Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Pikkuleijonien ykköstykki Vesalainen kovin odotuksin MM-kisoihin

Frölunda-kaudet tekivät kookkaasta hyökkääjästä valmiimman pelaajan.

Tällä kaudella Vesalainen käväisi myös lainalla HPK:ssa. Mikko Stig

Anssi Rulamo / STT

Vuoden takainen alle 18-vuotiaiden maailmanmestaruus on Kristian Vesalaisen jääkiekkouran kohokohta. Helsinkiläinen pääsi 16-vuotiaana juhlimaan MM-kultaa, kun Pikkuleijonat jyräsi finaalissa Ruotsin 6–1.

– Se oli kyllä huikeaa. Jos pitäisi laittaa joku muisto uralta ykköseksi, niin se, kesäkuussa 18 vuotta täyttävä Vesalainen tuumii.

Tämänvuotiset alle 18-vuotiaiden MM-kisat alkavat torstaina Slovakiassa, ja Vesalainen on erilaisessa tilanteessa kuin vuosi sitten. Hän on maalivahti Ukko-Pekka Luukkosen ohella ainoa mukana oleva kevään 2016 maailmanmestari ja hänestä odotetaan johtavaa pelaajaa.

– Totta kai itsellä on kovat odotukset, että pystyy auttamaan joukkuetta voittamaan.

Viime keväänä Vesalainen haali MM-jäillä tehot 2+4 ja oli Suomen joukkueen pistepörssissä viides.

Vesalaisella on hyvät edellytykset tehdä Slovakiassa kovaa jälkeä. Vuosi on nuoren kiekkoilijan elämässä pitkä aika, ja hän on kehittynyt selvästi.

– Olen pelannut melkein koko kauden miehissä, saanut kokemusta ja olen nyt valmiimpi pelaaja. Nyt olen enemmän johtavassa roolissa.

Kehityskohteita on toki yhä. 192-senttinen laitahyökkääjä haluaisi käyttää kokoaan enemmän hyväksi.

Henkistäkin kasvua Ruotsissa

Vesalainen teki 2015 hieman poikkeavan uravalinnan ja siirtyi HIFK:sta Ruotsiin Frölundaan. Siellä hän on vaihdellut edustusjoukkueen ja kaksikymppisten välillä.

Tällä kaudella Vesalainen käväisi myös lainalla HPK:ssa. SHL:ssä hän pelasi 26 ottelua tehoin 1+5.

– Nämä kaksi vuotta ovat palvelleet mun peliä hyvin. Tämä kausi ei mennyt ihan sillä tavalla kuin olisin itse halunnut, se jäi vähän kaivelemaan.

Göteborgiin yksin muuttaneen nuorukaisen oli opittava myös elämäntaitoja.

– Alkuun oli vähän vaikeaa, kun joutui tekemään enemmän yksin hommia. Ekan vuoden puolivälissä alkoi mennä paremmin, Vesalainen muistelee.

– Olen kasvanut henkisestikin aika paljon, se ei ole ollut pelkkää pelaamista. Siellä on joutunut kokemaan paljon asioita yksin.

Pikkuleijonien alkulohko huipentuu Kanadan kohtaamiseen

– Alle 18-vuotiaiden poikien jääkiekon MM-kisat pelataan Slovakian Popradissa ja Spisska Nova Vesissa 13.–23. huhtikuuta. Suomi pelaa alkulohkopelinsä Popradissa.

– Mestaruutta puolustava Pikkuleijonat saa A-lohkossa vastaansa torstaina kisaisäntä Slovakian, lauantaina Sveitsin, sunnuntaina Latvian ja tiistaina Kanadan.

– Suomen päävalmentaja Juuso Nieminen saattaa vielä täydentää joukkuetta kisojen aikana. Liigasta Pikkuleijonat odottaa HIFK:n Miro Heiskasta ja JYPin Urho Vaakanaista. Myös Pohjois-Amerikan juniorisarjoista tarkkaillaan muutamaa pelaajaa.

– Kisoihin valmistavissa otteluissa Suomi hävisi viime torstaina Tshekille jatkoajalla 2–3 ja maanantaina Yhdysvalloille 2–5.

– Viime vuoden kisoissa Pohjois-Dakotan Grand Forksissa Suomi otti ensimmäisen 18-vuotiaiden MM-kultansa sitten vuoden 2000. Puolivälierissä kaatui Venäjä, välierissä USA ja finaalissa Ruotsi.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut