Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Joel Sippolan uutisen takana: | Suomalaisen yleisurheilun uudet voittajatyypit saattavat yltää nuorten MM-kisoissa harvinaiseen tekoon

Kuluva yleisurheilukesä on 2002–2003 syntyneiden suomalaisyleisurheilijoiden osalta mielenkiintoinen rypistys. Heinäkuussa suomalaiset saalistivat 7-ottelija Saga Vannisen, moukarinheittäjä Silja Kososen ja kestävyysjuoksija Ilona Monosen johdolla kolme kultamitalia ja yhteensä viisi mitalia Tallinnassa järjestetyistä alle 20-vuotiaiden EM-kisoista. Kyseisen ikäluokan urheilijat pääsevät aistimaan arvokisatunnelmaa toistamiseen tällä viikolla, kun Kenian Nairobissa pidetään viime vuodelta koronapandemian takia siirretyt nuorten MM-kisat.

Kisojen yllä leijuu erikoinen lisämauste, sillä poissaolollaan loistavat muun muassa USA:n, Ison-Britannian, Saksan, Kanadan ja Australian joukkueet. Maat ovat jättäytyneet kisoista lähinnä vallitsevan koronapandemiatilanteen takia. Isoista yleisurheilumaista paikalla ovat muun muassa isäntämaan, Jamaikan, Etiopian, Puolan, Etelä-Afrikan ja Italian joukkueet, joten mistään varsinaisista tynkäkisoista ei voida puhua.

Tämänvuotisten kisojen arvosta voi olla montaa mieltä, mutta se ei poista sitä faktaa, että suomalaisittain tilanne näyttää kutkuttavan hyvältä. Mikä parasta, Suomella on asettaa kaksi mestarisuosikkia: Vannisen ja Kososen. Sitä kaksikko olisi myös siinä tapauksessa, jos kaikki maat olisivat Nairobissa mukana.

Vanninen on nuorten SE-pisteillään 6271 ikäluokkansa vuositilaston kärkinimi reilun sadan pisteen erolla norjalaisikätoveri Henriette Jaegeriin, joka ei ole nuorten EM-kisojen tavoin Nairobissa mukana. Lisäksi kisoihin tilastokakkosena lähtevä Viron Pippi Lotta Enok on yli 600 pistettä tamperelaista jäljessä, joten näistä lähtökohdista Vanninen on todennäköinen nuorten maailmanmestari, mikäli tänä vuonna vihoitellut takareisi ei pilaa ottelua.

Nuorten arvokisojen välissä olympiaringissä pyörähdellyt Kosonen on puolestaan tämän kesän suoritusvarmuudellaan naisten moukarin ainut voittajaehdokas. Nuorten ME-tulosta 73,34 hallussaan pitävä Kosonen on lingonnut tänä vuonna peräti 11 kertaa vähintään 70 metriä tai enemmän, kun kisojen tilastokakkonen Rose Loga on pystynyt rikkomaan rajan vastaavassa aikaikkunassa kahdesti.

Vannisen ja Kososen myötä Suomen näkymä nuorten MM-kisoihin on poikkeuksellisen kiehtova. Vuodesta 1986 asti järjestetyistä nuorten MM-kisoista Suomi on haalinut yhteensä 33 mitalia, joista kahdeksan on kultaisia.

Naisista nuorten maailmanmestaruuteen ovat yltäneet vain keihäänheittäjät Taina Uppa (1994) sekä Sanni Utriainen (2010). Vannisella ja Kososella onkin erinomainen mahdollisuus tehdä suomalaista yleisurheiluhistoriaa ja tuplata nuorten naisten kultamäärä.

Mikäli Vanninen ottelee mestaruuden tai edes mitalin, hän jatkaisi suomalaisottelijoiden erittäin menestyksekkäitä perinteitä nuorten MM-kisoissa. Mitaleille on yltänyt peräti yhdeksän suomalaisottelijaa, joista mestaruutta ovat juhlineet Petri Keskitalo (1986) sekä Aki Heikkinen (1998).

Moniottelu on ollut keihään (9 mitalia) ohella Suomen menestynein laji nuorten MM-tasolla. Myös keihäässä mitalitilastoon voi tulla jatketta, sillä Anni-Linnea Alanen lähtee kisoihin tilastonelosena. Kokkonen puolestaan liittyisi moukarimitalillaan Olli-Pekka Karjalaisen, Sini Pöyryn, Aleksi Jaakkolan ja Suvi Koskisen seuraan, joista kaksi viimeisintä ylsivät mitalikerhoon viiden vuoden takaisissa kisoissa.