Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kytösaho ja Aalto väläyttivät vastatuulioloissa – toinen kierros pudotti suomalaiset sijoille 20 ja 21 mäkihypyn maailmancupissa

Suomalaisten päivästä tuli kaksijakoinen mäkihypyn maailmancupin 12. kilpailussa Saksan Titisee-Neustadtissa. Antti Aalto lähti toiselle kierrokselle yhdeksäntenä, mutta tipahti sijalle 21. Niko Kytösaho oli ensimmäisen kierroksen jälkeen 12:ntena ja lopputuloksissa 21:s.

Lopputulos oli verrattain hyvä, kun molemmat suomalaiset pääsivät toiselle kierrokselle onnistunein hypyin ja myös loppusijoitukset olivat kelvolliset. Ensimmäisten hyppyjen jälkeen tavoitteet olivat kuitenkin korkeammalla.

Kytösahon ponnistukset lennättivät hänet 137,5 ja 122 metriin. Aalto liiteli ensin 142,5 metriin ja kankeasti ponnistaen toisellaan 119,5 metriin.

Aalto ja Kytösaho ponnistivat pitkälle ensimmäisen kierroksen hyvissä "suomalaisolosuhteissa" eli vastatuulessa. Toisella kierroksella ei ollut enää samanlaisia virtauksia, eivätkä hyppääjätkään onnistuneet yhtä hyvin.

– Ensimmäisen kierroksen olot olivat sellaiset, joissa suomalaiset ovat kotonaan. Eli vastatuulikeli, päävalmentaja Janne Väätäinen totesi.

– Toisella kierroksella hypyt eivät olleet ihan parasta eikä terävintä, eikä se riittänyt sen kierroksen oloissa.

Yhtälö jäi plussalle

Kyse on asiasta, jota suomalaiset kilpailukiertueella opettelevat. Suomessa ei harjoitella iltakisojen olosuhteissa, joissa ilmavirrat laskevat mäessä alaspäin.

– Tämä pitää oppia hanskaamaan, Väätäinen korosti.

Väätäinen toisti puheenvuoroissaan toiveensa tasaisesta, prosessinomaisesta kehityksestä. Yksittäiset onnenkantamoiset olisivat vaikeampia käsitellä sekä hyppääjille että valmentajille.

Titisee-Neustadtin kilpailun Väätäinen näki edelleen kehitysaskeleena, joita hän on päässyt todistamaan joulukuussa järjestettyjen lentomäen MM-kisojen jälkeen.

– Tämä oli taas askel eteenpäin, selkeästi. Näitä hyviä pieniä askelia on tullut Planican jälkeen, Väätäinen tiivisti.

– Hankala toinen kierros ei paina tässä yhtälössä yhtään.

Alkukausi meni suomalaisilta laskuasennon ja ponnistuksen viilaamiseen. Nyt hyppyä tarkastellaan jo kokonaisuutena.

– Kyse on pienistä jutuista, mihin kulminoituu molemmilla hyppääjillä hyvän ja huippuhypyn ero. Se tulee ajan myötä ja olemme jo tilanteessa, josta voi sanoa, että valmentaja viihtyy työssään.

Stoch venytti voittosarjaansa

Mäkiviikon voittanut Puolan Kamil Stoch otti maailmancupissa kolmannen peräkkäisen ykköstilan. Stochin ponnistukset lennättivät hänet 139 ja 144 metriin.

Maailmancupia johtava Norjan Halvor Egner Granerud sijoittui 137,5 ja 138,5 metrin hypyillä toiseksi. Puolan Piotr Zyla pääsi 143 ja 139,5 metriin ja pisteet riittivät kolmanteen sijaan ennen Saksan Markus Eisenbichleriä.

Mäkiviikko jatkuu sunnuntaina Titisee-Neustadtin HS142-mäessä.