Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ikiaikainen unelma täyttyy myös katsomossa – Huuhkajien fanit saavat palkintonsa

Jos on urheilu ilon, riemun, surun ja pettymyksen vuoristorataa, sitä on välillä jopa enemmänkin myös urheilufanius. Viime aikoina tämä on tuntunut Suomen miesten jalkapallomaajoukkueen eli Huuhkajien kannattajissa.

Kun Huuhkajat haihduttivat ikiaikaiset haamunsa yli puolitoista vuotta sitten ottamalla ensimmäisen kerran paikan arvoturnaukseen, Töölön jalkapallostadionin kentällä pulppusi riemua. Yksi kisapaikan sinetöineen Liechtenstein-voiton jälkeen kentälle juosseista faneista oli Marko Karvinen, ja hän muistaa hetken kuin eilisen päivän.

– Tuli vuodatettua kaikki pettymyksen kyyneleet stadionin nurmelle. Oli se aikamoinen hetki, kolmenkymmenen vuoden odotuksen jälkeen, Suomen Maajoukkueen Kannattajat ry:n (SMJK) puheenjohtaja Karvinen herkistyy vieläkin.

Tuon marraskuisen illan pilvistä seurasi kuitenkin vuoristorata alaspäin, syynä mikäpä muukaan kuin viime vuonna globaalisti ryöpsähtänyt koronaviruspandemia. Kulkutauti kuljetti Huuhkajien historian teon vuodella eteenpäin, ja toi epätoivon ja -uskon niin Karviselle kuin niin monelle muullekin fanille. Ikuinen odotus, eikö se lopukaan?

– Välillä on ollut aikamoista epätoivoa, kun ei yhtään tiedetty, mihin tämä kehkeytyy. Meillä (SMJK:ssa) oli jo pitkälle viedyt suunnitelmat, ja sitten tulikin se, että päästäänkö ollenkaan kisoihin!

Odottavan aika on pitkä, sanotaan. Tilannetta ei helpottanut se, että kaiken mahdollisen rajoitusviidakon keskellä EM-turnauksen järjestäjä Euroopan jalkapalloliitto (Uefa) vetäytyi aika lailla kuoreensa. SMJK kaipasi tietoa, jota ei oikein millään irronnut.

– Tiedottaminen ja avoimuus puuttui. Lähestyimme Uefaa, mutta sama automaattiviesti oli vastauksena joka kerta, Karvinen harmittelee.

Korona painoi kiintiöt alle puoleen

Palloliiton tapahtumapäällikkö Jukka Salasuo tietää kannattajien harmin epätietoisuudesta. Palloliittokin on kokenut Uefan hitautta, esimerkiksi tarkempi tieto maakohtaisista lippukiintiöistä saatiin vasta tällä viikolla ja Uefan sivuilla on ollut EM-matkaajille tärkeää tietoa välillä vanhentuneesti.

– Totta kai rajoitukset muuttuvat usein, ja onhan tämä ollut iso savotta kaikille osapuolille, Uefallekin. Onhan tämä ollut tietysti tosi hämmentävää faneille, ja välillä meillekin, Salasuo toteaa.

Ne kiintiöt ovat lopulta sitten seuraavat: Tanskaan noin 2 700 sekä Pietarin peleihin Venäjää ja Belgiaa vastaan noin 3 700 ja 4 300. Korona söi luvuista yli puolet: alun perin Tanska-peliin lippukiintiö oli noin 6 500, Venäjä-kohtaamiseen noin 9 000 ja alkulohkon päättävään Belgia-otteluun noin 10 000.

Lentäen, busseillen, muttei junaillen

Pandemian myötä moni EM-livehuumaan varautunut pettyi, kun pääsylippu jäi osumatta kohdille Uefan arpoessa tikettejä. Lipun saaneista puolestaan osa on perunut matkansa.

– Varsinkin kaveriporukoista osa on perunut reissunsa. Syitä ovat korona ja STM:n rajoitukset, ja myös ihmisoikeusasiat ovat tulleet esille perumisissa, Karvinen kertoo SMJK:n osalta.

Paikan päälle historiallista ensimmäistä Suomen miesten arvoturnausta seuraamaan lähtevät suuntaavat kisakaupunkeihin kuka mitenkin. SMJK:n kautta tarjolla on ollut niin charter-lentoa Kööpenhaminaan kuin busseja Pietariin. Loppuunmyytyinä.

VR:n ilmoitus siitä, että henkilöjunaliikennettä EM-kisoihin Venäjälle ei avata, oli SMJK:lle yllätys. Itse sankarit eli maajoukkue matkaa Pietariin maanantaina yksityisellä junavuorolla, mutta kannattajille moinen ei toteutunut.

– Mietimme sitä, mutta ei se toteutunut, Karvinen kertoo.

Nauttimaan - se on se olennaisin

Tunteiden vuoristorataa on varmasti jälleen luvassa, kun Huuhkajat hakee lopputurnauksessa jatkoa tuhkimotarinalleen. Kannattajat ottavat historiallisesta tapahtumasta kaiken irti tunnetasolla, mutta menestyspaineiden kanssa ei oikein tarvitse painia.

– Mennään nauttimaan hienoihin matseihin, Karvinen tiivistää sen olennaisen.

Joukkueelle fanien paikalla olo on tärkeää. Karvinen näkee kannattajien olevan "tavallaan yksi osa joukkuetta", ja päävalmentaja Markku "Riven johdolla me mentiin kisoihin" Kanerva on aina ollut samaa mieltä.

– Muistot siitä, kun yleisö juoksi kentälle, ne ovat uskomattomia. Se tunne oli uskomaton, Kanerva herkistyy muistamaan marraskuuta 2019.

– Toivottavasti kisoissa saamme paljon kannustusta jokaiseen peliin.