Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tarjei Bö oli Kontiolahdella veljeksistä voittovuorossa – Seppälä maailmancupin pisteille

Norjan Tarjei Bö on voittanut ampumahiihdon miesten maailmancup-kauden kolmannen kilpailun Kontiolahdella. Hän kukisti toiseksi sijoittuneen Saksan Arnd Peifferin lähes 14 sekunnilla.

Sprintin 10 kilometrillä kolmas oli Norjan Johannes Thingnes Bö, joka ampui yhden sakkokierroksen. Bö ja Peiffer ampuivat ilman sakkoja.

Suomalaisista paras oli pystypaikalta viimeisen laukauksensa ohi ampunut Tero Seppälä, joka oli kärjelle vajaat puolitoista minuuttia hävinneenä maailmancup-pisteillä sijalla 31.

Seppälän ohella lauantaiseen takaa-ajoon pääsi Olli Hiidensalo (57:s), mutta Tuomas Harjulalla (76:s) oli synkeää.

– Aivan ookoo kisa. Ammunnallisesti hyvä, vaikka viimeinen laukaus lipsahtikin. Sen olisi voinut ottaa alas. Mutta viime viikonloppu huomattavasti huonompaa, sai ainakin siihen parannettua ja lauantaina voi sitten jatkaa tuosta, viime viikonloppuna 61:s ja 41:s ollut Seppälä summasi.

– Hiihto ei ihan parasta, ei ole ollut vielä varsinaista kevennystä kovasta harjoittelusta. Tavoitellaan, että se paras vire olisi sitten helmikuussa (MM-kisoissa). Mutta iskuetäisyydellä ollaan, kyllä se sieltä tulee vielä.

Ampumahiihdossa tärkeää pään kestäminen

Seppälä käytti välipäivät sekä henkisten että fyysisten lukkojen avaamiseen.

– Meillä oli ajat urheilupsykologi Niilo Konttisen kanssa, nollattiin viikonloppua ja otettiin ne hyvät asiat sieltä. Ja sitten muutama hyvä harjoitus siihen vielä.

– Tässä lajissa on erityisen tärkeää, että pää kestää. Ja kun asioita käytiin vähän läpi, heti oli parempi kisa.

Kaksi sakkoa ampunut Hiidensalo oli jo putoamassa takaa-ajoon oikeuttavilta sijoilta eli 60 parhaan joukosta, mutta hyvä loppu nosti miehen mukaan takaa-ajoon.

– Ihan ookoo. Hiihto aika tasapaksu, vaikka olikin terhakampaa kuin (viikonlopun) avauksessa. Ammunnassa huolimaton sakko makuulta, Hiidensalo totesi.

Viikonlopun cup-avauksessa normaalimatkalla 14. sijallaan ihastuttanut Harjula putosi päivää myöhemmin sprintissä sijalle 54, ja torstain sprintti oli vieläkin pahempi. Viime kaudella kiusanneisiin mystisiin romahtamisiin saatiin selitystä, kun rasitusastma todettiin. Nyt on kuitenkin jälleen mietinnän paikkaa.

– Vähän pelottaa, että tuleeko ne samat ongelmat kuin viime kaudella. Ihan käsittämättömän surkeaa, niin kaukana omasta tasosta vaikka kaikki pitäisi olla hyvin. Mutta ei pääse mihinkään, pitää lääkärin kanssa konsultoida, Harjula sanoi.

– Tuntuu, että sakkaa tosi pahasti ja limaa tulee ihan rintoja myöten. Lääkitys on, mutta ei mitään erityisvapauslääkettä. En tiedä tarkemmin miksi, lääkäri määrää ja niillä on menty ja ne on auttanut tosi paljon. En osaa sanoa, pitääkö jotain muuttaa.

Miesten kauden kolmessa maailmancup-kisassa voitot ovat menneet kolmelle eri norjalaiselle: Sturla Holm Lägreidille, Johannes Thingnes Bölle ja tämän isoveljelle Tarjei Bölle.

Hanna Öberg naisten pikakilpailun ykkönen

Ruotsin Hanna Öberg voitti ampumahiihdon naisten maailmancupin 7,5 kilometrin pikakilpailun Kontiolahdella. Kauden toisen cup-voittonsa sakottomalla ammunnalla ottanut Öberg kukisti toiseksi sijoittuneen Ranskan Anais Chevalier-Bouchet'n vajaalla kymmenellä sekunnilla.

Kolmas oli Hanna Öbergin pikkusisko Elvira Öberg.

Suomen Mari Eder epäonnistui ampumapaikoilla, kun hänelle tuli yhteensä seitsemän ohilaukausta. Eder ei yltänyt 60 parhaan joukkoon eli karsiutui sunnuntain takaa-ajosta.

"Valtavan iso pettymys"

Ederin kisa tärveltyi jo makuupaikalla, jolta hän laukoi ohi ensimmäisen, toisen ja viimeisen kutinsa. Hän yritti kilpailulle uuttaa suuntaa pystypaikalta, mutta ohilaukauksia tuli vielä yksi lisää.

– Valtavan huono suoritus ja valtavan iso pettymys, Kontiolahden maailmancupin sprintissä 2014 parhaimmillaan kolmanneksi sijoittunut Eder sanoi Ylen haastattelussa.

Tuuli häiritsi Kontiolahden ampumahiihtostadionilla, mutta aseensa tähtäintä napsuilla siirtänyt Eder ei laittanut epäonnistumistaan sen piikkiin.

– Oli niin monelta tasolta niin huono suoritus, etten edes tiennyt, että sellainen taso on olemassa, Eder ruoski itseään.

Hänen sijoituksensa oli suomalaisnelikosta pikakisan huonoin. Edelle ehtivät kaksi sakkoa ampunut Suvi Minkkinen, kahden sakon Erika Jänkä ja kolme kutia ohi ampunut Sanna Laari.

Kukaan suomalaista ei selviytynyt sunnuntain takaa-ajoon.

Öbergien juhlaa

Olympiavoittaja ja maailmanmestari Hanna Öbergillä ei ollut ennen tätä kautta voittoa maailmancupin sprintistä. Nyt hänellä on niitä kaksi, molemmat alkukaudesta Kontiolahdelta.

Maailmancupia johtava Öberg pohjusti ykkössijansa erinomaisella ammunnalla.

– Oli vähän tuulista, mutta tunsin oloni varmaksi, Öberg kertoi Ylelle.

Hänen pikkusiskonsa Elvira ylsi ensimmäistä kerta urallaan maailmancupissa kolmen parhaan joukkoon. Se ilahdutti isosiskoa.

– Hän on niin vahva, voittaja kehui Elvira Öbergiä.