Tukisukkahousut ja pahvi-Dufva

Tuomas Heikkilä vs. Ilkka Kulmala

Keskisuomalaisen huomenna MM-kisoihin starttaava tutkapari ei saanut vielä tässä vaiheessa kunnon väittelyä aikaiseksi mistään aiheesta, joten he päättivät lätistä joutavia.

TH: No niin, pappa, taas pitäisi vääntäytyä kohti MM-kisoja. Vai käytänkö sinusta mieluummin ”heikkikärkimäistä” nimitystä Huuhkaja? Oli miten oli, huomisaamuna lennetään Halifaxiin. Joko on tukisukkahousut hommattuna?

IK: Jep. Kiitos kysymästä, etelän eläin. Tukisukkahousut hommasin jo vuonna 2002, vaikka silloin lennähdettiin ainoastaan Göteborgiin asti. Totesin silloin, että veri ei vanhan raajoissa muuten kierrä. Monesti MM-kisoissa on ollut verenkierron kanssa ongelmia myös MM-kisojen lehdistökatsomossa. Varsinkin ensimmäisinä päivinä, jolloin kaukalossa on koko ajan yhtä hillitön tunnelma kuin SM-liigaottelujen teknisillä aikalisillä. Mitä, veliseni, asian hyväksi pitäisi tehdä?

TH: Tosiaan, sinähän olit vanha jo vuonna 2002. Eihän tuolle alkupäivien koomailulle voi juuri muuta tehdä kuin vähentää osaa ottavien kansakuntien määrää. 16:ssa on kahdeksan liikaa. Kahdeksan maan kisat, yksinkertainen sarja + välierät ja finaali. Sijoille 5.-8. sijoittuneiden kisat päättyisivät alkusarjaan ja kahdeksas putoaisi vielä kaupan päälle B-kisoihin. Ei turhanpäiväistä pronssiottelua eikä vielä turhempia alku- ja välisarjoja. Panosta olisi melkein joka matsissa ja kun mukana olisivat vain huippumaat, pelin intensiteettikin olisi kohdallaan.

IK: Joo... Käypä esittelemässä tuo malli Kansainvälisen jääkiekkoliiton toimistossa. Minä voin ottaa käytävällä sekkarilla aikaa, miten nopeasti sinut heitetään ulos Mr Faselin nykyisestä mutta ei sittenkään Mr Kummolan tulevasta toimistosta. Kaksi maata saattaa – huomio: saattaa – lentää kisoista veks, mutta se ei taivaita aukaise. Pelata pitää ja paljon – kiitos sponsoreiden. Itse asiassa huolestuttavaa on se, että jatkossa MM-kisat ja olympiaturnaukset kuihtuvat entisestään, kun NHL-miehiä ei saada vakuutusmaksujen ynnä muiden syiden takia mukaan.

TH: Heitänpä hurjan vision. On hiinä ja hiinä, ehditkö eläkkeelle ennen kuin MM-turnaus tukehtuu omaan mahdottomuuteensa. Juuri em. syistä. Kummolahan kertoi taannoin, etteivät NHL-pelaajat ole enää mukana Sotshin olympiakisoissa 2014. Vancouverin olympiaturnaus 2010 jää siis viimeiseksi kunnon kv. turnaukseksi. Sen jälkeen alkaa olla ahdasta MM-kisoillakin. Se on sääli, sillä povaan kelpo RD:n olevan Jukka Jalosen seuraaja leijonien peräsimessä. Jalosen sopimushan päättyy juuri keväällä 2010. Eikä jatkossa tapella enää pelkästään NHL-miehistä, vaan hiekkaa rattaisiin heittää myös veli venäläisen KHL-liiga. Sielläkin kylvetään ukoille miljoonia toisensa jälkeen, eikä jonkun Ust-Kamenogorskin Torpedon napamies halua kalliita lelujaan telomaan itseään johonkin MM-kisoihin. Mitä herr Faseliin tulee, niin hänethän kuka tahansa keskikokoinen suomalainen lätkätoimittaja tyrkkää lumihankeen helpommin kuin päihtynyt poliisi Mauri Pekkarisen.

IK: Sinun hurja visiosi on viehkeä, erityisesti niin minua kuin kaiketi lukijoitakin kutkuttaa ajatus omista eläkevuosistani. Vaan tuskin MM-kisat ihan heti lopahtavat. Jollain muotoa ne säilyvät. Selvää on, että erilaiset seurakilpailut nousevat yhä väkevämmin esiin, aivan kuten rakkaassa ja pyhässä jalkapallossa. Tähän pakottaa se yksinkertainen asia, että tähtinäyttelijät ovat seurojen omaisuutta, työntekijöitä. Voi olla, todellakin voi olla, että rahastushimosta huolimatta Kansainvälinen jääkiekkoliitto on jossain vaiheessa nurkassa. Kerran vuodessa käytävät MM-kisat eivät kiinnosta enää ketään, eivät pelaajia eivätkä sitä kautta edes katsojia. Olisihan se hienoa, jos tämäkin laji ajattelisi joskus urheilua ja päättäisi järjestää MM-turnauksen kerran neljässä vuodessa. Mutta, mutta... Voi olla, että meikäläinen on jo ennen sitä seurustelemassa auringon kanssa jossain hiton lämpimässä maassa, jossa kukaan ei tiedä mitä sana jääkiekko tarkoittaa.

TH: Katsotaan, sanoi lääkäri. Mutta haudataan nyt kuitenkin negaatiot, vaikka sinut Kyynel-Kulmalana tunnetaankin. Viime kevään MM-kisat Moskovassahan olivat ihan kivat kinkerit finaalitappiota, muuatta miliisiepisodia ja erästä korruptoitunutta ruotsalaisemeritusta lukuun ottamatta. Tänä vuonna paikallinen infrastruktuuri lienee huomattavasti leppoisampi, joten nautitaan siitä. Pahaa pelkään, että sekavassa tilassa olevan leijonalauman esitykset eivät juuri silmiä hivele. Se ei tosin tarkoita, etteikö joukkue voisi silti vähintään välieriin edetä. Kannun korjaa joka tapauksessa Kanada ja isäntämaa on ensimmäisen kerran mestari sitten kaiholla muistelemasi Moskovan ja vuoden 1986.

IK: Niin, jellonien ennakkonäkymistä ei todellakaan voi olla kuin yhtä mieltä. Puuroon on varauduttava. Tosin MM-kisojen sarjajärjestelmä ja todellisten pelotevastustajien vähäisyys voivat taas tehdä kepposen. Suomi saattaa hipsiä kuitenkin mitaliotteluihin - ja silloinhan ei millään enää ole mitään väliä. Vuosi sitten kinastelimme ansiokkaasti siitä, kumpi on parempi: Kanada vai Venäjä? Minä melankolistina liputin Bykovin porukan puolesta, mutta hoopostihan siinä kävi, kiitos Mikko Koivun. Nyt en taida jaksaa tätä väittelyä. Kanada saa niin karmaisevan nipun, että pahaa tekee. Vaan olisihan se jutun väärti, jos lajin emomaa nyt alkaisi rykiä eikä nostaisikaan kannua. Halifax ja Quebec ovat totisesti hieman erilaisia mestoja kuin Moskova. Mutta eiköhän me joku selkkaus saada nytkin aikaiseksi?

TH: Selkkaus? Keskenämme korkeintaan. Paikallinen ratsupoliisi King on itänaapurin miliisi-jevgenia sen verran paremmin palkattu, ettei sillä ole tarvetta kinuta konepistoolin kanssa rahaa suomalaisilta lätkäskribenteiltä. Vai pitäisikö kuitenkin ottaa varuilta ”välineistö” mukaan? Pesäpallomaila, pesäpalloja…

IK: Tytär kävi juuri Jaroslavlissa ja toi sieltä rakkaalle(?) isälleen tuliaisiksi sippi (ei kun, sirppi...) ja vasara -koristeisen CCCP-paidan. Ei muuta kuin se päälle ja Halifaxin kartsalle. Kyllä joku paikallinen reinikainen siitä näystä sätkyn saa. Ota sinä pesismaila, minä lainaan JYP:n faneilta sitä isoa pahvista Dufvaa. Se kyllä meitä suojelee.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.