Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Italian miesten nelikko palautti pikaviestin olympiavaltikan Eurooppaan – ME-mies Cheptegei liitti arvokisojen kultaketjuunsa 5 000 metrin voiton Tokion olympialaisissa

Italia on voittanut Tokiossa miesten 4x100 metrin juoksun olympiakultaa. Se kukisti voittoajallaan 37,50 toiseksi sijoittuneen Britannian yhdellä sadasosasekunnilla.

Kolmas tiukassa finaalissa oli Kanada ajalla 37,70.

Italian joukkueessa juoksivat Lorenzo Patta, Marcell Lamont Jacobs, Eseosa Fostine Desalu ja Filippo Tortu.

Eurooppalainen maa oli voittanut miesten pikaviestin olympiakultaa edellisen kerran Ateenassa 2004, jolloin Britannian nelikko oli viestifinaalin nopein.

Kaksien edellisten olympiakisojen 4x100 metrin viestivoittoaan puolustanut Jamaika oli Tokion finaalissa vasta viides. Pikaviestin takavuosien hallitsija Yhdysvallat ei päässyt Tokiossa edes loppukilpailuun.

Cheptegei kukisti hopealle sijoittuneen 0,46 sekunnilla

Ugandan Joshua Cheptegei liitti perjantaina yleisurheilun arvokisojen kultamitaliketjuunsa olympiavoiton miesten 5 000 metrillä, kun hän juoksi Tokiossa vakuuttavasti finaalivoittoon ajalla 12.58,15.

Cheptegeillä, 24, on hallussaan sekä 5 000:n että 10 000 metrin maailmanennätykset, mutta ennen Tokiota hänellä ei ollut vielä viitosen arvokisavoittoa. Sellainen tuli kympillä kaksi vuotta sitten Dohan MM-kilpailuissa.

Cheptegei hyydytti Tokiossa vastustajansa pitkällä loppukirillään. Hän runttasi finaalin viimeisen kilometrin 2.25,3.

Toiseksi sijoittui yllättäen Kanadan Mohammed Ahmed 0,46 sekuntia Cheptegeitä hitaampana. Viisi vuotta sitten Rion olympiakisoissa hopeaa ottaneen Yhdysvaltain Paul Chelimon mitalin väri oli Tokiossa pronssia, kun kenialaissyntyinen juoksija heittäytyi täpärästi kolmanneksi ajalla 12.59,05.

Maailmanennätyksistä itseluottamusta

Cheptegein vireestä oli pieniä epäilyksiä, kun hän jäi viime viikolla Tokiossa 10 000 metrillä toiseksi. Hänen viitosen ja kympin maailmanennätyksensä ovat viime vuodelta.

– Tämä on todella hieno hetki. Tulin tänne hakemaan olympiavoittoa, ja unelmani on tänä kauniina iltana tullut toteen, Cheptegei kertoi kisajärjestäjien verkkosivuilla .

Hän lisäsi, että sai henkistä voimaa maailmanennätyksistään.

Cheptegei on ensimmäinen ugandalaisjuoksija, joka on voittanut miesten 5 000 metrin olympiakultaa. Matkan olympiavaltikka palasi Afrikkaan, sillä Lontoossa 2012 ja Riossa 2016 olympiakultaa juoksi Britannian Mo Farah, joka ei olympia-Tokion ratamatkoille enää yltänyt.

Ugandan finaalikolmikko Cheptegei, viidenneksi sijoittunut Jacob Kiplimo ja viimeiseksi eli 16:nneksi jäänyt vasta 19-vuotias Oscar Chelimo uuvuttivat keskinäisellä vauhdinpidollaan kauden komeetan Espanjan Mohamed Katirin. Ennätyksiään matkalla kuin matkalla parannellut Katir oli perjantaina vasta kahdeksas.