Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ihmisoikeusjärjestö patistaa Pekingin olympiasponsoreita puolustamaan ihmisoikeuksia

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch patistaa Pekingin talviolympialaisten sponsoreita ottamaan tiukemmin kantaa Kiinan ihmisoikeustilanteeseen. Jos äänenpainot eivät sponsoririntamalla kovene, järjestö uhkaa ottaa tukijat kampanjointinsa maalitauluiksi.

– Pekingin talviolympialaisiin on vajaat kolme kuukautta, mutta kisojen suuret tukijat pysyttelevät hiljaa siitä, miten ne aikovat käyttää vaikutusvaltaansa edistääkseen Kiinan surkeaa ihmisoikeustilannetta, kommentoi Sophie Richardson, järjestön Kiinasta vastaava johtaja.

Richardsonin mielestä suuryritykset pilaavat mahdollisuutensa sitoutua ihmisoikeuksiin, kun ne katsovat Kiinan ihmisoikeusloukkauksia sormien läpi. Hiljaisella hyväksynnällä kisojen tukijat hyväksyvät sensuurin ja taantumuksen Kiinassa, järjestö arvioi.

Pekingin talviolympialaisten tukijoihin kuuluvat muun muassa Intel , Omega , Panasonic , Samsung , Toyota , Visa , Airbnb , Coca-Cola , Allianz ja Alibaba . Human Rights Watch kertoi lähestyneensä yrityksiä aiemmin tänä vuonna, mutta sai vain yhden vastauksen, saksalaiselta Allianzilta.

Ihmisoikeusjärjestöt ja monet Kiinasta maanpakoon lähteneet ovat syyttäneet Kiinan hallintoa muun muassa etnisestä syrjinnästä, jota ovat kohdanneet etenkin uiguurit ja tiibetiläiset. Kiina on koventanut otteitaan myös Hongkongissa.

Olympiatuli saapui Kreikasta Kiinaan viime kuussa, ja tulta oli vastassa pieni aktivistien joukko. Mielenosoittajat heiluttivat Tiibetin lippua ja kylttiä "Ei kansanmurhalle".

Peking korostaa, ettei se halua politisoida urheilua. Kansainvälisen olympiakomitean KOK:n kanta on, ettei olympialiike voi mennä maahan ja käskyttää sen poliittista johtoa.