Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Sara Kuivisto kasvoi Porvoon Linnajoen yläasteen liikuntatunneilta kohti Tokion olympialaisia – Kuiviston liikunnanopettaja huomasi heti lahjakkaan juoksijan potentiaalin

Yleisurheilu: Porvoon Akilleen Sara Kuivisto taittoi koulumatkansa juosten, kuinkas muutenkaan.

Porvoon Akilleen Sara Kuivisto on hallinnut jo pidemmän aikaa suomalaista keskimatkanjuoksua. Toni Degerlund

Toni Degerlund

Porvoon Akilleen 29-vuotias keskimatkojen juoksija, Sara Kuivisto on kulkenut määrätietoisen matkan Linnajoen yläasteen liikuntatunneilta kohti Tokion olympialaisia. Vaikka Kuivisto nautti juoksemisesta jo lapsena, ei hän varsinaisesti harrastanut mitään lajia sen ihmeellisemmin ohjatusti. Yläasteen liikunnanopettaja, Jari Hyttinen kuitenkin kiinnitti huomiota lahjakkaan tytön liikkumiseen. Hyttinen houkuttelikin 16-vuotiaan Kuiviston Porvoon Urheilijoiden (PU) toimintaan, joka on johtanut tähän päivään. Kuivisto on tämän hetken Suomen kovin keskimatkojen juoksija 800 ja 1500 metrillä, 1500 metrin Suomen ennätysnainen, ja kohta hän pääsee myös debytoimaan olympialaisissa.

Liikunta on ollut aina Kuiviston lempiaine koulussa. Jari Hyttisenkin Kuivisto muistaa kouluajoiltaan hyvin.

– Jari oli silloinkin, sellainen Jari kuin nykyäänkin. Eli hommat piti liikkatunnilla suorittaa jämptisti, ja hänen toimintatapansa jakoi oppilaat tykkääjiin ja vähemmin tykkääjiin.

– Itse koin, että lusmuilijoita Jari ei sietänyt, mutta yrittämällä parhaansa, sai myös ansaittua ja hyvää palautetta.

– Koulun liikkatunnit olikin mun lemppariaine, ja vaikka välineeni eivät aina olleet ihan kohdillaan, niin yritystä ainakin oli, Kuivisto naureskelee.

– Mulla ei ollut kouluaikoina edes kunnon lenkkareita, ja Jari aina ihmetteli, kun minä juoksin Porvoon Epoosta kouluun, ja päihitin pojatkin liikuntatunnilla juoksujutuissa.

Koulun liikkatunnit oli mun lemppariaine.

– Muistan hyvin myös ensimmäiset koulujen väliset yleisurheilukisani ala-asteella, jossa osallistuin 60 metrin juoksuun ja pituushyppyyn.

– Äitini ja isäni olivat katsomassa kisoja Keskuskentän aidan reunalla, ja se 60 metriä meni ihan hirveen huonosti.

– Taisin olla viimeinen, joka hävetti ihan hirveesti. Äiti ja isä tulivat katsomaan kisoja, ja minä olin ihan surkea.

Sara Kuivisto panostaa ensisijaisesti 800 metriin, jossa tavoitteena on tänä kesänä pistää SE-lukemat uusiksi. Toni Degerlund

Tuskinpa Kuiviston vanhemmat ovat tyttöään silloinkaan hävenneet, mutta tästä alkoi tapahtumasarja, jossa Kuivisto ei halunnut enää hävitä kenellekään kilpailuissa. Kun Kuivisto lopulta, 16-vuotiaana meni Hyttisen kehotuksesta, kokeilemaan ensimmäistä kertaa ohjattua harjoittelua Porvoon Urheilijoihin, imaisi yleisurheilu lopullisesti mukaansa. Porvoon Urheilijoissa Petri Sundén ja Perttu Uotila ottivat Kuoviston siipiensä suojaan, jotka niin ikään huomasivat nopeasti hänen lahjakkuutensa. Aluksi Kuivisto juoksi vähän kaikkia mahdollisia matkoja. Ensimmäisiin tilastokelpoisiin kilpailuihinsa Kuivisto osallistui heti ensimmäisenä vuonna harjoittelun aloitettuaan, vuonna 2008. Ensimmäisissä kilpailuissaan hän juoksi 100 ja 300 metrin matkat. Pikkuhiljaa matkat kuitenkin pitenivät, joka tuntui myös enemmän sopivammalta.

