Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Maalisuorakaaoksen jälkeen voittajaksi julistettu Iversen juhlisti MM-kultaansa maltillisesti

Norjan Johannes Hösflot Kläbo hylättiin MM-hiihtojen päätösmatkan 50 kilometrin kilpailun loppusuoran tapahtumien takia, mutta kultamitali meni silti Norjaan. Emil Iversen ohitti loppusuoralla Venäjän hiihtoliiton Aleksandr Bolshunovin, jonka sauva katkesi kaksinkamppailussa Kläbon kanssa.

Toisena maaliin saapunut Iversen nousi voittajaksi Kläbon hylkäyksen jälkeen. Bolshunov sai hopeaa, ja Simen Hegstad Krügerin nousu pronssille varmisti Norjalle kaikesta huolimatta kaksi mitalia kuninkuusmatkalta.

– Suuri päivä minulle, mutta harmi Johanneksen kannalta. Minun täytyy keskittyä siihen, että olen yltänyt valtavaan saavutukseen ja ottanut ensimmäisen henkilökohtaisen mitalin, Iversen summasi norjalaislehti VG:lle.

Iversenillä on kasa viestimitaleja, mutta viidenkympin kulta on hänelle ensimmäinen henkilökohtainen mitali arvokilpailuissa.

– Hopeakin maistui kullalle, ja tämä tuntuu kuin hopealle. Ja hopea on kultaa minulle, Iversen pyöritteli hämmentyneenä.

Mahdollisuus meni sauvarikkoon

Kläbo oli kilpailun jälkeen useita minuutteja tuomarineuvoston kuultavana ja poistui toimistosta televisiokamerat perässään. Hän vetäytyi pitkäksi ajaksi huoltoalueelle kunnes kisajärjestäjät julkaisivat tiedon hylkäämisestä.

Norja teki protestin, joka ei mennyt läpi. Myös Venäjän hiihtoliitto teki protestin ja yrittää kirkastaa Bolshunovin hopeaa kullaksi.

Loppusuoralle vievässä kaarteessa Bolshunov ja Kläbo olivat karussa muilta. Kläbo painui ahtaaseen rakoon reunan ja venäläisen väliin.

– Kontakti Kläbon kanssa oli ainoa syy, miksi hävisin tänään (voittotaistelun). Maaliviivalla ymmärsin lopulta sen, että minulla oli mahdollisuus Kläbon voittamiseen, Bolshunov kertoi tulkin välityksellä Norjan yleisradioyhtiö NRK:lle.

Kolmantena maaliin saapunut Bolshunov paiskoi maalissa turhautuneena välineitään ja kyyristyi itkemään mainosaidan luokse. Muun muassa Kläbo kävi lohduttamassa häntä ennen kuin lähti tuomarineuvoston kuultavaksi.

Suomen Iivo Niskanen oli viimeiselle kierrokselle asti mukana voittotaistelussa, mutta putosi kärkimiesten kyydistä viimeisessä isossa ylämäessä. Niskanen saapui maaliin seitsemäntenä puolisen minuuttia kärjen jälkeen. Sijoitus koheni lopulta kuudenneksi.