Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pikaluisteluhalli vaihtui hetkeksi Suomen synkeyteen – sprintteri Suomalainen ampaisee uuteen vuoteen selkein tavoittein

Sateinen Oulunkylän tekojääkenttä vuoden pimeimpänä päivänä voi olla masentava harjoituspaikka, jos on vastikään viettänyt yli kahden kuukauden harjoitusjakson Euroopan huippuoloissa. Pikaluistelumaajoukkue palasi viime viikon alussa Inzellistä koti-Suomeen, mutta seuraava harjoitusreissu Etelä-Saksan pikaluistelupyhättöön koittaa jälleen ensi viikolla.

Suomen eturivin luistelijoihin kuuluva sprintteri Samuli Suomalainen, 22, hymähtää harjoituksensa jälkeen.

– Kyllähän tämä taas muistuttaa siitä, mistä sitä on lähdetty. Pitää muistaa, että näistäkin olosuhteista voi nousta huipulle, vaikka tietysti helpottaisi, jos pääsisi halliin harjoittelemaan, Suomalainen sanoi.

Pikaluistelu on armoton laji, vaikka Suomalaisen harjoitus ei ajallisesti kauaa kestänytkään.

– Minulla oli tänään neljä 300 metrin vetoa. Otin myös yhden 200 metrin kiihdytyksen ja lentävän startin ennen harjoituksen alkua, sprintteri valaisi.

Kisapaussi hellittää viimein

Kansainvälinen pikaluistelukausi on kutistunut reilusti koronapandemian jäljiltä, mutta kisakalenteriin saatiin lopulta selvyyttä marraskuun lopulla. Hollannin Heerenveenissä kilpaillaan EM-kisat tammikuun puolivälissä, ja kisojen perään paikkakunnalla järjestetään kaksi maailmancupin kisaviikonloppua.

Koronavuosi ei ole turhauttanut Helsingin Luistinkiitäjiä edustavaa Suomalaista, vaikka kilpailukuume onkin ollut korkea.

– Kauden alussa oli tietysti tosi paljon epävarmuutta siitä, pääseekö kisaamaan ollenkaan vai onko tämä ihan hukkakausi. Nyt on joku maali, mitä kohti tähdätä.

– Asioita voi katsoa monelta eri kantilta. Joku voisi sanoa, että tämä vuosi on tuonut hyvää aikaa treenata.

Suomalainen on lyönyt itselleen selvät tavoitteet alkuvuodelle.

– Maailmancupeista pistesijat ja EM-kisoissa sijoitus top-15:ssä. Ne ovat mielestäni ihan realistiset.

Luistelijalupaukset kehityksen tiellä

Maajoukkuevalmennuksesta vastaava Luisteluliiton urheilutoimenjohtaja Janne Hänninen ja nuorten olympiavalmentaja Markus Puolakka seuraavat Suomalaisen harjoittelua tarkalla silmällä. Suomen pikaluistelumenestys vajosi nopeasti Pekka Koskelan ja Mika Poutalan lopetettua uransa vuonna 2018, mutta nuorta luistelijapolvea on nousemassa lajin huipulle.

Hänninen nostaa esiin kaksi nimeä. Naisissa kovaa nousua tekee Porin Pyrinnön 18-vuotias Laura Kivioja ja miehissä Seinäjoen Urheilijoita edustava 19-vuotias Juuso Lehtonen. Nuorten maailmancup-kisoja kiertänyt kaksikko ei ole Helsingissä harjoittelemassa, vaan viettämässä jouluviikkoa kotikonnuillaan.

– Olemme saaneet harjoitella kuplamaisissa olosuhteissa ja ensi viikolla lähdemme takaisin Inzelliin. Lopputalvelle saadaan kisoja, mutta harjoittelunkin kanssa on ollut paljon hommaa, Hänninen kuvailee nuoren maajoukkueen arkea.

Oulunkylään tammikuun loppupuolelle kaavaillut matkakohtaiset SM-kisat väistävät globaalia kisakalenteria. Kisat siirtynevät helmi-maaliskuun vaihteelle.