Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

JJK toi Tapio Suomisen Jyväskylään, josta kaikki aikanaan alkoi – selostajalegenga haluaa olla realisti itsensä ja elämänsä kanssa

Kun selostajalegenda Tapio Suominen ajoi torstaina 2. heinäkuuta Hämeenlinnasta Jyväskylään selostamaan jalkapallon miesten Kakkosen paikallisderbyä JJK–FCV, hän tunsi miellyttävän ympyrän sulkeutuvan. Kun hän ajaa seuraavaan JJK-peliin 25. heinäkuuta jälleen selostamaan ottelua myös Keskisuomalaisen verkkosivuilla seurattavaksi, tuo tunne vahvistuu.

– Jyväskylästä on paljon muistoja. Muistan, kun joskus 1980-luvun lopulla selostin Ylen silloisen päällikön Ilkka Pekkalan pyynnöstä HoNsUn korispeliä Radio Keski-Suomelle. Sattumalta vahva koripallovaikuttaja Esko Karhunen kuuli selostukseni ajaessaan autolla Keski-Suomessa. Hän oli sitten soittanut Yleen korismies Pentti Salmelle ja sanonut, että nyt olisi tarjolla nuori mies, joka ymmärtää selostamisesta. Niin sain kutsun Seppo Kannaksen puheille ja pääsin kesätoimittajaksi Yleen, Suominen kertoo Harjun penkeillä ennen JJK–FCV-matsin alkua.

Niin pienestä se voi olla kiinni. Mutta joka tapauksessa loppu on historiaa: yli 30 vuotta Ylellä ja yli 3 100 lähetystä.

 

Myöhemmin Suominen on saanut kokea myös sen elämän raadollisemman puolen.

Tuli potkut Yleltä, sairastuminen kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön, kolme rattijuoppoustuomiota ja uusimpana vaikea uniapnea.

– Se todettiin nyt keväällä. Se on laadultaan vakava. Olin yöllä yli sata kertaa hengittämättä tunnin aikana ja saatoin herätä siihen, että jalat tärisivät mielettömästi sen seurauksena. Menin tutkimuksiin ja sain Cpap-laitteen, joka auttaa. Näytän ihan Hannibal Lecteriltä yöllä, mutta unen laatu on parantunut.

Suominen kuitenkin epäilee, että käytettävä laite vaikuttaa hänen puheeseensa.

– Pelkään, että ääneni sortuu. Oireet alkoivat samaan aikaan, kun aloin käyttää laitetta.

 

Mutta ainakin ensimmäisessä JJK-selostuksessa Suomisen ääni kesti hienosti ja saatu palaute oli niin hyvää, että mies pestattiin myös loppuihin JJK:n kotimatseihin selostajaksi. Se tekee hyvää miehelle, joka on työkyvyttömyyseläkkeellä, mutta joka mielellään tekisi keikkaa. Korona vei kevään stand up - ja selostuskeikat.

Iloa on tuonut sopimus WSOY:n kanssa äänikirjan lukemisesta.

– Sitä on ollut tosi kiva tehdä. Toivottavasti niitä tulee jatkossakin.

– Stand upiin mulla ei ole isoja intohimoja. Mutta jos joku pyytää keikalle, ja tilaisuus vaikuttaa kivalta, niin voin lähteäkin. Se on muuten raju kokemus nousta lavalle ja esittää stand upia. Sitä kysyy itseltään aina ennen esitystä, että mitä Tapsa, jos ne ei naurakaan, Suominen kertoo.

 

Suominen haluaa olla realisti itsensä ja elämänsä kanssa.

– Tosiasia on, että tästä kaksisuuntaisesta mielialahäiriöstä ei voi parantua. Se seuraa minua koko elämäni, joten voin vain elää sen kanssa. Se myös vaikuttaa siihen, että joudun tarkkaan harkitsemaan kaikki duunikuviot. Pitää miettiä, mihin jaksaminen ja resurssit kestävät. Hankin oman hyvinvoinnin kannalta sopivasti hommia.

Suominen kertoo muutoinkin ryhdistäytyneensä ja laittaneensa elämää kuntoon. Autossa on alkolukko, joten autoilun suhteen Suominen ei aio enää hölmöillä. Mies tunnustaa virheet ja yrittää oppia niistä.

Yksi osa elämänremonttia oli muutto Hämeenlinnaan, jossa Suominen ajatteli tekevänsä uuden startin.

– Hämeenlinna on kiva kaupunki. Siellä on hyvät liikuntamahdollisuudet, vaikka en niin paljon viime talvena hiihtänytkään eikä golfia tule juuri pelattua. Mutta keikkaetäisyydet ovat lyhyitä.

 

Turussa syntyneellä, ja Tampereella pitkään eläneellä Suomisella on vuosien kokemus Jyväskylästä, jossa hän opiskeli liikuntatieteellisessä 1980-luvulta. Suominen kertoi aiemmin keväällä Keskisuomalaiselle tästä ajasta opiskelijana.

– Kerran kuussa, yleisen tenttipäivän iltana Liikunnan vuosikurssit järjestivät ohjelmallisia tenttibileitä Rentukassa. Ja kyllä siellä biletettiinkin. Livemusaa käytiin kuuntelemassa Ilokivessä ja jatkoille mentiin yleensä Raatikellarille. Neljä meidän kurssilaista asui yhdessä vuokralla omakotitalossa, jonne aika usein päädyttiin jatkoille. Kutsuimme paikkaa Sirkus Tavintieksi, Suominen muisteli.

Kurssi kokoontuu kuulemma syksyllä, kun täyteen tulee 35 vuotta opiskelujen aloittamisesta.

Tapio Suomisesta ilmestyi syyskuussa 2019 Otavan kustantama elämäkertakirja Urheiluhullu. Stadioneilta suljetulle osastolle, jonka on kirjoittanut jyväskyläläinen Lasse Lindqvist.