johtamistapojen seurauksena.

– Huono tarina kaiken kaikkiaan, kuittaa Kurri.

Kotikisoissa Kurri on mukana jo viidettä kertaa. Jäällä mies nähtiin 1982 ja 1991. Kevään 2003 kisat menivät valmennusjohdossa. Vuosi sitten ja nyt toimenkuvana on GM.

Ensimmäisiin kotikisoihin 1982 Kurri saapui Edmontonista.

– Se oli toinen kauteni Pohjois-Amerikassa. Tipuimme siellä ja Kallu (Suomen päävalmentaja Kalevi Numminen) soitti, että tulenko kisoihin. En miettinyt kovinkaan pitkään.

Edmontonista matkasi kisoihin myös muuan Wayne Gretzky. Oilersin tutkapari lensi Suomeen samalla koneella.

– Kanadan liitto oli tosin maksanut "Väinölle" lipun business-luokkaan. Itse olin karvalakkipuolella, naurahtaa Kurri.

Kaverusten maajoukkueurat umpeutuivat Naganon olympialaisissa helmikuussa 1998. Suomi voitti Kanadan pronssipelissä 3–2. Kun peli päättyi, numerot 99 ja 17 halasivat toisiaan pitkään.

– Se oli ikimuistoinen ja tunteikas hetki, herkistelee Kurri.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut