Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Elitloppet-voittaja Propulsionin Ruotsin saavutukset mitätöidään

Ruotsin raviurheilun keskusjärjestö Svensk Travsport (ST) piti torstaina tiedotustilaisuuden, jossa kerrottiin Propulsion-ravurin tutkinnan tuloksista. Ori todettiin hermoleikatuksi USA:ssa ennen Ruotsiin tuontia, ja sen palkinnot peritään takaisin.

ST muuttaa Ruotsin kilpailujen tulojärjestykset. Ruotsissa juostut palkintorahat 26,3 miljoonaa kruunua jaetaan uudelleen. Petri Salmelan valmentaman Makethemarkin palkintosumma kasvaa 2 250 000 kruunulla. Sen ansiolistalle tulee kolme suurkilpailuvoittoa. Norjassa syntynyt Cokstile puolestaan nousee tämän vuoden Elitloppetin voittajaksi.

Ulkomaan kilpailut eivät kuulu ST:n toimivaltaan. ST lähettää selvityksen eri maiden keskusjärjestöille, jotka tekevät päätökset sääntöjensä puitteissa. Propulsion voitti Finlandia-Ajon 2016 ja oli toinen 2017. Tycoon Conway Hall noussee vuoden 2016 voittajaksi. Suomen Hippos tekee pyynnön saatuaan ratkaisut.

ST:n toimitusjohtaja Maria Croon sanoi tiedotustilaisuudessa, että kyseessä on vakavin väärinkäytös Ruotsin raviurheilun historiassa. Ulkopuoliset tutkijat tulivat tulokseen, että ST:n Sportsystem-tietojärjestelmässä on puutteita, jotka ovat vaikuttaneet siihen, ettei tieto hermoleikkauksesta ole tullut esille.

Jo kesällä 2019 liikkui huhuja hermoleikkauksesta. Silloinen turvallisuuspäällikkö Steen Morten Johansen kävi valmentaja Daniel Redenin tallilla, jossa arvioi eläinlääkärin kanssa tuntoa Propulsionin etujaloissa. Koska niissä oli tunto, Johansen lopetti tutkinnan.

ST:n juristi Göran Wahlman totesi, että ST ei nosta rikossyytettä Redeniä vastaan. Valmentajavastuun käsittelee ST:n vastuuvaliokunta. Sen työn Wahlman arvioi kestävän useamman kuukauden.