Kestääkö "keskustan valtakunta" kaikkien aikojen ottelussa?

Tuomas Heikkilä

ASETELMA: Mestareiden liigasta putoamisen kalkkia nieleskelevälle HJK:lle visiitti täpötäydelle Harjulle on enemmän tai vähemmän ottelu muiden joukossa, etenkin kun hiljalleen pitäisi ryhtyä murehtimaan Schalken kohtaamista Eurooppa-liigan karsinnoissa. JJK:lle matsi on kuitenkin paljon enemmän. Kolmatta kauttaa Veikkausliigassa pelaava kettuorganisaatio remontoi kaiken järjen mukaan yhden ottelun yleisöennätyksensä, joka muuten sekin on kamppailusta HJK:ta vastaan. Cup-mittelöä syksyllä 2007 seurasi 5125 silmäparia.

Ennen muuta taistelu on kuitenkin tärkeä sarjataulukon kannalta. Liigan ylivoimaisesti laajimmalla materiaalilla operoiva HJK jyrää kohti mestaruutta, mutta hopea on vielä sarjakolmonen JJK:n ulottuvilla. Kakkosena majaileva Inter on Harjun isäntiä neljä pistettä edellä. Toinen turkulaisseura TPS puolestaan vaanii kuuden pisteen päässä JJK:sta, tosin ottelun enemmän pelanneena. Lisäksi JJK pääsee Klubin kimppuun oikeastaan otollisimmassa mahdollisessa tilanteessa. Stadilaisten takaraivoissa tykyttävät edellä mainitut euroasiat, eikä pelaaminen liigassakaan ole ollut mitään ruusuilla tanssimista viime aikoina. Jaro katkaisi HJK:n kymmenen ottelun voittoputken kaksi viikkoa sitten. Viikko sitten HJK palasi voittokantaan, mutta silloin IFK Mariehamn kaatui peräti nihkeästi 1-0. Lisäpontta JJK:lle antaa varmasti myös edellinen HJK-kohtaaminen. Toukokuussa Töölössä Klubi rökitti maalaiskaimaansa rumasti 6-2. Mainittakoon myös se, että JJK ei ole koskaan voittanut HJK:ta.

JJK:n osalta kamppailun mielenkiintoisin kysymys tiivistyy keskikentän keskustaan. Jo toista kuukautta huilannut Eero Korte on edelleen loukkaantuneena sivussa. Korten poissaoloon joukkue on jo tottunut, mutta KuPS-ottelu toi samaan paikkaan toisen suoneniskun. Jukka-Pekka Tuomanen on korttitilin täyttymisen vuoksi pelikiellossa. Pirteästi pelannut, mutta ajoittain punttisalin puutteesta kärsivältä näyttävä Patrick Poutiainen on toinen kettusoturi keskustan valtakunnassa, mutta kuka on toinen? Tuomanen on urakoinut tällä kaudella täydet minuutit yhtä lukuun ottamatta kaikissa JJK:n otteluissa. Rutinoituneen ruuhkatukan paikkaaminen on äärimmäisen vaikeaa. Lempeäkatseinen JJK-luotsi Kari Martonen on joutunut pohtimaan tätä dilemmaa ihan tosissaan, eikä mies vielä ottelun alla halunnut ratkaisuaan paljastaa.

Otteluruuhkassa tarponeella HJK:llakin on murheensa kolhujen ja väsymysten kanssa, mutta tummalla ja tulisella Antti Muurisella on tässä suhteessa helpompi tehtävä kuin virkaveljellään Martosella. Muurinen voi vaihtaa joka ottelun avauskokoonpanoon puolenkymmentä pelaajaa tason siitä oleellisesti kärsimättä.

ARVIO: 18 liigaottelussaan HJK on pitänyt nollan kymmenen kertaa, päästänyt yhden maalin kaksi kertaa ja antautunut kahdesti neljässä ottelussa. Kolmea maalia kukaan ei ole Klubin verkkoon tällä kaudella tehnyt. Eikä tee tälläkään kertaa. JJK:n maalimäärä Harjun superlauantaissa jää yhteen, HJK tekee yhden tai kaksi.

SEURAA HEITÄ: Virolaistoppari Mikk Reintam osui kahdesti viime sunnuntaina Kuopion maalijuhlissa. Reintam on parantanut peliään pitkin kesää ja tanakkaa otetta vaaditaan jälleen kerran. Avauskokoonpanon paikka on luvassa varmasti, mikäli Jarkko Okkonen ei ole vielä pelikunnossa. Illan haasteista sen verran, että esimerkiksi Berat Sadikin paimentaminen ei ole välttämättä lainkaan mukavaa puuhaa.

Kuninkaan mahdollinen peluu omalla tavallaan kruunaisi JJK:n juhlaottelun. Jari Litmasen loukkaantumishistorian ja -herkkyyden tietäen kun ei voi koskaan varmaksi sanoa, milloin maestro astelee kentälle viimeisen kerran. Valitettavasti on myös niin, että tämä raihnainen, pian keski-ikäinen mies on Veikkausliigan tasolle edelleen mestarillinen pelinrytmittäjä ja -tekijä. Tämä siis valitettavasti liigan, ei Litmasen kannalta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.