Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Gidey petrasi puolimaratonin ME-aikaa yli minuutilla, otti nimiinsä kolmannen maailmanennätyksen – Richarsson juoksi Valenciassa kotimaisen tilaston kaikkien aikojen kolmanneksi

Puolimaratonin huhtikuinen naisten maailmanennätys oli paperia, kun etiopialaisjuoksija Letesenbet Gidey pääsi vauhtiin Valencian puolimaratonilla. Kansainvälisen yleisurheiluliiton WA:n mukaan Gidey paransi ennätystä yli minuutilla.

Gidey ehti 10 kilometriin ajassa 29.45. Loppumatkalla vauhti hiipui vain aavistuksen ja Gidey ylitti maalilinjan ajassa 1.02.52.

Gidey sai nimiinsä kolmannen maailmanennätyksen. Hän on myös ratajuoksujen 5 000 metrin ja 10 000 metrin ME-nainen. Vitosen ME-aika on viimevuotinen 14.06,62, ja kympillä Gidey piti ME-vauhtia 29.01,03 kesäkuussa Hollannissa.

Puolimaratonin entinen ME oli Kenian Ruth Chepngetichin Istanbulissa huhtikuussa juoksema 1.04.02.

Gideyn maailmanennätysvauhdin lisäksi Camilla Richardsson oli Valenciassa juoksuvireessä. Hän paineli runsaan 21 kilometrin matkalla ennätyksensä 1.10.51, jolla hän nousee Suomen kaikkien aikojen tilastossa kolmanneksi.

Vain Kiekara ja Tikkanen edellä tilastossa

Richardssonin edellinen ennätys oli Arabiemiraateissa viime vuonna juostu 1.12.46. Richardssonia paremmin matkan ovat suomalaisista koskaan juosseet vain Suomen ennätyksen 1.09.58 haltija Annemari Kiekara vuonna 2000 ja Päivi Tikkanen, joka juoksi 1.10.35 vuonna 1994.

– Olen erittäin tyytyväinen tuollaiseen ennätyksen parannukseen, mutta toisaalta odotin, että pystyisin juoksemaan jotakuinkin tuollaisen ajan, Richardsson sanoi Urheiluliiton tiedotteessa.

Richardsson on ollut loppukaudesta erinomaisessa vireessä. Alkusyksystä hän paineli Helsingissä maantiellä 5 kilometriä mainiosti aikaan 15.48, eikä ujostellut Valenciassakaan kovaa alkuvauhtia.

– Ensimmäinen 5 kilometriä oli alle 70 minuutin loppuaikaan tähtäävää vauhtia. Olin alkuvauhdin suhteen ehkä vähän liian optimistinen, mutta on pakko aloittaa kovaa, jos puolimaratonilla meinaa saada hyvän ajan, Richardsson sanoi.

– Alkuvauhti näkyi sitten siinä, että viimeiset 5 kilometriä oli aika vaikeaa, kertoi Richardsson, joka uskoo hyödyntävänsä hyvän kuntonsa vielä jossakin kilpailussa syksyn aikana.

Valenciassa miesten kisan voitti kenialainen Abel Kipchumba ajalla 58.07.