Jyväskyläläinen KOVA on noussut lyhyessä ajassa e-urheilun huipulle – viimeisin aluevaltaus on peli, jossa viedään heinäpaaleja latoon

Kolmikko KOVA:n menestyksen takana: valmentaja Perttu Leppä (vas.), omistaja Antti Hirvonen ja joukkueenjohtaja Timo Tarvainen. Tiina Mutila

Jyri Salonen

Jyväskylässä pitää majaansa kirjaimellisesti yksi Suomen kovimmista e-urheiluorganisaatiosta – KOVA Esports. Aholaidan toimitiloista KOVA:n joukkueita on kuitenkin turha etsiskellä, sillä pelaajat ovat ripoteltuna ympäri Suomea, korona-aikana tiukasti omien kotikoneidensa äärelle linnoittautuneina.

Itse asiassa KOVA:n noin 50 pelaajan joukosta vain Rainbow Six: Siege -räiskintäpeliä tahkoava Niko “KoodA” Ålander sekä iRacing-ajosimulaatiokuski Pekka Tuomainen asuvat Jyväskylässä. Pääkallopaikalla vaikuttavat lähinnä henkilöt menestyksen takana.

– Esportsin luonne on se, että sehän ei ole millään lailla paikkaan sidottu, toisin kuin perinteiset urheilulajit. Kun voi pelata netin yli, niin kyllähän meillä voisi olla pelaajia vaikka jenkeistä. Nyt meillä on neljä pelaajaa Saksasta, kaikki loput Suomesta, kertoo KOVA:n joukkueenjohtaja Timo Tarvainen, joka keksi myös firman iskevän nimen.

KOVA on perustettu viime vuonna ja sen tärkein tavoite on kilpailullinen menestys, jota on myös tullut. Tänä vuonna KOVA:n joukkueet voittivat Telian järjestämässä kotimaisessa e-urheilusarjassa mestaruuden sekä Counter-Strike: Global Offensive että League of Legends -pelissä. Kyseiset pelit kuuluvat tällä hetkellä e-urheilun arvostetuimpiin kansainvälisesti. Ensimmäisen persoonan ammuntapelissä CS:GOssa KOVA:n viisihenkinen joukkue on kivunnut maailmanrankingissa jo sadan parhaan joukkoon. Menestys ja näkyvyys onkin tärkeää alati kovenevassa kilpailussa.

– Meidän liiketoiminta perustuu näkyvyyden myyntiin kumppaneille. Me tavoitetaan se nuorten kohderyhmä, joka pelaa. Tehdään heitä kiinnostavia sisältöjä, sanoo KOVA:n perustaja ja pääomistaja Antti Hirvonen.

Hän on tehnyt aiemmin työkseen myyntiä ja markkinointia sekä harrastanut itse e-urheilua. Raha on tärkeä väline pelaajien houkuttelussa. Siihen KOVA:lla on eräs valttikortti palkanmaksun ohella.

– Meillä pelaajat saavat kaiken turnauspalkkioista, Hirvonen kertoo.

KOVA:n viisihenkinen Rainbow Six: Siege -joukkue on saavuttanut SM-hopeaa. Niklas Vuorenmäki

E-urheilu on muusta urheilusta poiketen porskuttanut nousukiidossa korona-aikana. Ihmisillä on aikaa pelata ja suurturnauksen mestariksi voi nousta nousematta minnekään omalta kotikoneelta.

– Harjoittelu tapahtuu omalta koneelta omasta kodista ja silloin jutellaan ääniyhteydellä muille pelikavereille. Turnauksissa usein kuvataan pelaajia web-kameroilla eli sillä tavalla on myös näköyhteys striimeissä, Hirvonen selventää.

– E-urheilusta on tullut aivan ylitarjontaa. Turnauksia on turnauksien perään. Missään vaiheessa ei ole mitään taukoa, valmentaja Perttu Leppä kuvailee e-urheilun kasvanutta suosiota.

