Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

MM-hiihtojen kenraaliharjoitus toi Suomelle naisten viestin kolmossijan, Saksassa vastus kovenee – "Jäi vähän hampaankoloon"

Suomen viestijoukkue Krista Pärmäkoski, Laura Mononen, Kerttu Niskanen ja Tuuli Matintalo Jussi Nukari / LEHTIKUVA

Kaija Yliniemi, Petteri Ikonen / STT

Johanna Matintalo, Kerttu Niskanen, Laura Mononen ja Krista Pärmäkoski ovat hiihtäneet kolmanneksi maastohiihdon maailmancupin naisten 4x5 kilometrin viestissä Lahdessa. Ennakkosuosikki Norja oli Salpausselällä ylivoimainen, ja Ruotsi kipusi ankkuriosuudella Suomen ohi. Ruotsin ankkurina hiihti Ebba Andersson.

– Se oli sellainen perussuoritus. Jäi vähän hampaankoloon, kun Ebba karkasi. Ebba on osoittanut olevansa huippuvireessä. Tourin loppunousussa hän jätti minua paljon, ja tuo oli hänen paikkansa iskeä, kertasi kirjoittavan median eteen pitkällisen odottelun jälkeen saapunut Pärmäkoski.

Seuraavan kerran naiset hiihtävät viestiä Obertsdorfin MM-hiihdoissa 4. maaliskuuta. Saksassa vastus kovenee, koska Lahdessa esimerkiksi Ruotsi, Venäjä ja Yhdysvallat eivät olleet mukana parhaalla kokoonpanollaan.

– Venäjällä ja jenkeillä on asettaa viivalle vielä paremmat joukkueet. Kaikkien meidän pitää petrata, että voimme taistella palkintokorokepaikasta MM-kilpailuissa, Pärmäkoski myönsi.

Suomen viestistä Salpausselän kisa paljasti tutun ongelman: kuka hiihtää toisen vapaan hiihtotavan osuuden? Monosen taso ei ollut sunnuntaina MM-viestipaikkaa enteilevä.

Seitsemänneksi hiihtäneen Suomen kakkosjoukkueen kolmososuuden hiihti Jasmi Joensuu, joka on vahva ehdokas MM-viestiin. Esitys Lahdessa oli lupaava.

– On erittäin positiivinen juttu, että tulee kova kisa viestipaikasta. Jos olen elämäni kunnossa ja pääsen joukkueeseen, lähden kunnialla edustamaan Suomea. Vauhdin pitää riittää, Joensuu vastasi uteluihin.

– Kauden alussa se (viestipaikka) oli pieni toive, mutta nyt se on muuttunut realistisemmaksi, jo kauden avausmaailmancupissa Rukalla väläyttänyt Joensuu sanoi.

Matintalo nopein avaaja

Matintalo oli perinteisellä hiihtotavalla avausosuuden nopein. Hän oli vahvassa vedossa jo tammikuun alussa Tour de Ski -kiertueen Val di Fiemmen yhteislähtökilpailussa, jossa nappasi uransa parhaan maailmancup-sijoituksen oltuaan viides.

– Mielestäni minulla on tullut viestiin jo rutiinia. Onnistuin ihan hyvin, mutta keli oli sen verran haastava, että muut pääsivät lopussa imusta kiinni. Oma pieni irtiotto ei kantanut, Matintalo kommentoi Ylen tv-haastattelussa.

Toisella osuudella Therese Johaug nosti norjalaisvärit kärkeen, mutta Kerttu Niskanen hiihti hyvin ja toi Suomen vaihtoon kakkosena 6,9 sekunnin päässä Johaugista. Niskanen pudotti kyydistään Venäjän Natalia Neprjajevan, Ruotsin Emma Ribomin ja Yhdysvaltain Jessie Digginsin.

Niskanen oli tyytyväinen hiihtoonsa, mutta tunnusti Johaugin paremmuuden.

– Kova on kova, ja haastaja on haastaja, Niskanen kuvasi Ylelle.

Niskanen sai tuomaristolta suullisen varoituksen estämisestä.

Monosen iskukyky oli arvoitus, sillä hän on kilpaillut tällä kaudella vähän kansainvälisessä seurassa. Norjan Helene Marie Fossesholmin vauhtiin hänellä ei ollut jakoa, mutta Ruotsin Lovisa Modig, Yhdysvaltain nelikon tuntemattomin hiihtäjä Sophia Laukli ja Venäjän Anna Netshajevskaja pysyivät takana. Mononen vaihtoi 51,8 sekuntia Norjan takana ja kymmenkunta sekuntia Ruotsin edellä.

Ankkuriosuudella Norjan Heidi Weng sai hiihtää rauhassa voittoon, sillä Ruotsi hävisi yli 40 sekuntia. Ruotsin Andersson ohitti Pärmäkosken ja tuli maaliin parikymmentä sekuntia ennen Suomea.

Joensuun lisäksi Suomen kakkosjoukkueessa hiihtivät Vilma Nissinen, Anne Kyllönen ja Riitta-Liisa Roponen.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut