Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Suomalaisratsukolta vaaditaan valppautta ja rohkeutta

Henri Ruosteen mukaan kouluratsastuksessa onnistunut suoritus edellyttää, että sekä ratsastajalla että hevosella on hyvä päivä. Jussi Nukari / LEHTIKUVA

Pasi Rein / STT

Henri Ruoste ja 11-vuotias ruuna Kontestro Db valmistautuvat kouluratsastuksessa kuuden ja puolen minuutin virheettömään suoritukseen. Perjantaina eläinlääkärin tarkastuksen jälkeen ratkeaa, alkaako kisaurakka lauantaina vai sunnuntaina.

Hyvä virheetön suoritus edellyttää kaksikolta levollista varmuutta ja yhteistyötä.

– Molemmilla pitää olla hyvä päivä. Eikä kyse ole vain keskittymisestä ja palautumisesta, Ruoste ennakoi kilpailua keskiviikkona.

– Mitä isompi areena, sitä enemmän keskittyminen molemmilla voi siirtyä suorituksesta ympäristöön. Eikä puhuminen tai mentaalitreeni auta, kun yhteys eläimen kanssa on erilainen kuin yhteys ihmiseen.

Ratsastajalta se vaatii valppautta. Pitää tarkkailla ympäristöä sekä samalla aistia hevosen tila ja reaktiot ärsykkeisiin.

– Pitää seurata tilannetta ja yrittää antaa hevoselle rohkeutta ja tukea, Ruoste tiivisti.

– Kaikki on ekasta vedosta kiinni. Kuusi ja puoli minuuttia täytyisi mennä virheettömästi ja hyvin.

Tokiossa ratsastetaan samalla areenalla kuin Tokion 1964 kisoissa ja helteen takia illalla kello 17:stä eteenpäin.

"Konsta" hakee vielä tuntumaa

Kontestro eli "Konsta" ei ole vielä toipunut pitkästä matkasta ja karanteenista. Myös olosuhteisiin on edelleen totuttelemista.

– Hevonen ei ole totaalisesti palautunut eikä sopeutunut ilmastoon. Onneksi on vielä muutama päivä aikaa, jotta ennättäisi nostaa treenitason kisatilannetta vastaavaksi, Ruoste kuvasi valmistautumisen tilaa.

– Sekin aiheuttaa hevosille vähän ekstraa, että kilpailemme illalla valojen alla. Hevoset saattavat jännittää, mutta sitä päästään kuitenkin harjoittelemaan täällä. Ehtii vähän tottua.

Keskiviikkona ratsukko pääsi ensimmäistä kertaa Equestrian parkin kilpailuareenalle ja torstaina uudestaan.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut