Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yleisurheilu valtaa uinnilta tilaa Tokiossa, Raitanen ja Kuivisto radalle jo aamulla

Kesäolympialaisten perinteisessä aikataulutuksessa uinti aloittaa, ja yleisurheilu hallitsee viimeistä kisaviikkoa. Tänä viikonloppuna isot lajit ovat Tokiossa hetken aikaa lomittain, sillä yleisurheilu alkaa ja uinnissa on vielä kolme kisapäivää jäljellä.

Estejuoksija Topi Raitanen aloittaa suomalaisten yleisurheilijoiden kilpailut tänään, kun hän osallistuu Tokion olympiastadionilla kello 4.04 juostavaan 3 000 metrin esteiden kolmanteen alkuerään.

Yleisurheilijoista kisaa aamuyöllä Suomen aikaa myös Sara Kuivisto 800 metrin alkuerissä. Kumpikin joutuu radalle epätyypilliseen aikaan, sillä paikallista aikaa ei olla vielä puolipäivässä.

– Tyypillisesti olen käynyt verryttelemässä kahdeksan tuntia ennen starttia normaalina kisapäivänä. Nyt meikäläistä ei nähdä juoksemassa yhdeltä yöllä, Raitanen ennakoi.

Raitasen tavoin Kuivisto kisaa lajinsa viimeisessä alkuerässä (erä 6 kello 5.05), mistä voi olla hyötyä, kun ratkotaan jatkopaikkoja aikavertailun perusteella.

Estejuoksussa kunkin erän kolme parasta menee finaaliin, ja heille haetaan seuraa kuudesta juoksijasta ajan perusteella. Naisten kahdella ratakierroksella systeemi on sama, mutta finaalin sijasta tähtäimessä on välieräpaikka.

– Tavoite on päästä alkueristä jatkoon, ja luotan, että jatkoon mennään. Olen vähän pettynyt, jos ei onnistu, Kuivisto sanoi ja oli tyytyväinen viimeistelyleiriin Japanissa.

Iltakisoissa urakkansa aloittavat kolmiloikkaajat Kristiina Mäkelä ja Senni Salminen, jotka tähyävät sunnuntaiseen finaaliin. Karsintaraja on 14,40. Toisissa olympialaisissaan kisaavan Mäkelän ennätys on sentin karsintarajaa parempi. Hän haluaa selvitä karsinnasta yhdellä hypyllä, jotta on parhaimmillaan sunnuntaina.

– Nyt pääkilpailu on se finaali, ja sinne on jätetty parhaat paukut, Mäkelä kertoi.

Kesällä kahdesti Suomen ennätystä parantanut Salminen on ensimmäisissä aikuisten maailman tason arvokisoissaan.

– Karsinnassa tarvitaan perushyppy, ja sen pitäisi olla siinä, parhaimmillaan 14,63 venyttänyt Salminen ennakoi.

Potkonen toista kertaa kehässä

Rion kisojen ainoa suomalaismitalisti Mira Potkonen nyrkkeilee alle 60-kiloisten toisella kierroksella. Hän kohtaa sarjassa toiseksi sijoitetun Etelä-Korean Oh Yeon-jin. Ottelu alkaa kello 11.48 Suomen aikaa.

Tiistaina avausottelunsa voittanut, mutta ottelussa väsähtänyt Potkonen myönsi, ettei ottelu ollut häneltä nappisuoritus.

– Toivottavasti pystyn nyt rentoutumaan ja ottelemaan omalla tasollani paremmin, Potkonen sanoi.

Tenkanen kohti mitalilähtöä

Miesten golfissa Kalle Samoojalla on varhainen startti kello 1.41 Suomen aikaa, ja Sami Välimäki lähtee toiselle kierrokselle kello 3.36. Eilen Samoojalla oli vaikeuksia saada avauslyöntejään väylille ja hän jatkaa kisaa 59. sijalta. Välimäki on 60 pelaajan joukon keskivaiheilla.

Purjehduksessa Tuula Tenkanen hakee varmistusta pääsylleen Laser radialin sunnuntaiseen mitalilähtöön. Tenkanen on toisena ennen päivän kahta lähtöä. Laser standardissa Kaarle Tapper yrittää nousta 13. sijalta kymmenen sakkiin. Purjehdus alkaa kello 6.05.

Uinnissa Ari-Pekka Liukkonen ja Fanny Teijonsalo aloittavat päälajinsa 50 metrin vapaauinnin. Matkan Euroopan mestari Liukkonen ui 9/10 alkuerässä kello 13.18. Teijonsalo ui 9/11 alkuerässä kello 13.41. Kumpikin kilpaili olympia-altaassa jo 100 metrin vapaauinnissa, jossa kisat päättyivät alkueriin.