Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaisu hiihtovauhti hautasi Harjulan haaveet yllätyksestä – "Ruuti jäi piippuun"

Kontiolahdella miesten normaalimatkalla ampumahiihdon maailmancupissa ihastuttanut Tuomas Harjula ei kyennyt päivää myöhemmin sunnuntaina samanlaiseen yllätykseen. 20 kilometrin normaalikisan 14. sija vaihtui puolet lyhyemmässä sprintissä 54. tilaan.

Harjulan sijoitus oli suomalaiskolmikon heikoin. Edelle ehtivät 41:nneksi tullut Tero Seppälä ja sijaa huonompi Olli Hiidensalo. Maailmancup-pisteitä jaetaan 40 parhaalle.

Harjulan hiihtovauhti 10 kilometrillä oli turhan kesyä, sillä ampumapaikoista hän selvisi kelvollisesti yhdellä makuupummilla. Tuloksissa 22 sekuntia nopeampi Seppälä ampui kolme laukausta ohi.

– Hiihdossa ei tänään ollut lyöntiä, ruuti jäi piippuun, Harjula myönteli.

– Luotan, että pikakisassa on hyvällä hiihdolla yhdellä sakolla mahdollisuuksia cup-pisteille ja kahdella sakkoringillä 60 parhaan joukkoon eli pääsyyn takaa-ajoon, hän lisäsi.

Kauden avaus aina kankeaa

Seppälä sai aihetta suomia ammuntaansa. Lauantain normaalimatkalla huteja tuli viisi.

– Kun pikakisassa oli kolme sakkoa takana, hiihtovauhtikin sitten tippui loppua kohti. Ei jaksanut enää kamppailla yksittäisistä sijoituksista, Seppälä sanoi.

Vuosi sitten maailmancup-avauksessaan hän oli Ruotsin Östersundissa pikakisan 38:s, joten tuloksellisesti kauden aloitus lähestulkoon toisti itseään.

– Alkukaudesta ei vielä taso riitä, että suorituksiin saisi tasaisuutta, Seppälä pohti.

Maailmancup-kautensa sprinttikilpailusta aloittanut Hiidensalo oli pystypaikalla kiinni cupin pistesijassa, mutta verkkainen ampumatahti ja pisteeksi iin päälle viimeisen laukauksen pummi pudottivat hänet pisteiltä ja Seppälän taakse.

– Olisi ollut hyvä tilaisuus voittaa Tero, mutta ammunnassa lärvähti aikaa varmaan neljäkymmentä sekuntia. Olisi sen yhden sakon nopeamminkin voinut ampua, Hiidensalo väläytti kuivaa huumoriaan.

Bö otti kärkipaikkansa

Suomalaiskolmikko hävisi sunnuntain voittajalle, ilman sakkokierroksia ampuneelle Norjan Johannes Thingnes Bölle 2,5–3 minuuttia.

Lauantaina naisten normaalikisassa tasollaan leveillyt Ruotsi todisti iskukykynsä myös miehissä, sillä Bön jälkeen sprintin sijat kaksi ja kolme menivät Sebastian Samuelssonille ja Martin Ponsiluomalle.

Maailmancupin kaksi viime kokonaiskilpailua peräkkäin voittanut Bö on taas ottanut paikkansa tämän kauden cup-kärjessä, eikä siitä hevin luovu. Poikkeusaikoina korona voi aina sotkea suunnitelmia, mutta sekään ei Bön kohdalla ole todennäköisintä.

– Yritämme Norjan joukkueessa minimoida koronariskit tarkasti. Kilpailupaikan ohella vietämme aikaa vain hotellilla. Sielläkin ruokaillessamme olemme joukkuetovereihin yhteydessä vain tietokoneen Teams-videosovelluksen välityksellä, Bö kertoi.

Tuhat koronatestiä

Maailmancup-tapahtuman yhteydessä on tehty tähän mennessä noin tuhat koronatestiä.

Cup-viikonlopun aattona Kansainvälinen ampumahiihtoliitto IBU tiedotti, että koronavirustartuntoja oli todettu seitsemässä maajoukkueessa. Näiden joukossa olivat lajin vahvat maat Ranska, Italia ja Venäjä. Italian tapauksessa positiivinen koronanäyte osoittautui perättömäksi.

Kisaviikonlopun aikana ei ole tullut tietoon uusia koronatartuntoja.

– IBUn testissä ovat nyt käyneet kertaalleen kaikki urheilijat. Testejä on takana noin tuhat. Tilanne tästä toivottavasti yhä rauhoittuu, Kontiolahden maailmancupin tapahtumajohtaja Sami Leinonen kertoi STT:lle.

Kaikkiaan testejä tehdään kahden maailmancup-tapahtuman yhteydessä parin viikon aikana kolmisentuhatta.

Venäjän Babikov vastarinnassa

Torstaina muun muassa uutistoimisto Tass kertoi, että Venäjän maajoukkueessa oli testeissä ilmennyt neljä koronatartuntaa. Positiivisen näytteen olivat Tassin mukaan antaneet ampumahiihtäjä Anton Babikov ja kolme joukkueen lääkintähenkilökunnan jäsentä.

Babikov on kiistänyt venäläismedialle, että hänellä olisi koronatartunta ja on tiedotusvälineiden mukaan vaatinut Kontiolahdella uusintatestiä.

– Minulla ei ole tästä mitään tietoa. Asia on Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymän Siun soten eli paikallisviranomaisten seurannassa, tapahtumajohtaja Leinonen sanoi.

Kontiolahdella kilpaillaan ilman yleisöä.