Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Tuomas Harjula yllätti mieluisasti Kontiolahden maailmancup-avauksessa: "Ei itsekään ihan vielä tajua, mitä on tapahtunut" – Norjan Lägreid yllätysvoittaja

Harjula onnistui kauden avauksessa mainiosti ollen 14:s. MARKKU ULANDER / LEHTIKUVA

Reima Rautiainen / STT

Sotkamon Vuokattiin kotiutunut ampumahiihtäjä Tuomas Harjula on sanojensa mittainen mies. 22-vuotias Tuusulan Voima-Veikkojen urheilija lupaili torstaina Suomen joukkueen etätiedotustilaisuudessa, että alkavan kauden maailmancupissa on haussa cup-pisteitä eli sijoituksia 40 parhaan joukkoon.

Harjula oli lauantaina Kontiolahdella maailmancupin avanneen miesten 20 kilometrin normaalimatkan 14:s, selvästi paras suomalainen ja tukevasti pisteillä, ensimmäisen kerran urallaan.

– Tiedän, missä mennään, Harjula letkautti kilpailun jälkeen alleviivaten ennustuksensa osuvuutta, mutta nöyrtyi tovin mietittyään:

– Ei itsekään ihan vielä tajua, mitä on tapahtunut, hän huoahti.

Hän on asunut Kainuussa Vuokatissa kuusi vuotta.

– Siellä on lukiot käyty. Opiskelen liikuntateknologiaa, mutta se on jäänyt viime aikoina vähemmälle, kertoi Harjula, joka satsaa nyt urheilu-uraan.

Norjan Lägreid yllätysvoittaja

Kontiolahdella ensimmäiseltä pystypaikalta kisan ainoan hutinsa ampunut Harjula hävisi yllätysvoittajalle Norjan Sturla Holm Lägreidille kaksi minuuttia ja 47 sekuntia. Uransa ensimmäisen cup-kisan voittanut Lägreid ampui kärkipään miehistä ainoana kilpailussa kaikki 20 laukaustaan tauluun.

Harjulakin oli lähellä puhdasta ammuntaa.

– Ei nyt vielä sentään kuuta taivaalta. Tasapainoinen kilpailu, joka oli hyvin hallinnassani. En vetänyt hiihtoa överiksi, vaan sopivasti limitillä, Harjula kuvaili.

Kaksi edellistä maailmancupin kokonaiskilpailua voittanut Norjan Johannes Thingnes Bö oli toinen ja Saksan Erik Lesser kolmas.

Voittaja Lägreid kisasi ensimmäisen kerran maailmancupissa vasta viime kaudella. Tätä ennen paras sijoitus oli viime maaliskuulta Kontiolahden sprintin kymmenes sija.

– En osannut ollenkaan kuvitella tätä (voittoa). Oli vain tarkoitus, että hiihto ja ammunta onnistuvat hyvin, 23-vuotias Lägreid ihmetteli yleisradioyhtiö NRK:lle.

Seppälällä intoa turhankin paljon

Muista suomalaisista viisi sakkoa ampunut Tero Seppälä oli 61:s ja kolmen ohilaukauksen Jaakko Ranta 66:s.

Sijoitusveikkauksissa suomalaisista korkeimmalla olleen Seppälän kilpailu suli kahden ensimmäisen ampumapaikan aikana. Kolme sakkoa saivat kahdelta viimeiseltä ampumapaikalta seurakseen vielä kaksi, ja Seppälä jäi viiden sakon rasittamana kärjestä lähes kuusi ja puoli minuuttia.

– En ollut ammuntoihin ihan valmis. Tuli pikkuvirheitä, Seppälä kertoi.

Hän odotti maailmancupin kotiavausta malttamattomana, joten intoa oli kenties turhankin paljon.

– Sunnuntaina pikamatkalla ladulla löytyy varmasti raivoa, mutta ampumapenkalla se ei olisi niin tarpeen.

Harjulan hyvä sijoitus ilahdutti Seppälää, joka viime kaudella ylsi maailmancupissa uransa toistaiseksi parhaimpaan, seitsemänteen sijaan.

– Onnistujia joukkueessa on laajalla rintamalla. Menestys ei ole minun varassani.

Latupohja oli pehmeä

Seppälälle puoli minuuttia hävinnyt Ranta tekee sunnuntain sprintissä kolmen kilpailijan suomalaiskiintiössä tilaa lauantaina huilivuorossa olleelle Olli Hiidensalolle.

Rannan kolme sakkoa lipsahtivat pystypaikoilta.

– Makuu sujui hyvin, mutta pystyammunta ei ollut tarpeeksi rentoa.

Kontiolahden latupohjaa Ranta kuvaili sanoilla, joissa tykkilumella tiivistyivät lauantaina monen kilpailijan tuntemukset.

– Latu oli pehmeä, sokerinen, mutta kaikille sama.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut