Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suomalaisen jalkapallovalmennuksen suuriin kuulunut Jyrki Heliskoski on kuollut

Suomalaisen jalkapallovalmennuksen suuriin nimiin kuuluva Jyrki Heliskoski on kuollut. Palloliitto tiedotti, että Heliskoski kuoli pitkään sairastettuaan maanantaina 75-vuotiaana.

Heliskoski tuli loppukesästä 2005 Antti Muurisen tilalle Suomen miesten maajoukkueen väliaikaiseksi päävalmentajaksi. Hän toimi päävalmentajana syksyn 2005 MM-karsintaotteluissa ja siirtyi maajoukkueen kakkosvalmentajaksi 2006, kun päävalmentajana aloitti englantilainen Roy Hodgson.

Heliskoski valmensi kotimaisessa pääsarjassa helsinkiläistä HJK:ta 1985–89 ja 2000–2001. Hän voitti HJK:ssa Suomen mestaruuden kolme kertaa, vuosina 1985, 1987 ja 1988.

"On vain yksi Jyrä"

Heliskoski sai kyvykkään mutta välillä kurittoman HJK:n puhaltamaan yhteen hiileen. Jos oli "Jyrä" Heliskoski suuri persoona, värikkäitä hahmoja oli myös HJK:n 1980-luvun pelaajistossa, kuten hyökkääjä Jari Rantanen ja maalivahti Markku Palmroos.

Siviilissä liikunnanopettajana työskennellyt Heliskoski joutui joskus HJK:ssa valmentaessaan käyttämään jämäkkyyteen perustunutta "karttakeppi ja kitarisat" -menetelmää.

– Olin silloin aika nuori kaveri, vailla kunnollista pelaajataustaa. Toimintatapani perustui epävarmuuteen ja itseluottamuksen puutteeseen, Heliskoski muisteli STT:lle 60-vuotishaastattelussaan syksyllä 2005.

Helsingin Jalkapalloklubi muisti kotisivuillaan Heliskoskea lämpimästi.

– Klubilaiset muistavat Jyrki Heliskoskea lämmöllä, kunnioittavat hänen muistoaan ja ottavat osaa läheisten suruun. On vain yksi Jyrä, HJK:n kotisivujen muistokirjoitus päättyi.

Menestystä myös käsipallovalmentajana

Heliskoski toimi myös päävalmentajana useissa Suomen poikien maajoukkueissa ja alle 21-vuotiaiden maajoukkueessa. Hän luotsasi alle 17-vuotiaiden maajoukkuetta Suomessa vuonna 2003 pelatussa MM-lopputurnauksessa, jossa kotijoukkue sai lempinimen "Vintiöt".

Palloliitossa Heliskoski työskenteli pitkään valmennuspäällikkönä. Hänen laaja-alainen ja syvällinen valmennusosaamisensa oli suuresti arvostettua. Lisäksi hän oli 1990-luvulla luomassa pohjaa nykyiselle kotimaiselle valmentajakoulutukselle.

Käsipallovalmentajana Heliskoski voitti helsinkiläisessä Spartassa kolme Suomen mestaruutta.

Heliskosken seurassa harvempi pitkästyi. Tarinoita vuosikymmenten varrelta oli lukemattomia, ja Heliskosken tapa kertoa ne tempaisi kuulijat mukaansa.

Jyrki Heliskoski sai suomalaisen jalkapallon arvostetuimman kunnianosoituksen Captain's Ballin vuonna 2009. Hän on myös suomalaisen jalkapallon Hall of Famen jäsen.