Muistan todella hyvin, kun menin PU:n treeneihin ensimmäisen kerran.

– Juoksin aluksi matkoja laidasta laitaan, mutta ensimmäisen Suomen mestaruuteni voitin nuorten esteissä jo puolitoista vuotta siitä, kun aloitin Porvoon Urheilijoissa, Kuivisto kertoo.

– Meillä oli hyvä harjoitusporukka useamman saman ikäisen tytön kanssa, ja voitimmekin sillä porukalla useamman SM-mitalin viestijuoksuissa. Innostuin kyllä heti treenaamisesta, kun pääsin mukaan porukkaan.

– Muistan todella hyvin myös ensimmäisen kerran, kun menin PU:n treeneihin, ja valmentajat halusivat vähän katsoa missä mennään.

– Minulla oli taas jotkut ihmeelliset kengät, eivätkä nekään tainneet olla edes oikeat lenkkarit. Treeni juostiin Joonaanmäellä.

– Muistan vieläkin sen kohdan, missä minun piti juosta noin 60 metriä kovaa. Se ei kuitenkaan mennyt kovin hyvin, mutta Pete keksi ovelana, että sanoi ottavansa aikaa, niin johan sujui paremmin. Eikä sitten kuulemma edes oikeasti kellottanut, Kuivisto nauraa.

– Lopuksi minut pistettiin tyttöjoukon perään juoksemaan kolmen kilometrin kierros. Sanottiin, että ei kannata sitten ihmetellä, jos ei pysy perässä. Vauhti on kovaa!

– Sisuunnuin siitä, ja roikuin väkisin mukana, vaikka en oikeasti oikein edes jaksanut sitä vauhtia.

Porvoon Akilleen Sara Kuivisto on parantanut joka kausi omia ennätyksiään juoksemillaan matkoilla. Toni Degerlund

Tiesin Arin omaavan itsekin kovan taustan, joten uskoin hänen olevan erittäin pätevä, enkä erehtynyt.

Parikymppisenä Kuivisto halusi ottaa uuden askeleen kohti huippu-urheilua. Hän tiesi porvoolaisen keskimatkojen taiturin, Ari Suhosen, joka oli 1980-luvun loppupuolella ja 1990-luvun alkupuolella Suomen paras keskimatkojen juoksija. Kuivisto soittikin Suhoselle, ja kysyi, haluaisiko hän alkaa valmentamaan häntä kohti keskimatkojen Suomen kärkeä. Kaksikon yhteistyö on kestänyt nyt kymmenen vuotta, ja Kuiviston urakehitys on ollut hyvin nousujohteista. Kuivisto on juossut joka kausi omat henkilökohtaiset ennätyksensä 800 ja 1500 metrillä.

– Kun otin Ariin yhteyttä, halusin hieman uusia tuulia uralleni, Kuivisto kertoo.

– Tiesin Arin omaavan itsekin kovan taustan, joten uskoin hänen olevan erittäin pätevä, enkä erehtynyt.

– Jos PU:n tyttöryhmä opetti minut urheilijaksi, niin Ari opetti minut vastaavasti kansainvälisen tason juoksijaksi. Hänen sitkeyttään ja uskoa, kykyihini täytyy ihailla.

– Silloin kun on ollut hankalaa ja oma uskoni on meinannut loppua, niin Arin ei, ja hän on taas saanut nostettua minut pystyyn.

