Räikkösen testivauhti vakuuttavaa

STT

Kimi Räikkösen taidot ralliauton ratissa ja testaajana jaksavat hämmästyttää formulamestarin kartturia Kaj Lindströmiä. Räikkönen aloitti maanantaina toisen kaksipäiväisen testirupeaman ennen heinä-elokuun taitteen Suomen MM-rallia, jonka hän ajaa Fiatin Super2000-autolla

- Tuota vauhtia kun katsoo, niin hattua pitää nostaa. Sellainen huippulahjakkuus autonkäsittelyssä paistaa kaikesta läpi. Auto on koko ajan kuljettajan halussa, Lindström tuumii testipäivän päätteeksi.

Räikkönen on ajanut rallia lumella ja asvaltilla. Keski-Suomen nopeilla sorateillä ajettava MM-ralli on uran ensimmäinen kilpailu soralla. Kun Räikkönen ampaisee kisan ensimmäiselle ek:lle, hänellä on takanaan noin kolmisensataa testikilometriä soralla.

- Jyväskylän kisa on haasteena aivan eri luokkaa kuin kisat joita tähän asti on ajettu. Näin jo siksi, että se on maailman nopein ralli ja sen läpiajaminen tuplaa Räikkösen rallikokemuksen, Lindström laskee.

Räikkösen ykköshaaste on reitin nuotitus. Hänen nuottikielensä on peräisin ex-ammattilaisen Tapio Laukkasen ja Lindströmin hänelle Tunturi-ralliin tekemistä nuoteista. Lindströmin uskoo, ettei nuotitus tuota ongelmia.

- Yllättävän kivuttomasti tie siirtyy Kimiltä nuotille, vaikka kokemusta on vähän. Ei se ihan täydellistä ole, mutta ei rallin huippunimien nuotitkaan aivan täydellisiä ole, Lindström muistuttaa.

Fiatin ajokin muokkaamisessa sopivaksi Keski-Suomen nopeille sorateille Räikkönen on saanut apua ex-mestari Tommi Mäkiseltä.

- Huippuammattilainen Kimi testeissäkin on. Kun hän totesi ajaessaan, että keula tekee sitä tai tätä, ja sitten Tommi kokeilee autoa, niin täsmälleen sama arvio sieltä tulee, Lindström sanoo.

Super2000-ajokissa säätömahdollisuuksia ei ole rajattomasti. Testeissä auton käytöstä muokataan lähinnä jousituksen ja tasauspyörästön lukkojen säätöjä rukkaamalla.

- Tavoitteena on ollut löytää looginen paketti, eli auto, joka ei tee mitään ylimääräisiä liikkeitä. Samalla on pyritty antamaan Kimille mahdollisuus hakea tuntumaa ja rutiinia autoon ja soralle.

Räikkösen testit jatkuvat vielä yhden päivän ajan. Suomen MM-ralli alkaa torstaina 30. heinäkuuta Jyväskylästä.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut