Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Poliisiväkivallan vastustajat ovat saaneet joukkoonsa kovan luokan urheilijoita – Jordan: "Olemme saaneet tarpeeksemme"

Tähtikuljettaja Lewis Hamilton äityi kritisoimaan "valkoisten dominoimien" formula ykkösten "suurimpia tähtiä", jotka ovat olleet hiljaa Yhdysvaltojen rasismista ja siellä syntyneistä levottomuuksista. Hamilton liittyi samalla laajaan urheilijoiden rintamaan, joka on ottanut kantaa George Floydin kuolemaan.

Aseistamaton Floyd kuoli viime maanantaina poliisin käsissä Minneapolisissa. Minnesotan osavaltiossa syntyi tapauksen jälkeen mellakoita, joilla protestoitiin tummaihoisten kohtelua. Urheilutähdistä esimerkiksi entinen koripallotähti Michael Jordan ja tennispelaaja Serena Williams ovat ottaneet kantaa Yhdysvaltojen tilanteeseen.

–  Näen teidät, jotka pysyttelette hiljaa. Jotkut teistä ovat tähdistä suurimpia, ja silti pysytte hiljaa kaiken epäoikeudenmukaisuuden keskellä, Hamilton viittasi Instagram-julkaisussaan kilpakumppaniensa suuntaan.

Hamilton mainitsi formula ykkösten olevan valkoisten dominoima laji.

–  Olen siellä yksi harvoista värillisistä ja seison yksin (asian kanssa), brittikuljettaja jatkoi.

–  Olisin luullut, että olisitte tähän mennessä ymmärtäneet, miksi tämä tapahtuu, ja että sanoisitte jotain siihen liittyen. Kuitenkaan ette seiso rinnallamme. Tietäkää, että tiedän keitä te olette ja näen teidät, Hamilton kirjoitti.

"Tässä ei ole kyse vain Amerikasta"

Kuusinkertainen maailmanmestari sanoi tukevansa rauhanomaisia mielenosoituksia, mutta ei hyväksy kauppojen ryöstämistä ja tulipalojen sytyttämistä.

–  Ei voi olla rauhaa ennen kuin johtajat tekevät muutoksen. Tässä ei ole kyse vain Amerikasta, vaan tämä koskee myös Britanniaa, Espanjaa, Italiaa ja kaikkia. Tavan, jolla vähemmistöjä kohdellaan, on muututtava, Mercedes-kuljettaja paalutti.

Hamilton muistutti myös kasvatuksen merkityksestä ja siitä, ettei kukaan synny rasismi tai viha sydämessään, vaan ne opetetaan.

NBA-legenda Michael Jordan ilmaisi tukensa Yhdysvaltain mielenosoituksille

NBA-legenda Michael Jordan on ottanut kantaa Yhdysvaltoja ravisteleviin rotumellakoihin. Kaikkien aikojen koripalloilija julkaisi Twitterissä lausunnon, jossa hän sanoi seisovansa mielenosoittajien rinnalla.

Jordan sanoi olevansa syvästi surullinen ja vihainen Yhdysvaltoihin pinttyneen rasismin ja väkivallan takia.

–  Olemme saaneet tarpeeksemme. Minulla ei ole vastauksia, mutta yhteiset äänemme osoittavat vahvuutta ja sitä, etteivät muut pysty jakamaan meitä. Meidän täytyy kuunnella toisiamme ja osoittaa myötätuntoa ja empatiaa, emmekä koskaan saa kääntää selkäämme järjettömälle väkivallalle, Jordan kirjoitti.

–  Meidän täytyy jatkaa rauhanomaisia mielenilmauksia epäoikeudenmukaisuutta vastaan ja vaatia tilivelvollisuutta. Yhdistyneen äänemme täytyy laittaa painetta johtajillemme lakien muuttamiseksi, tai meidän täytyy käyttää äänestämistä järjestelmän muuttamiseksi.

Jordan, 57, on NBA:n kaikkien aikojen suurin tähti ja yksi Yhdysvaltain historian merkittävimmistä urheilijoista. Hän on saanut toisinaan mustien keskuudessa kritiikkiä siitä, ettei ole käyttänyt suurta suosiotaan ja näkyvyyttään yhteiskunnallisiin kannanottoihin.

Jordania on vertailtu tässä suhteessa toiseen mustaan supertähteen, nyrkkeilijä Muhammad Aliin, joka tuli tunnetuksi voimakkaista kannanotoistaan esimerkiksi 1960-luvun kansalaisoikeustaistelussa. Jordan puolestaan on ottanut niukasti kantaa urheilun ulkopuolisiin asioihin.

Lähteenä myös AFP