Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tokion olympialaisten siirto oli Castrenin onni, pari vuotta sitten golfin olympiakenttään tutustuivat eri naiset

Jos Tokion olympialaiset olisi järjestetty ajallaan vuosi sitten, Ursula Wikström olisi pelannut Sanna Nuutisen rinnalla keskiviikkona alkavassa naisten golfturnauksessa. Parrasvaloihin loistopelillään noussut Matilda Castren oli vuosi sitten maailmanlistalla vasta 942:s, mutta hätyyttelee jo 50 parhaan kaartia.

Castren on kiistatta Suomen ykköspelaaja, jolla on tältä kaudelta meriitteinä voitto naisten arvostetuimmalla golfkiertueella LPGA:lla sekä ykkössija Euroopan-kiertueen Turun kilpailusta. Juuri ennen Tokiota hän oli 19:s Ranskassa pelatussa Evian-arvoturnauksessa.

Nuutinen on yhtä selvä kakkonen yllettyään Euroopan-kiertueella kausilla 2020–2021 viidesti kolmen parhaan joukkoon.

Pari vuotta sitten tilanne näytti aivan toiselta.

– Kävimme Ursulan (Wikström) ja Nooran (Noora Komulainen) kanssa pelaamassa täällä yhden kierroksen valmistautuaksemme olympialaisiin. Matildan nousua ei silloin osattu ennakoida, kertoi valmentaja Petteri Nykky seuratessaan Castrenin harjoittelua Kasumigasekin kentän harjoitusalueella.

Castrenin lisäksi Nykky valmentaa Wikströmiä ja Komulaista. Sekä MM-kotikisoihin valmistautuvaa miesten salibandymaajoukkuetta, mutta se on jo eri juttu.

Kasumigasekin kentälle ei niin vain tulla, sillä pelaajamäärät on rajattu tiukasti. Nykyn tietojen mukaan kentälle pääsee aamuisin vain 30 pelaajaa ja iltapäivisin sama määrä. Tavallisella suomalaisella golfkentällä 60 pelaajan raja ylittyy usein jo aamukymmeneen mennessä.

– Olympiakomiteassa tehtiin iso työ, että pääsimme silloin tänne, Nykky kiitteli.

Suomi-paita motivoi

Wikström ja Komulainen nauttivat viisi vuotta sitten täysillä Rion olympiakokemuksista, sillä ennen pandemiaa urheilukin oli rennompaa.

– Riossa oli kiva kisakyläfiilis, ja pääsi katsomaan muita lajeja, Wikström muisteli Turussa pelatun Euroopan-kiertueen kisan tiedotustilaisuudessa kesäkuussa.

– Oli hienoa, että tässä lajissa pääsi laittamaan Suomi-paidan päälle. Vaikka aina pelaa suomalaisena, olympialaisissa pelaa maalle, Wikström korosti. Golf palasi olympiaohjelmaan Riossa yli sadan vuoden tauolta.

Wikström luottaa siihen, että Castren ja Nuutinen pystyvät tavoittelemaan mitalia, koska kisoissa on vain 60 pelaajaa.

Toukokuussa esikoistyttärensä synnyttänyt Komulainen piti juuri Suomen edustamista Rio-kokemuksen isoimpana juttuna.

– Olin jo monta vuotta halunnut olympialaisiin ja treenasin tosi kovaa päästäkseni sinne. Harmi, että kisat eivät menneet ihan putkeen, Komulainen kertoi kesällä Turussa.

Hän oli Riossa 48:s ja Wikström 44:s.