Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Cavani-tuomio kiehuttaa Uruguayssa – kieli-instituutti ärähti Englannin jalkapalloliitolle

Edinson Cavani sai torstaina Englannin jalkapalloliitolta kolmen ottelun pelikiellon sekä ison sakon kielenkäytöstä sosiaalisessa mediassa. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Jalkapallon Englannin Valioliigassa pelaavan Manchester Unitedin uruguaylaishyökkääjä Edinson Cavani sai kovan tuomion torstaina, kun Englannin jalkapalloliitto mätkäisi hänelle kolmen ottelun pelikiellon sekä 100 000 punnan sakon kielenkäytöstä sosiaalisessa mediassa.

Cavani, 33, teki kaksi maalia ja antoi maalisyötön ManU:n voittaessa Southamptonin 3–2 Valioliigan pelissä 29. marraskuuta. Ottelun jälkeen Cavani julkaisi Instagramissa viestin, jossa hän vastasi onnitteluviestiin käyttämällä termiä "negrito" (pieni mustaihoinen henkilö). Cavani poisti viestinsä nopeasti ja julkaisi pahoittelunsa asiasta. Rasistiseksi tulkitun viestinsä Cavani sanoi olleen tarkoitettu "tervehdykseksi ystävälle, kiittäen tätä tämän onnitteluista pelin jälkeen".

Englannin jalkapalloliiton mukaan viesti oli "loukkaava, sopimaton ja jalkapalloa halventava", ja siinä oli "joko suora tai viittaava viittaus ihonväriin ja/tai rotuun ja/tai etniseen syntyperään".

Uruguayssa toimiva espanjan kielen instituutti osallistui tapaukseen perjantaina ilmoittamalla, että sanat "negro" tai sen diminutiivimuoto "negrito" ovat yleisesti käytettyjä "hellittelymuotoja". Instituutin mukaan sitä voi verrata vaikka sanoihin "gordo/gordito" (läski/pullukka) tai "flaco" (laiheliini).

– Uruguayn espanjassa esimerkiksi pariskunnilla tai ystävillä, vanhemmilla ja lapsilla, kuulee ja lukee usein ilmaisuja kuten gordito, negri, negrito... Ja näin kutsuttu ihminen ei välttämättä ole ylipainoinen tai tummaihoinen,

Instituutti ilmoitti "vahvan vastalauseen" Cavanin saamaa rangaistusta kohtaan ja näki, että "kyseenalainen päätös" juontuu "kulttuurisen ja kielellinen tiedon köyhyydestä".

– (Englannin jalkapalloliitto) on syyllistynyt vääryyteen uruguaylaista urheilijaa kohtaan ja osoittanut tietämättömyyttä koskien kielen käyttöä, ottamatta huomioon kaikkia sen monimutkaisuuksia ja konteksteja.

Kommentoi

Mainos: Keskisuomalainen

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut