"Ehkä urani suurin"

Tuomas Heikkilä

Kohti kahdeksatta rallin maailmanmestaruutta ajava Citroen-kuljettaja Sebastien Loeb otti Jyväskylässä historiallisen voiton. Loeb on toistaiseksi ainoa ulkomaalaiskuski, joka on pystynyt Keski-Suomessa kahteen voittoon. Kaiken kaikkiaan Jyskälän ei-suomalaisia voittajia on vain kahdeksan.

Vuoden 2008 sorateiden grand prix'n valloitus sai seuraa huikealla tavalla. Haastajat Jari-Matti Latvala ja Sebastien Ogier taktikoivat Loebin aura-autoksi molempina kokonaisina ajopäivinä, mutta se ei suurmestarin menoa haitannut. MM-sarjaa johtava Loeb oli luonnollisesti reitillä ensimmäisenä myös torstaina ja sekös sai miehen myhäilemään.

- Putsasin kolme päivää tietä, mutta ajoin silti voittoon. Tämä oli erittäin haastava kisa, todellinen taistelu. Takana tulevat saattoivat juonia taktiikoitaan, mutta minä saatoin vain ajaa mahdollisimman kovaa, Loeb hehkutti.

Hän nousi kisan kärkeen EK 2:lla Laukaassa ja johti sen jälkeen kahdeksannelle erikoiskokeelle saakka. Ogier pistäytyi kärjessä pikataipaleet 9-10, mutta sen jälkeen mentiin Loebin komennossa maaliin saakka.

Ranskalainen ei ole koskaan ollut supernopeiden suomalaisten sorarännien suurin fani. Siksi toisella Jyväskylän voitolla oli aivan erityinen merkitys.

- Luulen, että tämä oli urani suurin yksittäinen osakilpailuvoitto, Loeb sanoi maaliin päästyään.

Tallikaveri ja oppipoika Ogier haastoi tiukasti, mutta hänen osaltaan voittotaistelu vesittyi lopulta rengasrikkoon erikoiskoe 17:llä Leustussa. Siinä vaiheessa kymmenen sekunnin päässä vaaninut Ogier putosi lähes 18 sekunnin päähän Loebista, kun ek-kilometrejä oli jäljellä enää viitisenkymmentä. Samassa rytäkässä Latvala nousi "tappituntumalle" vain 0,5 sekunnin päähän ja pyyhälsi seuraavalla pätkällä ohi.

- Viikonloppu lupasi pitkään hienoa taistelua, mutta lopulta tästä tuli valtava pettymys, vuosi sitten toiseksi ajanut Ogier suri kolmostilaansa.

- Kaikki kaatui siihen yhteen rengasrikkoon. MM-taistokin näyttää nyt todella vaikealta, entinen hiihdonopettaja jatkoi murehtimistaan.

Loeb kasvatti pistemääränsä 171:een ja johtaa sarjaa 27 pisteen erolla ennen Mikko Hirvosta. Ogier on kolmantena neljän pisteen päässä Hirvosesta. Osakilpailuja on jäljellä viisi, joista kolme ajetaan Loebin suosikkialustalla asvaltilla.

Vasta päätöspäivänä todellisen "maitin" päälle saanut Jari-Matti Latvala jäi lopulta Loebista vain 8,1 sekuntia. Viime vuoden voittajan fiilikset maalissa olivat kaksijakoiset.

- Kisaan mahtui paljon hyvää taistelua, mutta kyllähän kakkossija pettymys on. Reitin varrella oli taas paljon katsojia ja ainahan kotiyleisön edessä haluaisi voittaa, Latvala sanoi.

Hän arpoi pitkään autonsa säätöjen kanssa ja sopiva tasapaino löytyi vasta päätöspäivän välihuollon jälkeen. Ennen vanhaanhan rallia ajettiin vielä sunnuntainakin, mutta Latvala ei haikaillut ylimääräisen ajopäivän perään.

- Eihän tässä olisi tarvittu kuin muutama pätkä lisää tälle illalle, niin se olisi riittänyt, Latvala huikkasi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.