– Se ei ole vain sanonta, että se urheilija on kova, joka aina jaksaa nousta uudelleen ylös epäonnistumisen tai vamman takia. Se on juurikin niin.

– Itsellenikin tuli vammoja yhdessä vaiheessa paljon, ja silloin oli kyllä usko koetuksella. Onneksi ei luovutettu, vaan paiskittiin Arin kanssa hommia kahta kauheammin.

– Asenne ja kovuus on juoksemisessa tärkeintä, ja siitä olen myös saanut Arilta hyvät eväät.

– On helppoa, kun valmentaja tuntee urheilijansa hyvin. Harjoituksissa Ari tietää, vain katsomalla, millä rasitustasolla menen. Meidän ei tarvitse käyttää sanoja.

– Myös kuntohuippuni hiominen, onnistuu meillä vain koko ajan paremmin, kun tiedämme jo niin tarkalleen miten saamme hiottua sen kohdilleen.

– Olen aina ollut innokas ja kova harjoittelemaan. Sen vuoksi Ari suunnitteleekin ohjelmani minuutilleen mitä juoksen milloinkin.

– Jos saisin itse vapaat kädet juoksumääräni suhteen, luulen ja tiedänkin, että siitä seuraisi katastrofi, Kuivisto naureskelee.

Ari Suhonen (vas.) ja Sara Kuivisto ovat tehneet tiivistä yhteystyötä jo kymmenen vuotta. Toni Degerlund

Ari Suhonen on valmennettavastaan ylpeä. Ensimmäisen kerran kaksikko tapasi toisensa elokuussa 2011, kun Kuivisto oli soittanut Suhoselle. Suhonen halusi kuitenkin keskustella ensin ennen päätöstään muun muassa tavoitteista ja valmennukseen liittyvistä yksityiskohdista.

– Ensitapaamisestamme jäi hyvin mieleen, että Saralla oli jalat tukevasti maanpinnalla, ja tavoitteet olivat realistiset, Suhonen kertoo.

– Huomasin heti, että Sara selvästikin tykkää juoksemisesta, ja oli valmis tekemään kovaa työtä pitkäjänteisesti.

– Minulla olikin helppo päätös lähteä yhteistyöhön ensitapaamisemme jälkeen, joka on nyt tosiaan kestänyt jo kymmenen vuotta.

Sara on hyvä kilpailija ja nauttii kilpailemisesta.

– Sara on pystynyt joka vuosi parantamaan ennätyksiään, sekä on kehittynyt ja mennyt eteenpäin tämän kymmenen vuoden aikana. Nyt olemme edenneet siihen pisteeseen, että Sara on SE-juoksija.

– Viimeistään kesällä 2018 olin varma, että Sara tulee rikkomaan molemmat ennätykset. 1500 SE on nyt Saran ja 800 metrin SE on vain enää ajan kysymys. Paras ja hienoin paikka sen rikkomiselle olisi olympialaiset.

– Sara on lahjakas ja hänen ominaisuutensa ovat keskimatkoille sopivat. Harjoitusohjelmamme on ollut yksilöllinen ja optimaalinen, jossa on huomioitu Saran vahvuudet ja heikkoudet.

– Meidän yhteistyömme on ollut hyvää ja toimivaa. Sara on ollut valmis harjoittelemaan paljon ja kovaa, sekä pitkäjänteisesti ja tunnollisesti.

– Sara on hyvä kilpailija ja nauttii kilpailemisesta. Ja ennen kaikkea hänen motivaationsa juosta hyvin, on kova. Lisäksi Sara on erittäin sinnikäs ja todella päättäväinen.

– Meidän yhteistyömme on ollut alusta saakka tiivistä ja olemme onnistuneet todella hyvin. Olen varma, että me molemmat olemme tyytyväisiä kymmenen vuoden yhteistyöhömme.

– Olemme oppineet tuntemaan toisemme hyvin. Meillä on hyvä ja toimiva valmennussuhde.

Porvoon Akilleen Sara Kuivisto matkustaa perjantaina Japaniin valmistautumaan tuleviin olympalaisiin. Toni Degerlund

En siis tyydy vain siihen, että olen päässyt olympialaisiin, vaan haluan myös onnistua siellä.

Perjantaina Kuivisto pakkaa matkalaukkunsa ja matkaa kohti Tokiota. Olympialaiset alkavat Japanissa 23. heinäkuuta, ja kestävät 8. elokuuta saakka. Porvoolainen pääsee tosi toimiin 30.7., kun naisten 800 metrin alkuerät vihelletään käyntiin. 1500 alkuerät alkavat vastaavasti 2.8. Kuivistolla on tavoitteena selvittää tiensä välieriin, joka on hänen itsensä, ja valmentaja Suhosen arvion mukaan täysin realistinen tavoite. Edellisen kerran Porvoon Akilleesta on oltu muuten olympialaisissa vuonna 1984, kun Harry Hannus, Patrick Wackström ja Sixten Wackström edustivat Suomea pyöräilyssä Los Angelesin olympialaisissa. Ensimmäinen Akilleen olympiaurheilija oli vastaavasti Eemil Kukko, joka osallistui vuonna 1912 Tukholman olympialaisiin pituudessa, keihäässä ja viisiottelussa. Kaikkiaan Akilleesta on ollut olympialaisissa yhteensä 13 urheilijaa ennen Kuivistoa, joka on siis seuran 14:s urheilija olympialaisissa. Mitaleille ovat päässeet Adolf Lindfors (1920, paini), Arthur Lindfors (1920 ja 1924, paini) ja Heikki Liimatainen (1920 ja 1924, maastojuoksu). Kuivistolle olympialaiset ovat unelma, joka nyt toteutuu, mutta millekään lomamatkalle hän ei suostu lähtemään.

– Onhan olympialaiset kaikille huippu-urheilijoille tavoittelemisen arvoinen asia, mutta itse ainakin haluan myös juosta siellä tähän astisen elämäni parhaat juoksut, Kuivisto korostaa.

– En siis tyydy vain siihen, että olen päässyt olympialaisiin, vaan haluan myös onnistua siellä.

– Uskon täysin, että minulla on mahdollisuus edetä alkueristä jatkoon, jos onnistunut täydellisesti.

– Jos juoksun jälkeen tulee tunne, että en olisi parempaan pystynyt, olen tyytyväinen suoritukseeni.

– Tosi hyvä lähtökohta lähteä Tokioon, kun on itsevarma olo, ja tiedän, että olen todella hyvässä kunnossa.

Lue myös: Jari Hyttinen näki heti Sara Kuiviston potentiaalin toimiessaan tämän liikunnanopettajana Linnajoen yläasteella

Lue myös: Rennosti mutta nopeasti – 800 metrin juoksu pähkinänkuoressa

Taustat

Sara Kuivisto

Kotipaikka: Porvoo.

Ikä: 29 vuotta.

Seura: Porvoon Akilles (kasvattiseura Porvoon Urheilijat).

Parhaat saavutukset (omasta mielestä): 1500 m SE, sisäratojen 800/1500 SE, EM hallit 8. sija 2021, Euroopan joukkuemestaruuskisat 1 liiga 1500 m voitto 2021 ja olympiapaikka 800/1500 metrillä. Sekä Suomen mestaruudet, sekä kaikki Suomen ennätykset.

Lempiruoka: Olen ammatiltani kokki, joten tykkään ihan kaikesta.

Lempimusiikki: ”Kaikkiruokainen”.

Motto: Who dares, wins (suom. Se, joka uskaltaa, voittaa).

Taustat

Porvoon Akilleen olympiaedustajat

1912 Eemil Kukko Akilleen ensimmäinen osallistuja Olympiakisoissa. Oli mukana Tukholman kisoissa, ja oli pituudessa 24:s ja keihäässä 18:s. Hän osallistui myös viisiotteluun, mutta ei menestynyt tässä.

1920 Adolf ja Arthur Lindfors, Heikki Liimatainen Antwerpenin kisoissa Adolf Lindforsista tuli, 42-vuotiaana, Akilleen ensimmäinen olympiavoittaja voittamalla painin raskas sarja. Arthur Lindfors voitti vastaavasti hopeaa painin kevyessä raskaassa sarjassa. Heikki Liimatainen saavutti kultaa maastojuoksun joukkuekisassa (H Liimatainen, Paavo Nurmi, T Koskenniemi). Henkilökohtaisessa kisassa Liimatainen oli 7:s. 10 000 metrin finaalissa Liimatainen oli myös 7:s.

1924 Arthur Lindfors ja Heikki Liimatainen Arthur Lindfors voitti Pariisissa toistamiseen hopeaa painin kevyessä raskaassa sarjassa. Heikki Liimatainen juoksi vastaavasti kultaa maastojuoksun joukkuekisassa. (H Liimatainen, Paavo Nurmi, Ville Ritola). Henkilökohtaisessa kisassa Liimatainen oli 12:s.

1928 Raul Hellberg Pyöräilijä Raul Hellberg oli 10:s maantieajossa Amsterdamissa.

1936 Paul ”Palle” Virtanen Virtanen osallistui Berliinissä 100 metrille, mutta karsiutui alkuerissä, sekä 4 x 100 metrille.

1948 Thorvald Högström Pyöräilijä Thorvald Högström osallistui Lontoon olympiakisoihin. Hän keskeytti maantieajon ja oli mukana joukkueajossa, jossa Suomen joukkue oli 11:s neljällä kilometrillä.

1952 Ruben Forsblom ja Nils Henriksson Helsingin olympiakisat: pyöräilijä Ruben Forsblom oli mukana maantieajossa, mutta keskeytti. Pyöräilijä Nils Henriksson oli vastaavasti mukana 4 kilometrin joukkueajossa, jossa Suomi oli 15:s.

1956 Torbjörn Lassenius Lassenius oli 7:s 10-ottelussa Melbournessa.

1968 Ole Wackström Pyöräilijä Ole Wackström oli 57:s maantieajossa ja 16:s 4 kilometrin rata-ajossa Mexicossa. Wackström oli myös mukana Suomen joukkueessa joukkuetempossa. Joukkueen sijoitus oli 19:s.

1972 Ole Wackström ja Harry Hannus Pyöräilijät Ole Wackström ja Harry Hannus olivat mukana Münchenin olympialaisissa. Molemmat keskeyttivät maantieajon. Wackström ja Hannus olivat mukana myös Suomen joukkueen joukkuetempossa. Joukkueen sijoitus oli 18:s.

1976 Harry Hannus Montrealissa pyöräilijä Harry Hannus oli 20:s maantieajossa ja 12:s rata-ajon 4 kilometrin alkuerissä.

1980 Harry Hannus, Patrick Wackström ja Sixten Wackström Pyöräilijät Harry Hannus, Patrick Wackström, Sixten Wackström osallistuivat Moskovan olympiakisoihin. Hannus oli 12:s maantieajossa ja Patrick Wackström keskeytti. Joukkuetempossa Suomi oli 7:s (Hannus, P Wackström ja S Wackström). 4 kilometrin rata-ajossa Sixten Wackström oli 11:s.

1984 Harry Hannus, Patrick Wackström ja Sixten Wackström Pyöräilijät Harry Hannus, Patrick Wackström, Sixten Wackström edustivat Suomea Los Angelesissa. Hannus oli 31:s ja P Wackström 38:s maantieajossa. Joukkuetempossa Suomi oli 13:s (Hannus, P Wackström ja S Wackström). Sixten Wackström oli 20:s 4 kilometrin rata-ajon alkuerissä.

2021 Sara Kuivisto Kuivisto juoksee Tokiossa naisten 800 ja 1500 metrillä.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut