Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Olympiamitalisti Petäjä-Siren haluaa takaisin kärkikahinoihin

Tokion olympialaisiin valmistautuva Tuuli Petäjä-Siren hakee tuntumaa maailman kärkivauhtiin purjelautailun olympialuokan RS:X:n EM-kisoissa Vilamourassa. Vuonna 2012 Petäjä-Siren purjehti Lontoon olympialaisissa hopeaa ja EM-kisoista pronssin, ja nyt hän pyrkii takaisin huipputasolle.

Petäjä-Siren tähtää "kärkikymmenikköön" lauantaihin jatkuvassa EM-regatassa.

– Siitä on jo aikaa, kun olen ollut kärkeä hätyyttämässä, Petäjä-Siren perusteli tavoitettaan ennen kilpailua.

Gardajärvellä 2019 järjestetyissä MM-kisoissa Petäjä-Siren varmisti edustuspaikan Tokion olympialaisiin. Vilamourassa olympiapaikka ei ole enää ylimääräisenä painolastina, joten hän voi tavoitella hyvää sijoitusta vapautuneemmin.

Petäjä-Siren sai näppituntuman vastustajien vauhtiin jo Vilamouran leirillä loka-marraskuun vaihteessa.

– Matkaa piti kovasti pallotella koronapandemian takia. Piti miettiä, onko järkevää matkustaa ulkomaanleirille. Lopulta päätin lähteä, ja kymmenen päivän tärkeä leiri onnistui hyvin.

Luvassa korona-ajan yllätyksiä

Purjehduksessa olot vaihtelevat jatkuvasti, joten vauhdin voi mitata vain muiden rinnalla. Syksyn ainoan ulkomaaleirin merkitys oli korostetun tärkeä sen takia, että koronapandemia keskeytti kansainvälisen kilpailutoiminnan kevääseen.

Taukoa tuli peräti yhdeksän kuukautta.

– Kukaan ei tarkasti tiedä, millä tasolla nyt mennään. Siinä mielessä lähden kisaan mielenkiinnolla. On myös mahdollista, että vanhat voimasuhteet heilahtavat näissä kisoissa, Petäjä-Siren pohti.

EM-kisan ohessa kilpaillaan "avoin" kilpailu. Paikalla ovat Tokion kisoihin keskittyvät olympiapurjehtijat ja viimeisestä Euroopan maapaikasta purjehtivat urheilijat. Jotkut joukkueet käyvät Vilamourassa sisäistä olympiakarsintaa.

– Olympialähtijät ovat varmasti mukana, joten taso avoimissa EM-kisoissa on kuin olympialaisissa, Petäjä-Siren veikkaa.

Räväkkyyttä ja irtiottokykyä

Suomen EM-joukkue keskittyi kevään ja kesän kilpailutauolla lajiharjoitteluun. Petäjä-Siren sai espanjalaisen Borja Carracedo Serran valmentamassa ryhmässä sparria Raceboard-luokan maailmanmestarilta Aleksandra Blinnikalta sekä EM-kisoissa olympiapaikkaa tavoittelevilta Jakob Eklundilta ja Filip Storelta.

– Kaikki toimi kesän ajan hyvin ja siitä iso kiitos, Petäjä-Siren kehuu joukkuetta.

– Olen aistinut yhteistyön aitona ilona ja yhdessä tekemisen riemuna. Ryhmässä on valoisia ihmisiä ja energinen ilmapiiri.

Vilamourassa hän viimeisteli kuntoaan viiden päivän ajan lajiharjoituksin ja kuntosalilla.

– Viime päivien harjoituksissa haen kehoon räväkkyyttä ja irtiottokykyä, Petäjä-Siren kertoi.

– On henkisesti tärkeää päästä fyysisesti hyvään vireeseen, sillä se on toiminut kisoissa ennenkin. Fyysinen ja henkinen suorituskyky kulkevat käsi kädessä myös tässä lajissa.