Perinteiset tapanin tunnelmapelit oteltiin ilman yleisöä – JPS murskasi WP 35:n Varkaudesta, katso tästä bandyliigan ottelu tallenteena

JPS:n ja WP 35:n välisellä tapaninpäivän ottelulla oli runsaasti yleisöä vuonna 2012. Ottelu päättyi lukemiin 2-2. Riikka Kaakkurivaara
Ari Mäntylä

Ari Mäntylä

Tapaninpäivä on jääpallon bandyliigassa perinteisesti juhlapäivä. Ottelut keräävät tuolloin runsaasti yleisöä ja katsomoissa on myös joulunviettäjiä, jotka ovat seuraamassa jääpallo-ottelua elämänsä ensimmäistä kertaa.

– Tapanin pelit ovat keränneet aina hyvin yleisöä ja kioskimyynnin tulot ovat olleet tavallista suuremmat, JPS:n päävalmentaja Mika Hyppönen totesi.

Suomessa on pelattu jääpallon pääsarjaa tapaninpäivänä ensimmäisen kerran vuonna 1947. Tapaninpäivä vakiintui pelipäiväksi vuonna 1954 ja yhtäjaksoisesti tapanina on bandyliigaa pelattu vuodesta 1981.

Ruotsissa Annandagsbandyn ottelut ovat vieläkin suurempi kohokohta. Ruotsissa tapaninpäivän ottelun yleisöennätys on 9 519 Västeråsin ja Örebron välisessä ottelussa vuonna 1957.

Tapaninpäivän otteluissa on nautittu kuumaa mehua, mutusteltu makkaroita, hörpitty kahvia ja höpisty mukavia kotikonnuilleen tulleiden jouluvieraiden kanssa. Mutta ei tällä kertaa. Aluehallintoviranomaiset ovat määränneet tiukkoja rajoituksia yleisötilaisuuksiin. Keski-Suomessa yleisötapahtumien henkilöraja on kymmenen henkeä, joten tapaninpäivän ottelu JPS – WP 35 pelattiin tyhjille katsomoille.

– Se on sääli koko lajille. Tapanina on ollut katsojia, jotka ovat käyneet jääpallo-ottelussa sen yhden kerran, Hyppönen harmitteli.

Mutta ei hätää. Keskisuomalainen välitti verkkosivullaan tapaninpäivän ottelun JPS – WP 35 suorana striimauksena. Ottelu alkoi tapaninpäivänä kello 15. JPS otti murskavoiton lukemin 8-0.

JPS pelaSI ensimmäistä kertaa kotikentällään ilman yleisöä. JPS vieraili viime viikonloppuna Lappeenrannassa ja Porvoossa tyhjien katsomoiden edessä, joten jyväskyläläisillä on kokemusta hiljaisesta ottelusta.

– Hyvin jaksettiin omia kannustaa ja tsemppihuudot kuuluivat oikeastaan vain paremmin, Hyppönen totesi Keskisuomalaiselle otteluista Veiterää ja Akillesta vastaan.

JPS lähti tapaninpäivän otteluun bandyliigan piikkipaikalta, kun WP 35 oli sarjajumbo. JPS oli kerännyt ennen tapaninpäivän peliä kuudesta ottelusta yhdeksän pistettä, kun WP 35 taas oli hävinnyt kaikki neljä otteluaan. JPS on viimeistellyt tällä kaudella 32 maalia, kun WP 35:n maalisuhde ennen JPS-ottelua oli murheellinen: 8–25.

Aluehallintoviranomaisten linjaukset yleisömäärien rajoituksista ovat voimassa ainakin 17. tammikuuta saakka. Siten myös 16. tammikuuta pelattava ottelu JPS – HIFK on tarjolla katsojille vain Keskisuomalaisen verkkosivun kautta.

– Hyvä, että pelataan, vaikka sitten ilman yleisöä. Me ollaan kuitenkin luonnonvoimien armoilla, Hyppönen huomautti.

Bandyliigan runkosarjan on määrä päättyä 14. helmikuuta. Jääpalloliiton hallitus päätti 15. joulukuuta, että bandyliigassa luovutaan ylemmästä ja alemmasta loppusarjasta. Pudotuspelit mitellään siten suoraan runkosarjan kahdeksan parhaan joukkueen kesken.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut