Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Olympiakomitea pudotti vankeustuomion saaneen Järvisen Tokio-joukkueesta, Keskinen nousi Kurtbayn pariksi Nacra 17 -purjehduksessa

Olympiakomitea ei nimennyt Katiska-huumejutussa tuomittua purjehtija Janne Järvistä Tokion olympiajoukkueeseen. Järvinen purjehti Nacra 17 -luokan maapaikan Sinem Kurtbayn parina maaliskuun lopussa. Tokiossa Kurtbayn parina purjehtii kuitenkin Järvisen sijasta Akseli Keskinen.

Kurtbay on purjehtinut kansainvälisiä kisoja sekä Järvisen että Keskisen kanssa. Olympiakomitean mukaan parit ovat tasavahvoja.

– Kun lyö kansainväliset arvokilpailut ja maailmancupit 2018–2020 rinnakkain, parit ovat tasaisia. Kummallakin on mahdollisuus 16 parhaan joukkoon Tokiossa, kommentoi OK:n huippu-urheiluyksikön johtaja Mika Lehtimäki Olympiakomitean etäinfossa.

Tokion purjehdusten kisapaikkakunnalla Enoshimassa Kurtbay purjehti Keskisen kanssa maailmancupissa yhdeksänneksi vuonna 2019, mikä osin käänsi vaakaa parin puolelle.

– 21-vuotiaana urheilijana Keskinen on nousujohteisessa kehitysvaiheessa oleva urheilija, jolta Olympiakomitea odottaa menestystä myös tulevaisuudessa, Lehtimäki korosti.

Olympiakomitean valintakriteereissä nuori ja lupaava urheilija on vahvoilla olympiakisoihin. Järvinen on purjehtijana Keskistä kokeneempi, 45-vuotias.

Vapaavuori korosti eettisyyttä

Huippu-urheiluyksikkö esitti Keskistä Tokioon, ja Olympiakomitean hallitus vahvisti valinnan. Olympiakomitean puheenjohtaja Jan Vapaavuori oli iloinen, että purjehdusparien valinta voitiin tehdä urheilullisin perustein kansainvälisen menestyksen perusteella.

Jos niin ei olisi voitu tehdä, Olympiakomitean hallitus olisi joutunut vakavasti harkitsemaan, voidaanko Järvinen valita kisoihin eettisistä syistä.

– Olemme erittäin vahvasti sitoutuneet eettisiin periaatteisiin paremman maailman rakentamiseksi. Janne Järvisen saama 2,5 vuoden ehdoton vankeusrangaistus käräjäoikeudesta ja tuomioon johtaneiden tekojen luonne ovat jyrkässä ristiriidassa meidän eettisten periaatteiden ja vastuullisuusperiaatteiden kanssa, siitä huolimatta, että kyse on urheilumaailman ulkopuolella tehdyistä teoista, Vapaavuori korosti.

Järvinen tuomittiin 8. huhtikuuta Helsingin käräjäoikeudessa kahden ja puolen vuoden vankeuteen törkeästä rahanpesusta ja avunannosta törkeään huumausainerikokseen. Järvinen on päättänyt valittaa vankeustuomiostaan hovioikeuteen, joten tuomio ei ole lainvoimainen.

– Juridisesta näkökulmasta katsottuna esteitä Järvisen valinnalle ei olisi ollut, Olympiakomitea linjasi.

Vapaavuoren mukaan urheilujärjestöjen on syytä tarkentaa sääntöjään.

– Urheiluyhteisön piirissä pitää vakavasti miettiä, pitääkö meidän keinovalikoimaamme kehittää niin, että mahdollisissa tulevissa tapauksissa keinovalikoimamme on laajempi, Vapaavuori sanoi.

Järvinen ennakoi valittavansa

Järvinen kommentoi tiistaina MTV :lle, että hän valittaa Urheilun oikeusturvalautakuntaan, jos häntä ei valita Tokioon. Järvinen kertoi MTV:lle informoineensa Olympiakomiteaa jo vuosi sitten, kun oikeusprosessi tuli vireille.

– Kun asiat tulivat vuosi sitten esille, halusin välittömästi alkaa käydä hyvin avoimesti läpi tilannetta sekä lajiliiton että Olympiakomitean kanssa. Tein tapahtumista niin kirjalliset kuin suullisetkin selvitykset. Sain silloin selkeän vihreän valon, että meidän olympiaprojekti saa jatkua, Järvinen sanoi MTV:lle.

Tänään kisoihin ei valittu muita kuin Nacra 17 -luokan kaksikko. Suomen olympiajoukkueen koko kasvoi 14:ään. Aiemmin kisoihin oli nimetty 12 urheilijaa.