Pekka Rinnettä ei huimaa

JUSSI LEPPÄSYRJÄ

Ensimmäiseen A-maaotteluunsa tänään valmistautuvaa Pekka Rinnettä ei taida huimata mikään.

Ei ainakaan, jos perjantain mediahoito kertoo jotain 26-vuotiaan maalivahdin hermokontrollista. Sellaisella kylmyydellä Rinne odotutti perjantaina kymmenpäistä suomalaista toimittajalaumaa, ettei siihen kykene edes moni karaistunut NHL-veteraani.

Perjantain harjoitusten jälkeen suomalaispelaajat saapuivat median eteen kymmenen minuutin sisällä. Vain yksi puuttui joukosta - ja hän oli tietysti se kaikkein halutuin pelaaja: Pekka Rinne.

50 minuuttia myöhemmin puolet toimittajista oli jo kyllästynyt ja poistunut paikalta. Silloin - viimeinkin - Rinne tallusteli kaikessa rauhassa paikalle tiedottaja Janne Lahden saattelemana. Lahti evästi mediaa vielä kertomalla, että haastatteluun on aikaa vain neljä minuuttia ennen joukkueen bussin lähtöä.

- Ei tämä tilanne minulle mitenkään uusi ole, vaikka edessä onkin ensimmäinen maaottelu, Rinne sanoi.

- Yritän valmistautua otteluun samalla lailla, mikä on tuonut minulle ennenkin menestystä. Tärkeintä maalivahdin on ottaa kiekkoja kiinni ja hoitaa oma ruutunsa.

Oulun Kärpistä lähtöisin oleva Rinne on Suomessa vielä jokseenkin tuntematon nimi. Takana hänellä on kuitenkin erinomainen tulokaskausi Nashville Predatorsissa, ja sitä ennen muutama kausi pääasiassa AHL:ssä.

NHL-debyyttinsä Rinne teki Nashvillessa jo joulukuussa 2005, mutta Kempeleellä syntyneen maalivahdin nousujohteinen ura on jäänyt Suomessa vähälle huomiolle.

- Olen Suomessa ollut vähän "tutkan alla", Rinne käytti sujuvasti amerikkalaista sanontaa.

- Olen tehnyt monet vuodet töitä kärsivällisesti ja ehkä nyt alan saada siitä pikkuhiljaa palkinnon. Samalla tulen ehkä Suomessa tunnetummaksi.

- Toivon, että minut opitaan tuntemaan Suomessa ennen kaikkea pelini johdosta. Julkisuutta en muuten niin rakasta, Rinne sanoi.

Suomi aloittaa tänään MM-urakkansa ottelulla Norjaa vastaan. Vastustajaa Rinne ei omien sanojensa mukaan tunne lainkaan.

- En tunne vastustajaa yhtään. Se ei tietenkään ole maalivahdille optimaalinen tilanne, mutta jostakin sitä jokaisen pitää aloittaa.

- Voisin kuvitella, että me hallitsemme ottelua ja Norja iskee ajoittain vaarallisesti. Mutta kuten sanoin, minun on vaikea arvata, millainen ottelu siitä tulee. Sitäkään en tiedä, miten iso kaukalo vaikuttaa pelaamiseeni.

- Olemme varmasti paljon viisaampia asian suhteen ottelun jälkeen, Rinne tuumi tyynenä.

Suomen päävalmentaja Jukka Jalonen kävi talvella katsomassa Rinteen pelaamista Atlantin takana ja vakuuttui heti näkemästään.

- Rinne teki heti minuun ison vaikutuksen. Hänellä on älyttömän nopeat jalat ja hän liikkuu maalilla hyvin. Hän on myös kova taistelija, Jalonen mietti.

- Totta tietysti on se, että Rinne ja Karri Rämö ovat meille aika tuntemattomia pelaajia. Rinne pelasi kuitenkin 50 peliä NHL:ssä, eikä siihen huono maalivahti pysty. Minulla on häneen täysi luotto.

- Rinne avaa turnauksen ja on siinä mielessä ykkösmaalivahtimme. Emme kuitenkaan ole halunneet hakata ykkösmaalivahdin roolia kiveen, vaan haluamme katsoa, miten turnaus heiltä lähtee käyntiin, Jalonen sanoi.

Ja vaikka maajoukkuekuviot ovatkin Rinteelle vielä monelta osin täysin uudet, jotain tuttuakin Leijonista löytyy.

- Tunnen suurimman osan puolustajista. Olen pelannut vuosien varrella yhdessä Mikko Lehtosen, Topi Jaakolan, Janne Niskalan, Ville Koistisen ja Janne Niinimaan kanssa.

- Petteri Nummelinin kanssa en koskaan ennen ole pelannut, mutta jo ensimmäinen yhteinen jääharjoitus osoitti, miten loistava pelaaja hän on. Tuollaisen puolustuksen takana maalivahdin on hyvä pelata, Rinne sanoi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.