Podcast: Seuran olisi pitänyt saneerata silloin kun investoitiin, sanoo ex-toimitusjohtaja Aku Vallenius radiohaastattelussa – "Kivijalka oli vino jo kun tulin JYPiin"

Aku Vallenius JYPin toimitusjohtajauransa alussa 2016. Risto Aalto

Seppo Pänkäläinen

Valtakunnallisessa mediassa (Ilta-Sanomat ja Urheilulehti) on käsitelty JYPin ja sen taustayhtiön JYP Jyväskylä Oy:n viime vuosien asioita tavalla, joka sai yhtiön entisen toimitusjohtajan Aku Valleniuksen avautumaan viikonvaihteessa somessa. Tiistaiaamuna Vallenius vieraili Radio Keskisuomalaisessa kertoen oman näkemyksensä JYP-vuosistaan. Radiossa Vallenius syytti mediaa asiavirheistä ja nimettömien lähteiden käytöstä.

Vallenius toimi JYPissä kesästä 2016 helmikuuhun 2019, jolloin jäi pois sairauden vuoksi.

– Toiminnastani on annettu virheellinen kuva, joka ei vastaa totuutta. En todellakaan ollut ”pelaajien valinta toimitusjohtajaksi”. Minut head huntattiin, seuran johto haastatteli minut ja tulin valituksi ihan normaalin rekryn kautta.

– Paikkaansa ei pidä sekään, että toimistosta olisi lähtenyt minun vuosina noin 10 ihmistä. Heitä lähti 1–2, mikä on ihan normaalia organisaatiossa. Ei meillä seuran sisällä ollut mitään negatiivista keskustelua.

Mediassa on lisäksi esitetty, että Vallenius palkkasi seuraan kavereitaan eikä hallinnut taloutta.

– Rekrytoinnin määritti osaamistarve, eivät kaveruudet. Meillä oli iso tarve uudistua. Me tarvitsimme ihmisiä markkinointiin ja tietotekniikan hallintaa. Kaikki rekrytoinnit olivat sitä paitsi hallituksen hyväksymiä.

Vallenius puhui myös JYPin isosta kuviosta.

– Tulin toimitusjohtajaksi 2016 tilanteessa, jossa meille oli tulossa maailmanluokan halli (Hippos-hanke). Kun haluttiin olla olosuhteiden tasoisia, tehtiin isoja investointeja. Haluttiin yleisöä enemmän, kehittää B to B -toimintaa sekä ottelutapahtumia. Sain kuusinumeroisen summan kehittämistyöhön.

Nyt Vallenius sanoo, että omistajat ja hallitus eivät ehkä sittenkään olleet valmiita riskeihin ja investointeihin, ja hän taas kokemattomana toimitusjohtajana ei nähty kokonaisuutta, vaan teki virheitä.

– Tehtiin tappiota, kun kulut olivat isommat kuin tulot. Iso pelaajabudjetti ja henkilöstökulut 50–60 prosenttia liikevaihdosta. Vuosille 2018–22 tehtiin sitten suunnitelmat henkilöstöbudjetin leikkaamisesta 48–49 prosenttiin. Tuolloin runkosarjan tulot olisivat riittäneet. Mutta sitten sairastuin ja työ jäi kesken.

– Se kivijalka, jonka murenemisesta minua syytetään, oli vino jo silloin, kun aloitin JYPissä. Nyt, kun asioita tarkastelee, silloin olisi pitänyt saneerata eikä investoida. Mutta kun meille oli tulossa ne maailmanluokan toimintaolosuhteet ja saimme kovia nimiä takaisin seuraan..., Vallenius kertoi Radio Keskisuomalaisen haastattelussa.

Valmentaja Lauri Merikiven rekrytoinnista on kerrottu, että hän oli ”vallan seurassa ottaneiden” pelaajien valinta Marko Virtasen tilalle. Virtanen sai lähteä seurasta keväällä 2018.

– Hyvä tarina, mutta ei se ollut näin. En voi tarkemmin kertoa seuran rekrytoinnista, koska se on liikesalaisuus. Mutta haastattelimme kaksi ehdokasta ja lopulta halusimme Merikiven. Ei se ollut pelaajien valintakysymys vaan ammattimainen rekry.

Merikivi sai potkut JYPistä tammikuussa 2019.

Kuuntele Valleniuksen haastattelu podcastina alta. Valleniusta haastatteli Henri Berg.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut