Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Olli Palola palaa liigajäille mestaruus mielessä – ylivoimalla seisoskelija ja laukaisupaikan odottelija on kehittynyt monipuolisemmaksi pelaajaksi

Olli Palola voitti jääkiekkoliigan maalikuninkuuden 2014 ja 2015. -Koivisto Antti Aimo-Koivisto / LEHTIKUVA

Petteri Ikonen / STT

Laitahyökkääjä Olli Palola voitti jääkiekkoliigan maalikuninkuuden 2014 ja 2015, mutta vaihtaisi palkinnoista toisen Suomen mestaruuteen.

– Tuo on helppo kysymys. Ilman muuta vaihtaisin. Mitä enemmän ikää tulee, voisin pelata vaikka nollan maalin kauden, kunhan tulisi mestaruus, Palola paaluttaa STT:n haastattelussa.

Nolla maalia tuskin vastaisi HIFK:n kotiyleisön odotuksia, ehkei tosiasiassa Palolankaan, mutta hyökkääjä kertoo olevansa monipuolisempi pelaaja kuin edellisillä liigakausillaan ja harmittelee kuvaa, mikä hänestä jäi.

– Muiden silmissä minusta tehtiin puhdas "sniper". Olen rakastanut maalien tekemistä ja koen olevani hyvä siinäkin, mutta eniten olen kehittynyt monipuolisuudessa, KeuPa HT:n kasvatti kertaa oppejaan.

– Olin toki vähän yksipuolinen pelaaja aikanaan. Seisoin ylivoimalla paikallani. Jos kiekko sattui menemään maaliin, autoin joukkuetta. Jos ei mennyt, häivyin kuvasta. Nautin enemmän pelaamisesta, kun pystyn auttamaan joukkuetta monin tavoin.

Hyvä yhdistelmä

Motivaatiota tällä viikolla alkavaan kauteen tuo se, että Palola on hävinnyt liigafinaalit kolmesti. Vuonna 2013 Ässät ja seuraavina vuosina Kärpät saksi mestaruusaikeet. Kahdesti Palola ja Tappara olivat jo kosketusetäisyydellä Kanada-maljasta, mutta Kärpät ratkaisi finaalisarjat seitsemänsien pelien jatkoerissä.

Palola siirtyi vuonna 2015 KHL:n Vitjaz Podolskiin, missä tehot jäivät piippuun. Tappara voitti mestaruuden Palolan lähdettyä joukkueesta.

– Olisi ollut kiva voittaa mestaruus, mutta tiesin kuinka pitkän matkan jätkät olivat käyneet läpi. Olin tyytyväinen heidän puolestaan, kun he vihdoin voittivat.

Palolaa motivoi sekin, että hän haluaa 33-vuotiaana kuulua Liigan avainpelaajiin.

– Tiedän, että ihmiset seuraavat minua, kun pelaan pitkästä aikaa Suomessa. Haluan lyödä tiskiin kaiken, mitä lähtee irti. Olen ollut vastapuolella katsomassa juhlia monta kertaa. Se on aika hyvä yhdistelmä, kun minulla on henkilökohtainen halu näyttää ja sitten se mestaruustavoite.

"En ole lopettanut maajoukkueessa"

Podolskin jälkeen Palola kiekkoili Ruotsin Växjössä, Jokerien KHL-joukkueessa ja KHL:n kiinalaiskummajaisessa Kunlunissa. Viime kausi sujui Ruotsin Röglessä. Helsinki muodostui Palolan Suomen-kodiksi jo kaudella 2017–18, joten HIFK:n osoitettua kiinnostusta sopimusta ei tarvinnut miettiä kauan.

– Tässä kohdassa uraa ei kiinnosta siirtyä sellaiseen maahan ja joukkueeseen, missä ei ole menestysmahdollisuuksia. Mestaruudesta pitää pystyä taistelemaan joka kerta. Viime kaudella olin jälleen finaaleissa, mutta hopeaa tuli.

Karvas tappio kertyi myös MM-loppuottelussa 2014, mutta kolmena viime kautena maajoukkuekutsuja ei ole tullut. Onko nykyinen maajoukkueluotsi Jukka Jalonen ollut yhteyksissä?

– Eipä ole hirveästi ollut, mutta kyllä kiinnostaa, jos sieltä otetaan yhteyttä. Olen aina käytettävissä, oli ikää 25 tai 33. En ole lopettanut maajoukkueessa, Palola alleviivaa.

Hyvät näytöt syksyn liigapeleissä nostaisivat nimen maajoukkuelistoille, mutta Palola kaipaa kauteen tasaisuutta. Lukemat 1, 21, 7, 19, 5 ja 12 kertovat ulkomaisissa sarjoissa pelattujen kausien runkosarjamaalimäärät.

– Vuodesta toiseen on mennyt niin, että syksyt ovat vaikeita, ja joululta hommat alkavat toimia. Haluaisin ja toivoisin, että homma alkaisi toimia heti alusta asti.

Maski tutuksi jo ennen koronaa

Palola aikoo osoittaa, että ulkomailla vietettyjen kausien aikana on kertynyt muutakin kuin elämänkokemusta. Hän ei väheksy sitäkään vaan nostaa sen yhdeksi kertyneeksi opiksi.

– Kiinassa joutui katsomaan puhelimesta, viitsiikö lähteä ulos lenkille vai jääkö polkemaan kuntopyörää sisälle. Siellä oli niin paljon saasteita. Aamulla herätessä näytti niin sumuiselta, että piti laittaa kasvonaamari päähän.

Maskit tulivat tutuiksi jo ennen koronaa, jonka rysähdettyä päälle talvella 2020 lähtö Kiinasta oli lähes kaoottinen.

– Kokemukset ulkomailla muistuttivat siitä, kuinka hieno paikka Suomi on. Kasvoin paljon ihmisenä ja pelaajana noiden kausien aikana.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut