Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Viides sija ei tyydyttänyt Iivo Niskasta – "Ei jäänyt oikein mitään käteen"

Maastohiihtäjä Iivo Niskasen paraatimatka 15 kilometrin perinteinen väliaikalähdöllä ei tällä kertaa tuottanut kaivattua tulosta, kun Niskanen taipui Rukan maailmancupissa viidenneksi. Eroa norjalaisvoittaja Johannes Hösflot Kläboon kertyi 21,7 sekuntia.

Rukalla Niskanen on voittanut matkan 2014, 2016 ja 2019, mutta ei nyt löytänyt keinoja viime vuoden voiton uusimiseen.

– Ei jäänyt oikein mitään käteen. Ei riittänyt. Käsittämättömän paljon tuli ensimmäisellä kierroksella eroa keulaan ja toisella hiihdin sitten ylikovaa. Viimeisellä kierroksella oli vaikea, Niskanen tuumi.

Ensimmäisen viiden kilometrin lenkin väliajoissa Niskanen oli kuudes, mutta kympin kohdalla jo toinen. Vaikea viimeinen kierros vesitti palkintokorokeaikeet. Venäjän Aleksei Tshervotkin oli toinen ja hirmuisen kolmannen kierroksen hiihtänyt Venäjän Aleksandr Bolshunov kolmas.

Kolmas sija jäi 3,7 sekunnin päähän Niskaselta.

– Hankalaa oli joka kierroksella Impilinnasta tänne stadionille, Niskanen kertasi radan jälkipuolta.

Stadionilla näytetyssä livekuvassa vaikutti, että Niskanen menetti aikaa tiukassa ylämäessä, mutta hiihtäjä oli toista mieltä.

– Ei lipsunut. Hyvä pito oli, Niskanen sanoi eikä suostunut ruoskimaan huoltoa ainakaan julkisesti.

Lehtikuvat paljastivat lumipaakut suksien pohjista, joten pidossa ja luistossa olisi ollut parannettavaakin.

– Tämä on ollut hyvä kisa monta kertaa, mutta nyt ei kerennyt. Viime vuonna nämä kisat voitettiin, mutta nyt kävi näin. Päivän kunto oli tämä. Ei auta selitellä.

"Kärkikuusikon pitäisi kolista"

Niskasen perässä suomalaisista myös Ristomatti Hakola, Joni Mäki ja Perttu Hyvärinen pääsivät 20 parhaan joukkoon, joten suomalaispanos oli hyvä. Etenkin Hakolan (11:s) ja Mäen (17:s) suoritukset olivat hyvät, kun perjantain sprintin perään kaksikko oli jälleen nopeassa vireessä.

– Välikierros oli huono. Menetin siinä aikaa, Hakola mainitsi toisen kierroksen.

Hakola on kärsinyt selkävaivasta, mutta Ruka on antanut vahvan merkin selän kestämisestä. Sprintin kolme lähtöä ja kahdeksas sija, sekä lauantain 15 kilometrin hiihto sujuivat ongelmitta. Nälkää jäi tulevaan.

– Huippuvalmistautumisella kärkikuusikon pitäisi kolista, Hakola paalutti.

– Kuukauden olen jumpannut, ja selkä tuntui yllättävän hyvältä. Fysio teki hyvää työtä, Hakola kiitteli taustajoukkoja.

Mäen sprintin 11. sija sivusi sivusi viimevuotista tulosta, ja lauantaina hän hiihti 17. sijallaan parhaan normaalimatkan tuloksensa maailmancupissa.

– Aika helposti lähti liikkeelle. Ensimmäisellä kierroksella pystyin pitämään rennosti vauhtia. Toisella alkoi tuntua, että pitää malttaa. Siinä tuli pelastettua kisa, kun maltoin ja pystyin tulemaan loppuun asti, Mäki tuumi tyytyväisenä.

Mäen tavoitteena oli hiihtää ehjä kilpailu ja päästä 30 parhaan joukkoon.

– Suht ehjänä pysyi. Vähän tuli keulaan eroa toisen kierroksen lopussa, mutta lopulta pitää olla tyytyväinen. Tästä on hyvä lähteä rakentamaan. Tavoite oli pisteille ja se täyttyi.

Hyvärisellä lähes identtistä

Perttu Hyvärinen nautiskeli mainiosta ulkoilmaurheilusäästä, kun noin viiden asteen pakkanen helli Rukan maisemia pimenevässä iltapäivässä.

– Eihän tämän hienompi talvikeli voi olla kuin mikä tänään oli. Ihan ookoo tulos. Olisin halunnut olla vähän paremmilla sijoilla. Aika lailla identtinen tulos kuin vuosi sitten, Hyvärinen jutteli.

Vuosi sitten Hyvärinen oli kilpailun 17:s, joten nyt pudotusta tuli pari sijaa. Hän oli tyytyväinen Suomen kokonaispanokseen.

– Se on Suomelle hieno homma. Miehissä kokonaispanos oli tosi hyvä, vaikka en ole itse ihan tyytyväinen omaan suoritukseeni, Hyvärinen jatkoi.

Neljänkymmenen parhaan joukkoon selvisivät myös Markus Vuorela (33:s), Lauri Lepistö (34:s) ja Lauri Vuorinen (37:s), jotka jäivät maailmancupin pisteiden ulkopuolelle.

Korjattu klo 17.10: Korjattu uutisesta tieto, että Mäen sprintin 11. sija olisi sivunnut uran parasta tulosta. Hän sivusi viimevuotista tulosta.