Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Toinen erä jäi Leijonien tahraksi – päätöserän ryhtiliike ja maalivahti Westerholm auttoivat voittoon Tshekistä

Jukka Jalosen valmentamalla Suomen miesten jääkiekkomaajoukkueella vaikuttaa olevan kaikki hyvin, kun kauden päätavoitteisiin Pekingin olympialaisiin ja MM-kotikisoihin on aikaa vielä muutamia kuukausia. Arvokisapaikkoja varten näyttöjä antavat pelaajat jatkoivat lauantaina voittotiellä, kun Leijonat voitti Tshekin maalein 4–2 Helsingin EHT-turnauksessa.

Voittoihin vaadittavista avainasioista Suomelta toimivat erityisesti maalivahti- ja erikoistilannepelaaminen. Torstaina Suomi paketoi Venäjän 3–0, kun Juho Olkinuora torjui huippuottelun, ja Leijonat teki kaikki maalinsa ylivoimalla. Lauantaina maajoukkuedebytantti Niclas Westerholm joutui tulikokeeseen ja pysäytti jo avauserässä 16 kiekkoa. Kaikkiaan hänelle kertyi 29 torjuntaa.

Toni Rajala, Niko Ojamäki ja Jere Innala rokottivat toisessa kenttäpäädyssä avauserässä. Ojamäen täysosuma syntyi ylivoimalla Miro Aaltosen ja Sami Vatasen esityön jälkeen. Aaltonen ja Vatanen häärivät ylivoiman maestroina myös Venäjää vastaan.

– Ainahan voitosta hyvät fiilikset jää. Ensimmäisessä erässä tehokkuus oli jäätävää luokkaa. Ei meillä ollut montaa paikkaa, päävalmentaja Jalonen kiitteli TV5:n haastattelussa.

Filppula viimeisteli helpottavan 4 - 2-maalin.

Jotain korjattavaakin jäi. Petr Kodytek pilasi Westerholmin nollan toisessa erässä eikä takaisku herättänyt Leijonia. Matej Blümel nosti 2–3-kavennuksella Tshekin jo vaarallisen lähelle, mutta päätöserässä Leijonien yli tuhannen NHL-ottelun veteraani Valtteri Filppula näytti esimerkkiä. Hän viimeisteli helpottavan 4–2-maalin.

– Porukka rupesi nitkumaan toisessa erässä. Kolmanteen erään olen eniten tyytyväinen. Peli oli nousujohteinen, Jalonen viittasi heikon toisen erän jälkeen tapahtuneeseen ryhtiliikkeeseen.

Westerholmin lisäksi myös Heikki Liedes, Ville Petman ja Teemu Tallberg pelaavat ensimmäisessä A-maajoukkueturnauksessaan. Liedes ja Tallberg nousivat lauantaina ensimmäistä kertaa ottelukokoonpanoon.

– Westerholm oli erittäin hyvä. Olen tyytyväinen kaikkiin debytantteihin, Jalonen tuumi.

Vatanen alusti jälleen kahdella passillaan Suomea voittoon

Puolustaja Sami Vatanen jatkoi Tshekkiä vastaan siitä, mihin jäi Leijonien torstaisessa Venäjä-ottelussa. Vikkelä ja upeasti peliä lukeva Vatanen alusti jälleen kahdella passillaan Suomea voittoon jääkiekon miesten EHT-turnauksessa.

– Hyvä pelata hyvien pelaajien kanssa. Ei siinä paljon tarvinnut tehdä, kun kiekkoa eteenpäin – pojat hoitaa loput, Vatanen naurahti rooliaan tai onnistumistaan korostamatta.

Pitkään vaikutti, että Tshekki näyttäytyisi vastustajana suupalalta. Vastustaja tosin näennäisesti hallitsi kiekollisesti, mutta Leijonien tarkkuus osoittautui purevan teräväksi.

– Tshekillä oli tänään paljon paikkoja. Mutta meillä oli älyttömän hyvä maalivahtipeli – ja oltiin aika tehokkaita, Vatanen puntaroi.

Suomen kolmen maalin johdon kutistuminen osuman kokoiseksi ei hätäännyttänyt näyttöjä niin olympialaisiin kuin kotikisoihinkin antavia pelaajia.

– Ehkä pieni momentum oli Tshekillä, tulivat kovaa. Mutta tehtiin paljon töitä ja puolustettiin hyvin, maalivahti otti viimeisenä lukkona kiekot, Vatanen kuvasi.

Suomi kohtaa sunnuntaina Ruotsin

Leijonien kotiturnauksen kruunaa perinteinen päätöspeli, Suomi kohtaa sunnuntaina Ruotsin. Silloin vastassa on Vatasen ja Valtteri Filppulan seuratoveri Geneve-Servettestä, Henrik Tömmernes, joka käväisi Tapparassa 2014–15 saavuttamassa hopeaa.

– Hyvä pelaaja. Pystyy pelaamaan kiekolla tosi paljon, luo paikkoja kavereille, Vatanen analysoi.

NHL-seura Vancouver Canucks varasi Törmmernesin 2011. Puolitoista kautta kului AHL-farmiliigassa ilman NHL-debyyttiä, sitten pesti Tapparan kautta vei Frölundan käynnin jälkeen Sveitsiin. Geneve-Servetessä Tömmernes viihtyy ja menestyy jo viidettä kauttaan, hän on nytkin joukkueensa pistehai ynnättyään 23 ottelussa saldon 5+21=26.

– Se on vähän välillä pienestä kiinni NHL:ssä, että miten saat mahdollisuuden. Ja jos kun saat, mitä pystyt näyttämään. Ei ole aina itsestäänselvyys, että siellä saa kunnon mahdollisuuden, yhdeksän kautta NHL:ää kokenut Vatanen ruoti.

Vatasen mielestä on mainiota, että turnauksen päätöspelissä vastassa on Ruotsi ja Tömmernes.

– Muutama peli ollaan Genevessä pelattu pakkiparina. Helkatin hyvä yv-pelaaja, siinä ollaan oltu yhdessä koko kausi, Vatanen taustoitti.

– Vaarallinen pelaaja. Ei auta kuin pitää sunnuntaina kurissa.