Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Naisten jääkiekkomaajoukkue lähtee MM-kisoihin ilman tähtivahti Rätyä – "Valitsin Nooran, hän kieltäytyi"

Noora Räty oli Suomen maalivahti hopeamitaleihin päättyneissä vuoden 2019 MM-kotikisoissa Espoossa. MIKKO STIG / LEHTIKUVA

Anssi Rulamo / STT

Suomen naisten jääkiekkomaajoukkue lähtee elokuun lopun MM-kisoihin muuttumattomalla ryhmällä. Joukkueesta loistaa poissaolollaan yksi keskeinen nimi, tähtimaalivahti Noora Räty.

– Valitsin Nooran, hän kieltäytyi, kertoi maajoukkueen päävalmentaja Pasi Mustonen tiistain tiedotustilaisuudessa.

Mustonen sanoi, että Rädyn kieltäytyminen oli yllätys. Hän ei lähtenyt avaamaan tilannetta enempää eikä kommentoimaan sitä, vaikuttaako Rädyn päätös tämän mahdollisuuksiin tulla valituksi ensi talven Pekingin olympiajoukkueeseen.

Räty kertoi Ilta-Sanomien tiistaina julkaisemassa haastattelussa, että kieltäytyi MM-matkasta, koska ei voi jättää päivätyötään Yhdysvalloissa. Räty pyörittää Minnesotassa omaa maalivahtikoulua.

– Tällä hetkellä siellä on noin 115 maalivahtia. Jos sieltä lähtee kuudeksi viikoksi pois, ei tarvitse odottaa, että asiakkaat tulisivat takaisin. Elokuu on tärkeää sesonkiaikaa, Räty kertoi IS:lle ja sanoi tähtäävänsä yhä olympiajoukkueeseen.

Mustonen totesi, että Rädyn poisjäännistä huolimatta Suomen maalivahtiosasto on kunnossa.

Pitkä arvokisatauko lisää arvaamattomuutta

MM-kisat piti alun perin pelata toukokuussa, mutta ne siirrettiin koronavirustilanteen takia pelattavaksi 20.–31. elokuuta. Kisat pelataan Kanadassa Calgaryssä.

Suomen joukkue on täsmälleen sama kuin se, joka valittiin jo kevään kisoihin. Valmennusjohto linjasi keväällä, että kisoihin tehdään uudet valinnat, mutta tarvetta muutoksiin ei lopulta kesän leirin jälkeen ollut.

MM-joukkueessa on kahdeksan arvokisojen ensikertalaista, mutta myös monia konkareita, kuten kapteeni Jenni Hiirikoski. Eniten pelaajia on Kiekko-Espoosta ja ruotsalaisseura Luulajasta, viisi kummastakin.

Koronapandemian takia edellisistä arvokisoista on vierähtänyt tavallista pidempi aika, yli kaksi vuotta. Nuo kisat olivat Espoon kevään 2019 MM-kisat, joissa Suomi taipui dramaattisten vaiheiden jälkeen finaalissa jatkoaikatappioon.

Mustosen mukaan pitkä arvokisatauko tekee tilanteesta kutkuttavan.

– Meillä ei ole kosketusta vastustajiin, mutta muilla on sama, heillä ei ole kosketusta meihin. Voimasuhteet nähdään siellä alkusarjan aikana, Mustonen totesi.

– Muutkin miettivät, että missä pirussa se Suomi menee. Kyllä Kanadassakin hierotaan nystyröitä, kun ei ole päästy kohtaamaan meitä.

Leirillä on hiottu pelaamista Pohjois-Amerikan kapeassa kaukalossa. Mustosen mukaan se merkitsee sitä, että maalineduspelaamisen merkitys korostuu.

Ajankohta on osalle joukkueista tuskainen

Kisoista tekee poikkeukselliset myös ajankohta. Elokuu on tavallisesti urheilijoille harjoituskautta, mutta nyt pitäisi olla parhaassa pelikunnossa.

Mustonen uskoo, että ajankohdalla on vaikutuksensa, ja arvelee sen voivan johtaa kisoissa yllätystuloksiin.

– Siellä on joukkueita, joille tämä on tuskainen ajankohta. Jalka voi loppua osalla joukkueista, Mustonen arvioi.

Hän kertoo luottavansa Suomen iskukykyyn.

– Ajankohdasta ei ole meille haittaa. Meillä on hyvä fyysinen kunto, ja jalka liikkuu vielä viimeisenäkin pelipäivänä.

Kapteeni Hiirikoskikin sanoo, ettei elokuussa pelaaminen haittaa.

– Olen itse tottunut olemaan keskellä kesää jäällä. Uskon, että ollaan joukkueena kovassa iskussa.

Kevään 2019 tappio kasvatti nälkää

Kanadan MM-kisat ja Pekingin olympialaiset ovat Mustosen viimeiset arvokisat naisleijonien peräsimessä, sen jälkeen vetovastuu siirtyy Juuso Toivolalle. Mustosen mukaan tämä ei ainakaan vähennä hänen motivaatiotaan saavuttaa menestystä MM-kisoissa.

Lisänälkää sekä Mustoselle että pelaajille tuo myös julma tapa, jolla Suomi jäi hopealle vuoden 2019 MM-kisoissa.

– Itsellä ne kokemukset ovat muuttuneet positiiviseksi mielikuvaksi. Moni on saanut niistä voimaa mennä eteenpäin, Hiirikoski kertoo.

Mustonen kertoo muistavansa tuon ottelun "niin pitkään kuin pää ja muisti pelaavat."

– Ei se vaikuta meidän pelaamiseen. Mutta haluamme näyttää, että me ansaittiin maailmanmestaruus, Mustonen sanoo.

– Suomen naiset tulevat voittamaan maailmanmestaruuden tai olympiakultaa. Kyse on vain ajasta, meneekö siinä viisi viikkoa vai viisi vuotta.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut