Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Veridopingrinkiä pyörittänyt lääkäri lähes viideksi vuodeksi vankilaan– asiakkaina oli useiden lajien urheilijoita eri maista

Laajamittaista veridopingia johtanut saksalaislääkäri Mark Schmidt sai perjantaina neljän vuoden ja kymmenen kuukauden vankeustuomion. Müncheniläinen oikeus tuomitsi lääkärin vuosien 2012–2019 toiminnasta, jolla hän auttoi lukuisia eri lajien urheilijoita vilpillisin keinoin.

Veren punasolupitoisuutta parantavasta veridopingista on hyötyä etenkin pitkäkestoisen suorituksen kestävyyslajeissa, kuten maastohiihdossa ja maantiepyöräilyssä.

Operaatio suoneniskuksi nimetty tutkinta alkoi Seefeldin MM-hiihtojen aikaan vajaat kaksi vuotta sitten Itävallan poliisin ratsiasta, jossa pidätettiin kaksi itävaltalaista, kaksi virolaista ja yksi kazakstanilainen urheilija. Ratsian yhteydessä julkaistiin muun muassa video, jossa itävaltalaishiihtäjä Max Hauke sai suoneensa verensiirtoa.

Schmidt jäi kiinni samoihin aikoihin Saksan Erfurtissa tehdyssä ratsiassa. Tutkinnassa selvisi, että hänen johdollaan laajamittaisessa veritankkausringissä oli vuosien 2014 ja 2018 talviolympialaisissa, 2016 kesäolympialaisissa Riossa ja vuoden 2018 pyöräilyn Ranskan ympäriajossa kilpailleita urheilijoita.

Isäkin apuna urheiluvilpissä

Oikeus tuomitsi Schmidtin 24 tapauksesta, joissa käytettiin urheilussa kiellettyjä metodeja. Schmidtin tuomio on ensimmäinen vuonna 2015 voimaan tulleen Saksan antidopinglainsäädännön aikana. Vankeuden lisäksi Schmidt menetti lääkärinoikeutensa lähes kahdeksaksi vuodeksi ja joutuu maksamaan 158 000 euron sakot.

Viime syyskuussa alkaneessa ja koronaviruspandemian takia viivästyneessä oikeudenkäynnissä tuomittiin myös kaksi Schmidtin apulaista. Ehdollisen tuomion saaneista toinen oli lääkärin isä.

– Olen pahoillani, että sotkin tähän muita ihmisiä. Kaikki on minun syytäni, ja toimintani kääntyi väärään suuntaan, Schmidt kommentoi oikeudessa viime viikolla.

Operaatio suoneniskussa ei paljastunut lajiensa nimekkäimpiä tähtiä. Suomalaisille tutuimmat lienivät kazakstanilainen hiihtäjä Aleksei Poltoranin, virolaishiihtäjät Andreas Veerpalu ja Karel Tammjärv sekä Viron hiihtosuuruutta jo 1990–2000-lukujen vaihteessa luonut valmentaja Mati Alaver.