Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nuorten MM-kultaa aitajuoksussa voittanut JKU:n Heidi Salminen: "Tämä ei tunnu todelliselta" – Jyväskyläläinen kiri voittoon vain viisi metriä ennen maalia

Jyväskylän Kenttäurheilijoiden (JKU) Heidi Salminen on voittanut nuorten MM-kultaa 400 metrin aitajuoksussa.

Kisa juostiin sunnuntaina iltapäivällä Kenian pääkaupungissa Nairobissa, jossa pidetään alle 20-vuotiaiden maailmanmestaruuskisat. JKU:n Salminen on vasta 17-vuotias.

Salminen voitti kisan ajalla 56,94. Se on hänen ennätyksensä. Toiseksi tuli Ranskan Ludivine Aubert (57,16) ja kolmanneksi Ranskan Savannah Sutherland (57,27).

Salmisen mestaruus on suomalaisten neljäs Nairobin kisoissa. Saga Vanninen voitti aiemmin 7-ottelun, Janne Läspä keihäänheiton ja Silja Kosonen moukarinheiton. MM-kilpailut päättyvät tänään.

Edellisen ennätyksensä 58,12 Salminen juoksi MM-kisojen välierissä, ja Nairobiin hän matkusti ennätyksenään 59,07. Yhteensä 2,13 sekunnin ennätysparannus nostaa hänet ikäluokassa Viivi Lehikoisen jälkeen toiseksi kotimaan kaikkien aikojen tilastoissa.

Salminen yllättyi loppukilpailupaikasta, joten mestaruus tuli järeänä yllätyksensä.

– En meinaa uskoa tätä, Salminen tunnusti Urheiluliiton nettisivuilla.

– Finaalipaikka oli jo yllätys, joten en todellakaan odottanut tätä. Varsinkin, kun ennätyskin parani niin paljon. Tämä ei tunnu todelliselta.

Salminen yllätti myös valmentajansa, matkan SE-juoksijan Tuija Helanderin.

– Tiesin, että Heidissä on potentiaalia. Siinä alkuerien 58,12-juoksussa ei tullut läheskään kaikki ulos, mutta tulos alkoi olla jo sinne päin. Finaaliaika oli pommi minullekin, Helander ihasteli.

– Ajattelin, että Heidi pystyisi sellaiseen 57,5:n aikaan.

Helander seurasi kilpailua Suomesta ja varmistui mestaruudesta loppusuoran puolimaissa, vaikka Aubert oli vielä kilpailun johdossa.

– Tiesin, että Heidi voittaa, kun tultiin yhdeksännellä aidalla, Helander vakuutti.

Salminen nousi rytminvaihdoksella ranskalaisen edelle viitisen metriä ennen maalia.

Helander kehui Salmisen juoksua tasapainoiseksi, ja kaksikko on kehittänyt nimenomaan juoksun loppua ja viimeisiä aitavälejä.

– Heidillä on ollut juoksun lopussa pientä arkuutta. Finaaliin annoin ohjeeksi, että juoksee kaksi viimeistä aitaväliä täysillä, Helander kertoi.

MM-finaalissa Salminen aloitti nousunsa toisessa kaarteessa, missä hän on aiemmin alkanut arastella. Loppusuoralle hän ennätti toisena.