Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suomen mitaliennuste Tokion olympialaisiin on alle yksi

Suomen menestysodotukset ensi kesänä järjestettävissä Tokion olympialaisissa lepäävät harvoilla hartioilla. Olympiakomitean huippu-urheiluyksikön mukaan Suomen tämänhetkinen ennuste Tokion kesäkisoihin on vain 0,95 mitalia.

Mitaliennuste on laskenut edellisestä tilannekatsauksesta, sillä painija Petra Olli ja nyrkkeilijä Elina Gustafsson ovat lopettaneet uransa. Ampumaurheilussa menestysodotuksiin vaikuttaa trap-ampuja Vesa Törnroosin kuolema.

– Muutamista ihmisistä puhutaan, mutta heilahdukset ovat isoja, kun ne osuvat kärkiurheilijoihimme, huippu-urheiluyksikön johtaja Mika Lehtimäki sanoo.

Suomen mitalitoivoja ovat nyrkkeilijä Mira Potkonen, trap-ampuja Satu Mäkelä-Nummela ja rullalautailija Lizzie Armanto, jota tosin vaivaa reisiluun murtuma. Armanton pitäisi olla huhtikuussa kunnossa.

Lehtimäki nostaa esille myös karateka Titta Keinäsen, jolla ei ole vielä olympiapaikkaa.

– Kolme paikkaa on jäljellä ja yhden turnauksen takana. Jos Titta selvittää paikan, hän on mitalikandidaatti, Lehtimäki sanoo.

Korona karsi kisoja ja toi epävarmuuden

Lehtimäen mukaan koronavirusvuosi on tehnyt tuoreen mitaliennusteen "ankaraksi", sillä osassa lajeista kansainvälisiä huippukilpailuita on ollut vähän.

– Sinne (mitaliehdokkaaksi) noustaan vain pärjäämällä maailman parhaita vastaan kilpailuissa, ja nyt se ei ole ollut mahdollista.

Lehtimäki mainitsee moukarinheittäjä Aaron Kankaan ja pituushyppääjä Kristian Pullin niminä, jotka olisivat saattaneet muuttaa ennustetta ilman kisaleikkuria.

Paralympialaisten suomalaisnäkymät ovat kesäolympialaisia valoisammat. Huippu-urheiluyksikön laskelmissa Suomen mitaliennuste on 4,25.

Tokion olympialaiset oli määrä järjestää viime kesänä, mutta koronaviruspandemia siirsi kisoja vuodella. Korona heittää yhä varjon olympialaisille, aiheuttaa epävarmuutta ja vaikuttaa urheilijoiden valmistautumiseen suurkisoihin.

– Toisaalta ajattelen, että meillä on tiettyjä pienen kansan etuja ja pystymme jopa tuottamaan kilpailuetua. Ehkä pystymme tuomaan urheilijoille ajatusmallia, että tilanne on vaikea, mutta jossain päin maailmaa se on vielä paljon vaikeampi, Lehtimäki sanoo.

Tehostamistukea lähes neljä miljoonaa euroa

Huippu-urheiluyksikkö julkaisi maanantaina myös kesälajien tehostamistuet. Olympiakomitean tehostamistukea jaetaan ensi vuonna 3 937 536 euroa. Tuesta menee paralympialajeille 301 000 euroa ja vammattomien puolelle 3 636 536 euroa.

Lajeista eniten tehostamistukea saa yleisurheilu, joka kahmaisee 532 100 euroa.

– Ne seurailevat aika paljon viime vuotta. Painin ja nyrkkeilyn tukipäätöksissä näkyvät lopettaneet urheilijat, Lehtimäki sanoo olympialajien tukipäätöksistä.