Ällistyttävää! Kärkikamppailu Kisapuistossa

ASETELMA: Mykistävä. Hämmästyttävä. Ällistyttävä. Uskomaton. Ja niin edelleen. SaiPan alkukauteen voi liittää monenlaista adjektiivia. SM-liigan pienimmälllä pelaajabudjetilla operoiva ryhmä on rouhinut kuudesta ottelustaan viisi kolmen pisteen voittoa ja johtaa sarjaa. Ainoa tahra on viikon takainen 1-5 -kotitappio Bluesille. Vastapainoksi Sputnikit ovat hakeneet vierasvoitot Oulusta, Turusta ja kahdesti Helsingistä. Eikä siinä vielä kaikki. Rajallinen pelaajamateriaali ei ole ollut edes kokonaisuudessaan käytettävissä. Tänäänkin sivussa ovat avainpuolustajiin kuuluvat Antti Bruun ja Per Savailahti-Nagander sekä hyökkääjät Mark Lee, Ville Hämäläinen, Ville Paalanen ja Tomi Leivo. Lisäksi alakerran kiekollinen liideri Brian Salcido liittyy ryhmään vasta lokakuussa.

Väkevä on tietysti ollut kakkosena majailevan JYPinkin alkukausi. Viisi ottelua, kolmetoista pistettä kertovat omaa kieltään. Toki hurrikaanipaidat operoivat aivan eriluokan resursseilla, joten samanlaisia ylisanoja ei sentään sovi vuodattaa kuin SaiPan kohdalla. Loukkaantumisten osalta JYP antaa tasoitusta Olli Malmivaaran, Yohann Auvitun ja Antti Jaatisen verran, mutta materiaalissa riittää leveyttä.

Lappeenranta on ollut JYPille usein tuskainen paikka silloinkin, kun SaiPa ei ole keikkunut sarjan kärjessä. Viime kaudella Etelä-Karjalasta irtosi yksi voitto varsinaisella peliajalla, yksi jatkoajalla ja kerran tuli kärsään 60 minuutin jälkeen. SaiPan tinkimätön työmoraali on paha pähkinä purtavaksi kenelle tahansa. Nyt raatajien itseluottamus on vielä tapissa, voi hurrikaanipaidoilla olla ihmettelemistä. SaiPa puolustaa ahnaasti ja tekee voittonsa eteen kaiken mahdollisen. JYPin näkökulmasta iso asia on karvauspelin onnistuminen. Kotijoukkueen alakerrassa ei ole liiaksi käsiä, joten armoton hurrikaaniprässi voi olla tänään(kin) voiton avain.

JYPin kokoonpano on elänyt sitten tiistain Tappara-ottelun, liekö kyseessä sitten syysflunssa vai vain rotaatio? Mikko Kaltevan tilalle Jyrki Välivaaran pariksi nousee Ossi Ikonen ja nelosketjuun putoavan Matias Myttysen paikan kolmosessa ottaa Mikael Ruohomaa. Nelosesta kokoonpanon ulkopuolelle jää Olli Sipiläinen.

ARVIO: SaiPa yritti viikko sitten Bluesia vastaan liian hienoa ja huonosti kävi. Kotikaukalosta huolimatta joukkueen pitää malttaa pelata jopa tavaramerkiksi muodostunutta "vieraskiekkoaan", niin hyvä tulee. Tasaista on, 3-2 tai 4-3 -voitot suuntaan tai toiseen ovat kelpo veikkauksia.

SEURAA HEITÄ: 36-vuotias Jyrki Välivaara kertoi kauden alkaessa saaneensa päähänsä hullun ajatuksen. Vaikka kilometrejä on jo mittavasti takana, tavoite on edelleen kehittyä jääkiekkoilijana. Kun neljääkymmentä lähestyvä maailmanmestari sanoo näin julkisesti, on syytä nostaa hattua. Välivaaran alkukaudessa ei varsinaisesti ole moittimista, mutta kiekollisena hän on ollut hieman näkymätön. Sen toki selittää suurelta osin melko vähäinen ylivoimavastuu. JYPin ykkös-yv kun pyörii yhden puolustajan voimin ja sen ruudun vallannut itselleen Kristian Näkyvä. Ja parasta Välivaaraahan on tavattu nähdä kevätkaudella.

Muuan palkittu kollega käytti vuosi sitten energiahyökkääjä Jesse Mankista esimerkkinä SaiPan lilliputtimaisuudesta. Mankinen vastasi naputtelemalla 29 (16+13) pistettä. Kuluvan kauden alkutaipaleella näppäräkätisen Mankisen tahti on vain kiihtynyt. Kuuden kierroksen aikana nuorukainen on paukuttanut 3+4 pistettä. Tiistaina Mankinen rankaisi Jokereita 1+1 -tehoilla.

JYPIN KOKOONPANO:

1. Max Wärn-Cory Quirk-Ossi Louhivaara, Jyrki Välivaara-Ossi Ikonen

2. Petr Hubacek-Eric Perrin-Ramzi Abid, Kristian Näkyvä-Kalle Koskinen

3. Jari Jääskeläinen-Miika Lahti-Mikael Ruohomaa, Jason Lepine-Mikko Viitanen

4. Mikko Salmio-Jonne Virtanen-Matias Myttynen

Maalivahti: Tuomas Tarkki (Joni Myllykoski)

Lue lisää aiheesta

Mainos: Nordea

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut