Kaikki eivät huumaannu ralleista

Janne Arola

Tuhannet ja taas kymmenettuhannet iloisen ralliperheen jäsenet ympäri maailmaa ovat jälleen vaeltaneet Keski-Suomeen, pystyttäneet leirinsä metsään, junaradan varteen tai jalkakäytävälle, pukeneet päälleen rallitallien logoilla varustetut vaatteet ja sihauttaneet kaljatölkit auki.

Ja olleet samalla autuaan piittaamattomia siitä, että lähitienoolla saattaa vakituisesti asua joku, jota ylenpalttinen örveltäminen tai kuseskelu oman ikkunan alla ei liiemmin nappaa.

Kyselykierros Jyväskylän kaduilla paljastaa, että suinkaan kaikki eivät ralleista huumaannu.

- Rallit häiritsevät ihmisiä, joita ne eivät pätkääkään kiinnosta. Suljetaan katuja ja tehdään muutoksia. Siinä edetään systemaattisesti välittämättä vastalauseista, toteaa Hannele, joka ilmoittaa iäkseen 50-60 vuotta.

Mutta samalla, kun rallituristimassa polkee katujyrän lailla alleen kaiken eteensä sattuvan, taputtaa maakunnan elinkeinoelämä hurraa-huutojen säestyksellä tyytyväisenä käsiään. Satatuhatpäinen hurmioitunut joukko ahtaa muutaman päivän aikana kupuihinsa konttitolkulla elintarvikkeita. Nuotioilla käryävät maukkaat makkarat ja grilleille jonotetaan kuin ruokaa ei olisi moneen päivään nähtykään. Karjalakin otetaan takaisin vaikka pullo kerrallaan.

- En tuomitse ihmisiä vaan käytöksen. Kehitellään syy tulla dokaamaan kolmeksi päiväksi. Suurin osa rallikansasta käyttäytyy äärimmäisen huonosti. Tekisi mieli kysyä, että käyttäydyttekö samalla lailla kotona, ihmettelee Pauliina, 20.

- Känniset rallituristit ovat äänekkäitä ja kävelevät leveästi. Kaikki mikä siihen liittyy, ärsyttää: roskat, hajut ja lika. Kävelykadusta tulee yleinen käymälä. Tietyn ikäiset miehet lähtevät porukalla ja kovaäänisesti liikkeelle ja käyttäytyvät kuin Euroopan omistajat, komppaa 25-vuotias Johannes.

Niinpä niin. Voiko sitä osuvammin sanoa?

Samaan aikaan Vapaudenkadulla kaupunginpomot myhäilevät katsellessaan parvekkeeltaan Kirkkopuistoon sammuneita turisteja: Jyväskylä on taas ajettu maailmankartalle.

Ja ajaa rallituristit totta vie osaavatkin. Mahdollisimman kovaa vieläpä, osa jopa pienessä maistissa. Kilpailevien esikuviensa tavoin nämä maanteiden mäkiset, kankkuset ja hirvoset huudattavat menopelejään tuoden esimerkiksi maakunnan poliiseille mukavasti säpinää viikonloppuun.

- Liikennesäännöt unohdetaan ja naureskellaan, kun ajetaan ylinopeutta. Yksityisautoilua ihannoidaan. Mikä meihin fiksuihin ihmisiin menee liikenteessä ja liikenteen ulkopuolella, kyselee Touko, 24, joka on huolissaan rallien vaikutuksesta lapsiin ja nuoriin.

- Rallien tilalla voisi järjestää vaikka kansainvälisen nuorisojalkapalloturnauksen, hän ehdottaa.

Sorateiden valtiaiden tyhmänrohkea käyttäytyminenkin surettaa.

- Massahysteriaa on havaittavissa, ihmiset eivät tottele sääntöjä. Pompitaan rallitiellä ja seikkailut laitetaan rallin piikkiin. On naurettavaa, että lähdetään juhlimaan rallin varjolla, sanoo 21-vuotias Ari.

- Rallin idea yleisesti ärsyttää. Seistään hiekkatien varressa, auto ajaa ohi, et näe sitä ja saat kivestä päähän, tyrmää Joonatan, 19.

Jos rallikaravaani iskee sorateiltä, niin se iskee myös ilmasta. Rallien kalustoon kun kuuluvat pörisevät kopterit, jotka häiritsevät kaupunkilaisten yöunia.

- Asun Ristonmaalla, siellä helikopterit pörräävät aikaisin aamulla. Ääneen herää, vaikka pyhäaamuna nukuttaisi, kertoo 54-vuotias Mave.

Mutta mikä lopulta onkaan rallituristien perimmäinen tarkoitus kansainvaellukselle maakuntaamme? Miksi niin moni jyväskyläläinen haluaa lähteä ralliviikonlopuksi niin kauas kaupungista kuin mahdollista?

- Rallit tulevat lihaksiin pelkästään ihmisten myötä. Ihmiset ovat perseestä. Rallituristit ovat rystysiä raahaavia lattapäitä. On stereotyyppi euroidiootista, joka tulee katsomaan rallia, kiihkoilee Tuomo, 22.

- Olen häkeltynyt yleisöryntäyksestä. Tietylle ihmisryhmälle on kohokohta, että pääsee irti piittaamatta mistään mitään. Pistetään rallipuvut päälle ja lähdetään sikailemaan nuorten naisten perässä. Mitä enemmän sikailua, sitä enemmän hauskaa, Touko tiivistää.

Ja pian on koluttu erikoiskokeet, ruiskutettu voitonsamppanjat ja lähdetty paahtamaan maanteiden kuninkaana kohti kotia. Rallituristien maakuntaan jättämät miljoonat eurot kahisevat mukavasti paikallisten yrittäjien taskuissa.

Tervetuloa jälleen ensi vuonna.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut