Koronaviruspandemia rajoituksineen on ravistellut yli vuoden ajan urheilua ja yhtä lailla myös globaalia antidopingtyötä. Kansainvälisen testausorganisaation ITA:n testaus keskeytyi viime vuonna maalis-huhtikuussa, kun koronaviruksen globaali leviäminen seisautti kaiken kilpailutoiminnan.
Testaus alkoi uudestaan, kun urheilutapahtumia alettiin taas järjestää, mutta matkustusrajoitukset ja eri maiden muut koronamääräykset ovat vaikeuttaneet testaajien liikkumista ja työskentelyä.
Testaus on ennen kokemattoman hankalaa edelleen sata päivää ennen ensi kesään lykättyjä Tokion olympialaisia.
– Teemme globaalisti testejä noin 50 urheilulajissa ja nykyoloissa se on logistinen painajainen, ITA:n pääsihteeri Benjamin Cohen kuvaa tilannetta.
Pelkästään eri maiden koronarajoitusten seuraaminen on työlästä, kun testaajat suunnittelevat toimintaansa.
– Testausyksikkö joutuu päivittämään näitä eri maiden sääntöjä jatkuvasti, Cohen jatkaa.
Matkustusrajoitusten ja karanteenimääräysten lisäksi testausta voivat rajoittaa myös sosiaalista etäisyyttä koskevat määräykset. Yhdysvaltain antidopingtoimiston johtaja Travis Tygart selittää asian käytännön esimerkillä.
– Lähetimme testaajamme Dubaihin ja he törmäsivät monenmoisiin rajoituksiin. Ennen kilpailutapahtumaa testaajien piti mennä koronatestiin, saada siitä negatiivinen tulos ja eristäytyä hotellissa tietyksi ajaksi karanteeniin, Tygart luettelee.
– Kokonaisuudessaan prosessi oli jotain, jota emme kyenneet ennakoimaan.
Rajoitusten ja karanteenin takia testaajien on myös vaikea toteuttaa testien yllätyksellisyys tavalliseen tapaan.
Paljon pitää parantaa Rion tuloksista
Ennen Rion 2016 kesäolympialaisia testejä pyrittiin kohdentamaan testaajien luokittelemiin riskilajeihin. Silti näissä kymmenessä lajissa oli 1 913 urheilijaa, joille ei ennätetty tehdä yllätystestiä ennen kisoja.
– Tähän täytyy tulla nyt muutos, Tygart sanoo.
Tygart vaatii kattavan testauksen lisäksi testauksen julkista monitorointia. Hän haluaisi julkistaa kaikki testitulokset eli myös puhtaaksi todetut tulokset.
– Ei voi olla niin, että ihmisten pitää vain luottaa testaajien toimintaan. Se pitää nähdä.
Matkustusrajoitusten vallitessa kattava testaus edellyttää kansallisten antidopingtoimistojen suurempaa osuutta testauksesta, mutta tässä ongelmana ovat maittain vaihtelevat testausresurssit.
Testattavien lista alkaa vasta lyhentyä
Riskilajeiksi määritettyjen urheilulajien kattava testaus on tavallista hankalampaa myös yhä pidemmälle venyvien olympiakarsintojen takia. Maailman antidopingtoimisto Wada tunnustaa, että edessä oleva urakka on nykyoloissa haastava.
– Tarkoitus on, että testaamme urheilijat ennen olympialaisia laajalla testausverkolla. Tämä urheilijoiden "pitkä lista" lyhenee vasta, kun saamme luettelot eri lajien osanottajista, Wadan pääjohtaja Olivier Niggli vahvistaa.
Wadan vuosiraporttien mukaan positiivisten testitulosten osuus kaikista testeistä vaihtelee yhdestä kahteen prosenttiin. Tutkimusten mukaan osumatarkkuus on huono, sillä kiellettyjen keinojen osuus arvioidaan noin kymmenkertaiseksi.
Urheilujärjestöt rakentavat yhtenä uutena antidopingtyön keinona palautekanavia, joiden kautta lajien sisäpiiriläiset voivat tehdä nimettömästi paljastuksia.
Esimerkiksi Wada, ITA ja Kansainvälisen yleisurheiluliiton etiikkaa valvova AIU avasivat tällaiset kanavat jo viime vuonna.
Uutena antidopingtoiminnan työkaluna käyttöön ollaan ottamassa myös tekoälyä. Sitä on tarkoitus hyödyntää sekä testien kohdentamisen että testianalyysien kehityksessä.