Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hiihdon maailmancupiin tulossa muutoksia – cupia Salpausselällä vain joka toinen vuosi?

Kansainvälinen hiihtoliitto FIS kaavailee muutoksia maastohiihdon maailmancupiin, ja vaikutukset saattavat ulottua cupin perinteisiin järjestäjiin. Liiton maastohiihtokomitean esittämässä cup-kalenterissa kausille 2022–23, 2023–24 ja 2024–25 vaikutusta olisi muun muassa Lahden Salpausselän kisoihin.

Salpausselällä kisattaisiin päätöskisat kausille 2022–23 ja 2024–25, mutta kaudella 2023–24 ei Lahdessa cupia nähtäisi. Norjalaislehti Dagbladetin mukaan Lahti vuorottelisi cup-järjestäjänä Ruotsin Falunin kanssa.

FIS tavoittelee muutoksilla sitä, että parhaat urheilijat kilpailisivat jokaisessa cup-tapahtumassa. Merkitystä on myös matkustamisen vähentämisellä.

– Haluamme nähdä parhaat urheilijat jokaisessa kisassa, joten olemme tehneet suunnitelman, joka huolehtii urheilijoista paremmin. Eikä ilmastonmuutosta voi jättää huomioimatta, meidän on vähennettävä päästöjämme. Nykyisenlaisessa maailmancupissa lennämme liikaa, eikä se ole nykypäivänä hyväksyttävää. Maailmancupista on myös tullut liian kallista useille maille, kuten Italialle ja Ranskalle, jotka jättivät talvella kisoja pitämättä talouden takia, FIS:n kilpailujohtaja Pierre Mignerey kertoi Dagbladetille.

Hiihtoliiton toiminnanjohtaja Ismo Hämäläisen mukaan keskusteluja on käyty, säilyvätkö kaikki kolme lajia (maastohiihto, mäkihyppy, yhdistetty) sisältävät cup-tapahtumat vuosittaisessa kalenterissa. Lahden ohella näitä "Nordic Eventejä" ovat viime vuosina olleet vain Ruka ja Holmenkollen.

– Yksi ajatus on ollut, että tiettyjä vuorotteluja tulisi. Mutta keskustelut näistä ovat vielä alkuvaiheissa, tietyllä tapaa vielä ennenaikaista sanoa. Hiihtoliiton kanta on ollut, että Nordic Eventit säilytetään, Hämäläinen sanoo.

– Mutta iso haaste on se, että kilpailuja on tosi paljon ja kukaan ei halua luopua tuotteestaan.