KOVA:n toimistolla menestys näkyy siinä, että talliin haalitaan uusia joukkueita kasvaviin peleihin. Viimeisin aluevaltaus on Farming Simulator, jossa KOVA on mukana pelivalmistajan järjestämässä liigassa saksalaispelaajista koostuvalla joukkueella.

– Siinä yritetään yksinkertaisesti saada heinäpaaleja latoon, Leppä kertoo.

Kilpailu huipulla on monessa pelissä äärimmäisen kovaa ja ammattimaista, joten myös KOVA:n joukkueiden on treenattava kovaa. Millainen on e-urheilujoukkueen treeniohjelma?

– Esimerkiksi CS:GO-jengi pyrkii treenaamaan viisi kertaa viikossa. Yhdessä treenataan 5–6 tuntia per päivä. Pyrin saamaan pojat myös fyysisesti aktiiviseksi. Osa käy salilla, osa uimassa, osa lenkillä. Mitä parempi hapenottokyky pelaajalla on, niin sitä paremmin hän pärjää niissä tärkeissä pelitilanteissa, Leppä kertoo.

E-urheiluturnauksissa kilpailijoita ei jaotella sukupuolen mukaan, mutta silti valtaosa huippupelaajista on miehiä. KOVA:n riveissäkään ei vielä toistaiseksi ole yhtään naispelaajaa.

– Meillehän sillä sukupuolella ei ole mitään väliä. Jos on kilpailullisesti menestyksekäs ihminen ja pelaa kärjessä, niin tervetuloa joukkueeseen sukupuoleen katsomatta, Tarvainen toteaa.

Mediatalo Keskisuomalainen Oyj on KOVA Esportsin osaomistaja.

Lauri "Pietola" Hietala kuuluu KOVA:n menestyksekkääseen CS:GO -joukkueeseen. Niklas Vuorenmäki

KOVA Esports

Pelejä ja joukkueita

CS:GO (Counter-Strike: Global Offensive), ensimmäisen persoonan taktinen räiskintäpeli (5-henkinen joukkue).

Samuli ”Twixie” Herrala, Samu ”uli” Leirilaakso, Petteri ”peku” Jaakkola, Lauri ”Pietola” Hietala, Jarkko ”spargo” Rahja.

League of Legends, taisteluareenamoninpeli (5-henkinen joukkue).

Tatu ”Tatuy” Jauhiainen, Elmeri ”euna” Mahlamäki, Aleksi ”Merza” Mehiläinen, Rami ”Snurmi” Nurmi, Ilmo ”Tiara” Rapeli, Tommi ”Toba” Kettunen, Atte ”VL” Korpi.

StarCraft, reaaliaikainen strategiapeli (yksinpeli).

Wenlei ”ZhuGeLiang” Dai, Mikael “Mixu” Helenius.

Rainbow Six: Siege, ensimmäisen persoonan taktinen räiskintäpeli (5-henkinen joukkue).

Arttu “Arah” Kyllönen, Niko “KoodA” Ålander, Eemeli “Haroldi” Tsurkka, Viljami “JKirjolohi” Murtomäki, Niklas ”NikkeS” Alaharju.

iRacing, ajosimulaatiopeli (yksinpeli).

Pekka Tuomainen, Antti Ahola, Tuomas Tähtelä, Valtteri Alander, Matti Sipilä.

NHL, urheilupeli (6vs6-pelimuoto). Kimi ”ZipPlayer” Nordberg, Axel ”MonkeyHeadAF” Falck, Ari ”TheFakiiR1^” Palviainen, Valeri ”Valluxet” Reihei, Hannu ”hooneli” Markkula, Saku ”Sakkem95” Saaranluoma, Nico ”Lambu89” Lamppu.

Hearthstone, digitaalinen keräilykorttipeli (yksinpeli).

Ville ”Keppada” Pääkkö.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut