Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

JYPin kokoonpanossa kaksi uutta kasvoa - Kaatuuko SaiPa?

Tuomas Heikkilä

ASETELMA: Sarjassa kolmantena tällä haavaa majailevan SaiPan huikeaa kautta on syystäkin hehkutettu. Samaan hengenvetoon on usein myös pähkäilty, missä vaiheessa Idän ihme notkahtaa ja valuu "omalle" paikalleen sarjataulukossa. Joulun lähestyessä kannattaa kuitenkin totutella ajatukseen, että näin ei käy. Mestaruutta SaiPa ei ehkä voita, mutta mitkään merkit eivät viittaa minkäälaiseen romahdukseen.

Syyskuun lopun ja lokakuun ensimmäisen puoliskon aikana SaiPa hävisi kuusi ottelua putkeen ja tallusti kaiken kaikkiaan kahdeksan kierrosta ilman kolman pisteen voittoa. "Odotettua" romahdusta ei kuitenkaan tullut: seuraavan 15 kierroksen saldo on hulppeat 30 pistettä. JYP on kuitenkin ollut SaiPalle tällä kaudella paha peikko. Lappeenrannassa hallitseva mestari rutisti 3-2 -voiton ja Hippoksella vieraillessaan SaiPa kärsi kauden suurinumeroisimman tappionsa, kun hurrikaani myllersi tauluun numerot 7-2.

Pekka Tirkkonen esikuntineen on rakentanut joukkueeseen loistavan ilmapiirin sekä yksinkertaisen ja toimivan pelitavan. Näistä kumpuaa työmoraali, joka tekee SaiPasta inhottavan takiaisen. Porukka ei anna ikinä periksi. Kapeasta materiaalista on koko ajan ulosmitattu kaikki mahdollinen, etenkin loukkaantumisia on ollut runsaasti pitkin syksyä. Jyväskylään SaiPa saapuu psykologisesti haastavassa tilanteessa. Huomenna pitäisi reuhtoa vielä toinen kärkikamppailu putkeen, kun Kärpät vierailee Lappeenrannassa. JYPin maajoukkuetauko puolestaan alkaa tänään.

Hurrikaanipaitojen edellinen ottelu jätti toivomisen varaa, vaikka Blues kaatuikin 5-3. Kotijoukkueella oli pitkin iltaa lukuisia mahdollisuuksia tappaa peli, mutta joka kerta se päästi jonkin sortin tunaroinnilla vastustajan peliin mukaan. SaiPaa vastaan keskiviikkona nähty taso ei riitä.

Lukuisista loukkaantumisista kärsinyt SaiPa on saanut viime aikoina rivejään kasaan. Vakiokokoonpanon miehistä sairaslistalla on tällä haavaa vain leukaluunsa murtanut Lauri Taipalus.

JYPin sairaslistalla jatkaa Petr Hubacek ja sinne palasi yhden pelin jälkeen jälleen Max Wärn. Hurrikaanipaitojen kokoonpanossa nähdään tänään kaksi debytanttia, kun Markus Nenonen hyökkää Miika Lahden johtamassa kolmosketjussa ja Aleksi Salonen puolustaa Olli Malmivaaran parina.

ARVIO: Keskikastin kotijoukkue JYP vastaan liigan parhaaksi vierasjoukkueeksi kohonnut SaiPa. Kauden aiemmat kohtaamiset nostavat JYPin kuitenkin suosikiksi, mikä taas sopii sputnikeille kuin kepulainen Kanarialle. Ympäripyöreä, tiukka vääntö, arvotaan tulosvetolappuun 3-4 maalia molemmille.

SEURAA HEITÄ: Kauden JYP-debytantteihin kuuluva puolustaja Mikko Kalteva on jäänyt turhan vähälle huomiolle. Komealla ylänurkkakudilla JYPin kolmannen osuman keskiviikkona viimeistellyt Kalteva pelaa perusvarmaa, järkilätkää ja se näkyy plusmiinus-tilastossa. Ex-jokerin lukema (+14) on liigan kolmanneksi paras KalPan Sakari Salmisen ja Jussi Timosen (+15) jälkeen. Kalteva olisi helppo kuvitella suurempaankin kiekolliseen rooliin kuin mikä hänelle toistaiseksi on ollut tarjolla.

Eräs suurimpia syitä SaiPan loistavaan kauteen on ollut maalivahti Jani Nieminen. Nieminen ei ole mikään perhostyylin mallioppilas, vaan ennemminkin vanhan koulukunnan refleksitorjuja. Kaiken lisäksi 178-senttinen "Hattu" on nykymaalivahdiksi oikeastaan liian lyhyt. Mutta mitäs näistä, kun koppi tarttuu. Niemisen voittoprosentti (66,00) on liigan paras, eikä torjuntaprosentissa (91,56) tai päästettyjen maalien keskiarvossakaan (2,50) ole moittimista. Niemisellä on kyky olla ilta toisensa jälkeen vastapäisellä veräjällä huhkivaa kollegaansa parempi, eikä maalivahdin muusta tarvitse murehtiakaan.

JYPIN KOKOONPANO:

1. Matias Myttynen-Lars Eller-Rich Peverley, Jyrki Välivaara-Kristian Näkyvä

2. Ramzi Abid-Eric Perrin-Ossi Louhivaara, Yohann Auvitu-Mikko Kalteva

3. Markus Nenonen-Miika Lahti-Antti Jaatinen, Aleksi Salonen-Olli Malmivaara

4. Olli Sipiläinen-Jonne Virtanen-Jari Jääskeläinen

Maalivahti: Tuomas Tarkki (Sami Rajaniemi)

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut