Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Salazarille toimintakielto dopingin lisäksi seksuaalisten ja emotionaalisten väärinkäytösten vuoksi

Useampi Alberto Salazarin valmentama naisjuoksija on kertonut julkisuudessa joutuneensa tämän silmätikuksi painonsa takia. AFP / LEHTIKUVA

STT

Dopingin takia nelivuotista toimintakieltoa kärsivä juoksuvalmentaja Alberto Salazar on saanut elinikäisen toimintakiellon yhdysvaltalaiselta SafeSportilta , joka pyrkii suojelemaan urheilijoita seksuaalisilta, fyysisiltä ja emotionaalisilta väärinkäytöksiltä. Salazarilla on kymmenen arkipäivää aikaa valittaa päätöksestä.

Maailman tunnetuimpiin kestävyysjuoksuvalmentajiin kuuluva Salazar, 62, sai vuonna 2019 nelivuotisen toimintakiellon dopingin takia. Hän on valittanut toimintakiellosta Urheilun kansainväliseen välitystuomioistuimeen Casiin.

SafeSport ilmoitti toimintakiellon perusteeksi seksuaaliset ja emotionaaliset väärinkäytökset, mutta ei avannut tarkemmin toimintakiellon taustoja. Useampi Salazarin valmentama naisjuoksija on kertonut julkisuudessa joutuneensa tämän silmätikuksi painonsa takia.

Amerikkalaisjuoksija Mary Cain kirjoitti 2019 The New York Timesissa joutuneensa Salazarin valmennuksessa niin ahtaalle, että hän pohti itsemurhaa. Cainin mukaan Salazar painosti häntä laihduttamaan niin paljon, että Cainin kuukautiset loppuivat kolmeksi vuodeksi.

Salazar valmensi pitkään Oregon Projectissa, joka oli urheiluvälinevalmistaja Niken rahoittama harjoitusryhmä vuosina 2001–2019. Nike lopetti harjoitusryhmän rahoittamisen sen jälkeen kun Salazar oli saanut toimintakiellon dopingista.

Salazarin valmentamista urheilijoista tunnetuin oli Britannian nelinkertainen olympiavoittaja Mo Farah, joka valmentautui Salazarin opein vuosina 2011–2017.

Kommentoi

Mainos: Keskisuomalainen

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut